Η Ένωση Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και η «Λέσχη του Βιβλίου» της Αλεξάνδρας Μοσχονά διοργανώνουν μίας πολύ ιδιάζουσα συνάντηση: ο συγγραφέας και μεταφραστής Βαγγέλης Μπιτσώρης και ο καθηγητής φιλοσοφίας Γιάννης Πρελορέντζος θα συζητήσουν με θέμα τη σχέση φιλοσοφίας και λογοτεχνίας στη Γαλλία, κατά τα μέσα του 20ού αιώνα.

Αφορμή της συνάντησης στάθηκε η έκδοση της μελέτης του Γιάννη Πρελορέντζου, «Φιλοσοφία και λογοτεχνία στη Γαλλία (1930-1960)», από τις εκδόσεις Παπαζήση. Πρόκειται λοιπόν και για τη συνάντηση δύο διακριτών πνευματικών ενεργειών, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας, στις οποίες διέπρεψε κατά τον 20ό αιώνα ο γαλλικός πολιτισμός.

Πρόθεση των οργανωτών είναι να τεθεί εξαρχής ως πλαίσιο της εκδήλωσης ο διάλογος και να περιοριστεί ο μονολογικός τρόπος, διευκολύνοντας και την κατανόηση αλλά και τη συμμετοχή του κοινού.

Ο Βαγγέλης Μπιτσώρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Παρισίων (Σορβόννη). Επί πολλά έτη δίδαξε μεταφρασεολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο ΕΚΕΜΕΛ. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο διδάσκει πολιτική φιλοσοφία. Έχει γράψει κείμενα που αφορούν τη θεωρία της λογοτεχνίας, τη μεταφρασεολογία και την πολιτική φιλοσοφία. Έχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Μάρτιν Χάιντεγγερ, Βάλτερ Μπένγιαμιν, Φιλίπ Λακού-Λαμπάρτ, Αντουάν Μπερμάν, Μωρίς Μπλανσό, Αλαίν Μπαντιού και κυρίως έργα του Ζακ Ντερριντά. Αξιόλογες είναι επίσης οι συνεργασίες του σε λυρικές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής. Το 2006 εκδόθηκε το βιβλίο του Ζακ Ντερριντά: Ζωή, θάνατος, επιβίωση (Εκδόσεις Νεφέλη).

Ο Γιάννης Πρελορέντζος είναι Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου διδάσκει από το 2000. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως γύρω από τους ορθολογιστές φιλοσόφους του 17ου αιώνα και τη σύγχρονη γαλλική φιλοσοφία. Έχει δημοσιεύσει στα γαλλικά τη διδακτορική διατριβή του για τον Σπινόζα (1996), μία σχολιασμένη έκδοση των κεντρικών βιβλίων της πλατωνικής Πολιτείας (2007), καθώς και πληθώρα αξιόλογων εργασιών για τη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί μεταφράσεις του από σημαντικά έργα των Ντεκάρτ, Μπερξόν, Ντελέζ, όλες συνοδευόμενες από εκτενή και κατατοπιστικά κείμενά του, η μελέτη του Γνώση και μέθοδος στον Μπερξόν (Ευρασία, 2012) και πρόσφατα η μελέτη του για τη σχέση της φιλοσοφίας με τη λογοτεχνία στη Γαλλία κατά τα μέσα του 20ού αιώνα (Παπαζήσης, 2016). Το 2015 τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος για τη συμβολή του στα γράμματα.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Χάρης Ταμπάκης, διδάκτωρ φιλοσοφίας και φιλόλογος.

Συνάντηση λοιπόν στο βιβλιοπωλείο της «Λέσχης του Βιβλίου», Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, στο μέτρο των διατιθέμενων θέσεων.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος