Ευθύνες του Νόμου για το μπέρδεμα

Οι κατάλογοι με τα φαρμακεία που λειτουργούν με βάση το διευρυμένο ωράριο έχουν από 1η Ιουλίου αναρτηθεί στις βιτρίνες όλων των φαρμακείων, ωστόσο, αφενός αναφέρουν ότι τα φαρμακεία αυτά «δεν έχουν εκ του νόμου υποχρέωση να λειτουργούν κατά τις αναγραφόμενες ώρες και ημέρες» και αφετέρου (σε πολλές περιφέρειες) περιλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο των φαρμακείων της κάθε περιοχής, πολλά από τα οποία δεν έχουν πράγματι ενταχθεί στο διευρυμένο ωράριο.

Για το απίστευτο αλλά τόσο ελληνικό αυτό φαινόμενο έχει ευθύνες ο ίδιος ο νόμος, που πράγματι δεν καθιστά υποχρεωτική την τήρηση του διευρυμένου ωραρίου από τα φαρμακεία. Έτσι, η σχετική διάταξη «καλεί» τους καταναλωτές να μην εμπιστεύονται τους αναρτημένους καταλόγους, διότι κάλλιστα ένα φαρμακείο που έχει δηλώσει ότι θα είναι ανοιχτό πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου, μπορεί τελικά να… μην είναι.

Σύμφωνα με φαρμακοποιούς, όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή», σε ορισμένες περιοχές, η προσπάθεια υπονόμευσης του νέου ωραρίου ολοκληρώνεται από τους φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς οι αναρτημένοι κατάλογοι περιλαμβάνουν φαρμακεία που έχουν δηλώσει μόνο τυπικά ότι εντάσσονται στο διευρυμένο ωράριο. Στην ουσία, όπως καταγγέλλουν επαγγελματίες, πρόκειται για ψευδείς δηλώσεις που έχουν ως στόχο την ακύρωση του νόμου στην πράξη. Με την ανάρτηση δεκάδων φαρμακείων, «κρύβονται» εκείνα που πράγματι σκοπεύουν να παραμένουν ανοιχτά και πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου (περίπου το 10%, αν και το ποσοστό κυμαίνεται ανάλογα με την περιφέρεια).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νέα διάταξη, τα φαρμακεία θα λειτουργούν υποχρεωτικά τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα, ωστόσο όσα φαρμακεία επιθυμούν, μπορούν να λειτουργούν και πλέον του υποχρεωτικού ωραρίου (διευρυμένο ωράριο) όλες τις ημέρες της εβδομάδας, πλην της Κυριακής, κατόπιν δήλωσής τους στον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο και στην περιφέρεια. Οι δηλώσεις αυτές ισχύουν για ένα δίμηνο και ένα μήνα πριν από τη λήξη αυτού θα πρέπει να κατατεθούν νέες δηλώσεις, για το επόμενο δίμηνο.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος