Τι λέει ο Λέκκας για τις χθεσινές σεισμικές δονήσεις

Δύο σεισμοί, μεγέθους 3,9 και 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσαν πολλές περιοχές της Πελοποννήσου τη Δευτέρα (13/05).

Ο πιο ισχυρός από τους δύο σημειώθηκε στις 19:57 και ήταν έντασης 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως τον μέτρησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Την ίδια ώρα και το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο «έδωσε» τον σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα 19 χλμ. νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας και το εστιακό του βάθος στα 28,1 χλμ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (13/5) και συγκεκριμένα στις 18:31 είχε σημειωθεί ένας ακόμα σεισμός, έντασης 4,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 18 χλμ. δυτικά του Πύργου και 13 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας, ενώ το εστιακό του βάθος εντοπίστηκε στα 5 χλμ. Το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο μέτρησε το σεισμό στα 4,4 Ρίχτερ.

Τι λέει ο Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας για τους δύο σεισμούς που σημειώθηκαν αργά το απόγευμα στην Ηλεία, ωστόσο τονίζει ότι οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή.

«Έχουν γίνει δύο σεισμικές δονήσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι οποίοι έχουν αυξανόμενο μέγεθος», είπε στο Newsbomb.gr, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας και τονίζει ότι: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Στην περιοχή υπάρχουν ρήγματα τα οποία έχουν δώσει και στο παρελθόν σεισμούς».

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος