Εφευρετικός, υπομονετικός και παθιασμένος με τις κατασκευές. Έχει κατασκευάσει από πετομηχανές (όπως Μηχανοκίνητο Parapente, MοτοΑιωρόπτερο, Αυτόγυρο) και πλεούμενα (Βάρκες, Hovercraft) μέχρι αυτοκίνητο και πολλές ακόμη κατασκευές καθημερινής χρήσεως.

Κατάγεται από την Σταμνά Μεσολογγίου, είναι μέλος της Αερολέσχης Αγρινίου και κινείται μεταξύ Πάτρας (λόγω εργασίας) Σταμνάς (λόγω εργαστηρίου και καταγωγής) και Αγρινίου (λόγω Αερολέσχης).

Η Χρύσα Σπαή, εκ μέρους του agriniobestof.gr, συναντήθηκε ένα βράδυ στο σπίτι και εργαστήριο του Κώστα Γεωργίου στη Σταμνά, όπου έμαθε και παρουσιάζει τις κατασκευές που έχει κάνει ή σκέπτεται να κάνει.

Πότε κάνατε την πρώτη κατασκευή και τι ήταν;

Η πρώτη μου κατασκευή αφορούσε ένα μονοθέσιο ελικόπτερο, πριν 25 χρόνια, αλλά επειδή δεν γνώριζα πως πετάει, έβαλα πολλή φαντασία, αλλά μάταια! Οπτικά ήταν υπέροχο. Και έμεινα στο να το βλέπω μόνο! Έτσι αποφάσισα να εισέλθω στον χώρο της πτήσης και ασχολήθηκα με το parapente και στην συνέχεια με μηχανοκίνητη πτήση.

Ποιο είναι το κύριο επάγγελμά σας και πως συνδέεται με τις κατασκευές;

Μηχανικός. Από μικρός λάτρευα τα σίδερα, τις βίδες, τις κατασκευές. Και επειδή τα γράμματα δεν ήταν το καλυτερό μου, αποφάσισα να εργαστώ σε μηχανουργείο. Η εμπειρία μου αυτή – που ήταν πολυετής – με οδήγησε στο σημερινό (εδώ και 26 έτη) επάγγελμά μου ως μηχανικός σε εργοστάσιο.

Ο κόσμος της εφεύρεσης και της κατασκευής είναι μαγικός και γιατί;

Τα σίδερα είναι άψυχα. Ενεργοποιώντας όμως την φαντασία μας – σχεδιάζοντάς τα και τοποθετώντας τα, μπορούμε να κατασκευάσουμε απίστευτα πράγματα και τι πιο μαγικό! Όταν από ένα μάτσο σίδηρα δημιουργούμε πράγματα και κατασκευές που σφύζουν από ζωή.

Ποιες οι σπουδές σας και ποια τα χόμπι σας;

Όπως είπαμε δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα τα γράμματα! Μέχρι την 3η γυμνασίου εχω πάει! Τα χόμπι μου είναι οι πτήσεις με τις κατασκευές που κάνω, το ψάρεμα και γενικά οι κατασκευές.

Τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να είναι ωφέλιμος σε μια βιομηχανία κατασκευών;

Ωφέλιμος σημαίνει είμαι παραγωγικός, εξαλείφω προβλήματα δίνοντας οριστικές λύσεις και ακόμα βελτιώνοντας την μηχανική εφαρμόζοντας πατέντες και καινοτόμες ιδέες.

Θα θέλατε να εκπαιδεύσετε μια ομάδα με σκοπό την συνεχή έρευνα και την προσδοκία;

Αν βρεθεί μια ομάδα ανθρώπων με όραμα και διάθεση να «ρουφήξει» τις πληροφορίες που θα πάρουν από εμάς φυσικά. Ο σκοπός είναι οι πληροφορίες και οι εμπειρίες οι δικές μας να κληροδοτηθούν σε νέους ανθρώπους με όραμα και ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο της κατασκευής και εν συνεχεία της βιομηχανίας.

Η τεχνολογία βοηθάει τον άνθρωπο και ποιοι είναι οι ωφελιμιστικοί παράμετροι που την κάνουν σημαντική;

Μα φυσικά. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όταν πρόκειται για το καλό της ανθρωπότητας δεν μπορεί να είναι παρα μόνο ωφέλιμη. Διότι υπάρχει και η κακή πλευρά – όπλα, πύραυλοι – που είναι καταστροφή.

Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ ή άλλο φορέα που να επιδοτεί τέτοιες προσπάθειες;

Δεν γνωρίζω. Εγώ λειτουργώ εντελώς για μένα, ότι κάνω προέρχεται από την αγάπη μου για τις κατασκευές. Δεν ψάχνομαι για κάτι διαφορετικό.

Έχετε οικογένεια;

Εχω μια υπέροχη οικογένεια. Έχω δύο υπέροχα παιδιά από τον πρώτο μου γάμο και μια εξαιρετική σύντροφο – συνοδοιπόρο – και σύζυγο την Δέσποινα που έχει επίσης μια κόρη.

Ποια είναι η τελευταία κατασκευή που κάνατε;

Το byggy! (Αυτοκίνητο).

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος