90 φοιτητές ενημερώθηκαν από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων

Ενενήντα φοιτητές του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών υποδέχθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura που εορτάζεται στις 21 Μαΐου και τους ξενάγησε σε διάφορες περιοχές Natura 2000 του Εθνικού Πάρκου.

Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος του δεύτερου έτους των σπουδών τους, Βιολογία φυτών ΙΙ, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Μαρία Πανίτσα και συνοδό τον Γεώργιο Δημητρέλο.

Τα στελέχη του Φορέα καλωσόρισαν τους φοιτητές στο Φαράγγι της Κλεισούρας (αποτελεί περιοχή φύσης του Εθνικού Πάρκου, Ζώνη Ειδικής Προστασίας καθώς και Ειδική Ζώνη Διατήρησης για το δίκτυο Natura), όπου τους έγινε μία πρώτη παρουσίαση του έργου και των δράσεων του Φορέα. Ο Συντονιστής του Φορέα, Γιάννης Σελιμάς, τους ενημέρωσε για την διαδικασία εκπόνησης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές του δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ακολούθησε επίσκεψη στην παραλία του Λούρου, όπου οι φοιτητές γνώρισαν τους χαρακτηριστικούς τύπους οικοτόπων και τα φυτικά είδη της περιοχής, ενώ ανάμεσα σε αυτά, παρατηρήθηκαν και οι υψηλής σημασίας τύποι οικοτόπων «Θίνες παραλιών με άρκευθους» και «Υποτυπώδεις κινούμενες θίνες». Τελευταίο προορισμό αποτέλεσε το Δάσος του Φράξου, στην περιοχή του Λεσινίου, ένα ανακηρυγμένο Μνημείο της Φύσης, που ανήκει στον τύπο οικοτόπων «Μικτά δάση δρυός, φτελιάς και φράξου», με επικρατέστερα σε αυτόν τα είδη Fraxinus angustifolius και Ulmus minor.

Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Το Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 είναι ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη µακροπρόθεσμη διατήρησή των πιο πολύτιμων και των πλέον απειλούμενων ειδών και ενδιαιτημάτων της σε ικανοποιητικό επίπεδο.

«Η προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 είναι ευθύνη όλων μας, πολιτών και θεσμών, για να παραδώσουμε ένα ισορροπημένο φυσικό περιβάλλον στις επόμενες γενεές» αναφέρει σε σχετικό μήνυμά του ο ΦΔΛΜ.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος