Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Έχει ή δεν έχει ρωγμές ο ΧΥΤΑ στο Μονοδέντρι;

Κοινοποίηση

Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την ορθότητα ή μη των καταγγελιών ότι ο ΧΥΤΑ Λεπενούς εμφάνισε ρωγμές, από τις οποίες αναβλύζουν απόβλητα… Οι πληροφορίες όμως που έχουμε, διασταυρώνουν η μία την άλλη. Κι επειδή οι έντονες αυτές φήμες εξαπλώνονται δημιουργώντας ανησυχία στον κόσμο (δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από τις φήμες) οφείλουμε να δημοσιοποιήσουμε το θέμα και να ζητήσουμε υπεύθυνη απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αληθεύει ή όχι;

Αν δεν αληθεύει, όπως ευχόμαστε, μπορούν τάχα οι αρμόδιες Υπηρεσίες να διαβεβαιώσουν τους Δημότες ότι αποκλείεται να υπάρξει ρωγμή στον ΧΥΤΑ στο κοντινό ή το απώτερο μέλλον; Ο λόγος που το ρωτάμε αυτό, είναι σοβαρός: Βρίσκεται σε εξέλιξη έργο υδροδότησης του Δήμου Αγρινίου από την κάτωθεν του ΧΥΤΑ λίμνη Καστρακίου! Και θα θυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι εγκαίρως είχαμε αρθρογραφήσει για το θέμα το 2003 και το 2004, όταν αντιστάθηκε με σφοδρότητα στην επιλογή του τότε Νομάρχη Δημήτρη Σταμάτη και του τότε Δημάρχου Θύμιου Σώκου για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Μονοδέντρι… Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

Η υδροδότηση του Αγρινίου από τη λίμνη Καστρακίου

Υπογράφτηκε την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 από το Δήμαρχο Αγρινίου, Παύλο Μοσχολιό και τον ανάδοχο εργολάβο η σύμβαση για το έργο «Υδροδότηση Δήμου Αγρινίου από λίμνη Καστρακίου». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.800.000 ευρώ, ενώ το ποσό της σύμβασης μετά την έκπτωση είναι 2.965.808,60 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» ΕΠΠΕΡΑΑ.

Το έργο έχει σαν σκοπό την μεταφορά νερού από την Λίμνη Καστρακίου προς τους πρώην Δήμους (Παραβόλας, Αγγελοκάστρου, Αρακύνθου και Μακρυνείας). Επί του κύριου αγωγού μεταφοράς προς το Αγρίνιο θα κατασκευασθούν τρεις νέοι κλάδοι με συνολικό μήκος 31 χιλιόμετρα αγωγού εκ των οποίων: Για την υδροδότηση των Νότιων οικισμών της Τριχωνίδας (Μακρυνεία) αγωγός συνολικού μήκους 10600 μ. καθώς και εννέα αντλιοστάσια για την τροφοδότηση των δεξαμενών του Ζευγαρακίου, Κλεισορευμάτων, Λυσιμαχείας, Κάτω Κερασόβου, Παπαδατών, Ματαράγκας, Αγίας Μαρίνας Ματαράγκας, Γραμματικού, Γαβαλούς, Αγίου Ανδρέα, Δαφνιά και Τριχωνίου (Παλαιοζεύγαρου).

Για την υδροδότηση των Βόρειων οικισμών της Τριχωνίδας (Παραβόλα) αγωγός συνολικού μήκους 4720 μ. και για την υδροδότηση του Αγγελοκάστρου αγωγός συνολικού μήκους 15680 μ.

Η σύμβαση υπογράφτηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Παραβόλας και παραβρέθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Χρήστος Κορδολαίμης, Γιώργος Δεληγιάννης και Νίκος Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραβόλας Διονύσιος Γιαννακάς, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κλεισορευμάτων Χρήστος Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αφράτου Δημήτριος Καρβελάς και Περιστερίου Κων/νος Μάντζος.

Η προθεσμία ολοκλήρωσής του είναι σε 12 μήνες και θα συμπληρωθεί με ένα έργο που ήδη δρομολογείται από τη Δ.Ε.Υ.Α.Α., προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ, ώστε να κατασκευαστεί δίδυμος αγωγός ύδρευσης από τη Λίμνη Καστρακίου στο κεντρικό διυλιστήριο στη Σπολάιτα για να αυξηθεί η ποσότητα νερού.

[box type=”info” align=”alignleft” ]

Το προεκλογικό πρόγραμμα του Γρηγόρη Τζαμαλή το 2006

Στις Δημοτικές εκλογές του 2006 ο πρώην Δήμαρχος Στράτου Γρηγόρης Τζαμαλής διεκδίκησε εκ νέου τη Δημαρχία (και την έχασε) αλλά βασισμένος στην αρθρογραφία της εφημερίδας “Αναγγελίας” που είχε προηγηθεί (2003 και 2004) έγραψε στο φυλλάδιό του επί λέξει:

“Αντισταθήκαμε και αντιστεκόμαστε στην δημιουργία ΧΥΤΑ στο Μονοδέντρι, επειδή αυτή η μορφή συγκομιδής των σκουπιδιών έχει ήδη τεχνολογικά ξεπεραστεί. Επιδιώκουμε και θ’ αγωνιστούμε σθεναρά να πείσουμε τους Δημάρχους, τον Νομάρχη και την Περιφέρεια, ώστε να γίνει μία σύγχρονη εγκατάσταση ανακύκλωσης των σκουπιδιών, όπως άλλωστε γίνεται και σε όλη την Ευρώπη. Και μάλιστα σε μια περιοχή που θα συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το Μονοδέντρι υπέρκειται των τεχνητών λιμνών του Αχελώου και, αν γίνει εφαρμογή της υπάρχουσας μελέτης για τον ΧΥΤΑ σ’ αυτό το σημείο του Δήμου μας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την πεδιάδα και πέραν του δικού μας Δήμου, αλλά και ν’ αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στις διάφορες αναπτυξιακές δράσεις, είτε έχουν ήδη εμφανιστεί στην περιοχή, είτε πρόκειται να εμφανιστούν στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον. Εάν αφήσουμε να γίνει τελικά ο προγραμματισμένος ΧΥΤΑ, θ’ αποτελέσει τη μεγαλύτερη καταστροφή που έγινε ποτέ σ’ αυτό τον τόπο”.[/box]

Η αρθρογραφία της εφημερίδας

Θα το γράψουμε χωρίς περιστροφές: Εδώ υπάρχει συγκεκριμένος και ορατός κίνδυνος για έναν πληθυσμό 100.000 κατοίκων… Η πεποίθησή μας, όπως διατυπώθηκε δέκα χρόνια νωρίτερα, είναι ότι το έργο υδροδότησης του Αγρινίου από τη λίμνη Καστρακίου δεν πρέπει να γίνει! Μπορεί στο μέλλον να θρηνήσουμε μαζικούς θανάτους…

Αναδημοσιεύουμε απόσπασμα ενός από τα πολλά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην “Αναγγελία” το 2003 και το 2004:

Η εκ Λεπενούς καταγόμενη επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΠαΣοΚ Μαίρη Ματσούκα, πηγαίνοντας στην Ευρωβουλή μετά τις εκλογές του Ιουνίου, θα βρει μπροστά της ένα θέμα που αφορά το χωριό της, τη Λεπενού, ένα θέμα, που έφτασε εκεί λίγο πριν απ’ αυτήν. Τα άγρια άλογα του Πεταλά, απόγονοι της φυλής των αγρίων αλόγων από την οποία έφτιαξε το ιππικό του ο Μέγας Αλέξανδρος, απασχολούν ήδη το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από επερώτηση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού των «Πρασίνων» Heide Ruhle.

Το θέμα έφτασε στο Γραφείο της Ευρωβουλευτού ύστερα από το άρθρο της Κατερίνας Πλασσαρά στην «Καθημερινή» στις 25 Ιανουαρίου 2004. Άρθρο που βασίστηκε σε ρεπορτάζ της «Αναγγελίας», η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2003 είχε τοποθετήσει κατ’ αποκλειστικότητα το ζήτημα, χωρίς ωστόσο τότε να δώσει κανείς από τους αρμόδιους σημασία, αν και είχαν γνώση του άρθρου μας. Αντιθέτως είχαμε κατηγορηθεί για γραφικότητα, αλλά και για εξάρτηση από συμφέροντα, καθώς επίσης και για υπονόμευση του μεγάλου έργου του ΧΥΤΑ στο Μονοδέντρι, αφού κανείς άλλος συνάδελφος και κανένα άλλο τοπικό έντυπο, δεν αξιώθηκε να καταπιαστεί με αυτό, πέραν βεβαίως ενός σημειώματος στην «Ελευθεροτυπία».

Για την ιστορία θα αναφέρουμε, ότι ακόμα και τα τηλεοπτικά κανάλια που μετά το δημοσίευμά μας έσπευσαν τότε στην περιοχή και πήραν πλάνα, τελικώς «έπνιξαν» το θέμα, μετά τις διαβεβαιώσεις των εδώ υπευθύνων, που δήλωναν ψευδώς, ότι τα άλογα βρίσκονται μακριά από το Μονοδέντρι και δεν επηρεάζονται από τον ΧΥΤΑ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δημάρχου Στράτου Δημήτρη Μουρτζιάπη στην δημοσιογράφο της «Καθημερινής», ότι «τα άλογα δεν είναι αξιοποιήσιμα». Όσο η δημοσιογράφος έκανε το ρεπορτάζ της, στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απαντήσεις τόσο της Περιφέρειας, όσο και της Νομαρχίας, αλλά και του Δήμου Αγρινίου.

Η μελέτη όμως του ΧΥΤΑ «σκάλωσε» στην πορεία και με διάφορα προεκλογικά τερτίπια της δόθηκε κάποια ελπίδα υπό την προϋπόθεση να εξεταστούν εκ νέου οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται το θέμα αυτή την ώρα, το δημοσίευμα όμως της «Καθημερινής» ενεργοποίησε επιτέλους τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και ο Αντινομάρχης Δημήτρης Γεροπάντας επισκέφθηκε την περιοχή των αγρίων αλόγων την Κυριακή 9 Μαΐου 2004, με πρόθεση να εξετάσει επί τόπου τι μπορεί να γίνει γι’ αυτά.

Το άρθρο της «Καθημερινής» διάβασε η Γερμανίδα δημοσιογράφος Petra Willielm (που βρίσκεται στην Ελλάδα για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων). Η αποστολή του μεταφρασμένου άρθρου στη Γερμανία απέδωσε την επερώτηση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού των «Πρασίνων» Heide Ruhle. Το κείμενο της επερώτησης έχει ως εξής:

«Σ’ ένα άρθρο της ελληνικής εφημερίδας «Καθημερινή» της 25ης Ιανουαρίου 2004, η δημοσιογράφος κα Κατερίνα Πλασσαρά, γράφει ότι ο χώρος που θα γίνει ο ΧΥΤΑ Αγρινίου βάζει σε κίνδυνο έναν βιότοπο στη θέση Πεταλά, όπου ζουν οι τελευταίες αγέλες άγριων αλόγων σε ελληνικό έδαφος. Παρακάτω αναφέρει ότι οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες έχουν σκοπό να χρηματοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ με χρήματα της Ε.Ε.

Η Κομισιόν γνωρίζει το πρόβλημα;
Ανήκει ο βιότοπος με τα άγρια άλογα του Πεταλά στις περιοχές που προστατεύονται από τον κανονισμό FFH; Εάν όχι, μήπως θα έπρεπε; Εάν όχι, υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα κάλυπτε την προστασία του βιοτόπου;
Η Κομισιόν γνωρίζει για το σχέδιο κατασκευής του ΧΥΤΑ στο χώρο του Αγρινίου, και είναι νόμιμο αυτό το πρόγραμμα να χρηματοδοτηθεί από το «Ταμείο Συνοχής» της Ε.Ε.;
Τι μέτρα θα πάρει η Κομισιόν για να σιγουρέψει, ότι κατά την κατασκευή του ΧΥΤΑ θα τηρηθούν οι ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ώστε ο βιότοπος, ο οποίος βρίσκεται κοντά, να προστατευτεί από την καταστροφή;».
Εκτός όμως από την επερώτηση στην Ευρωβουλή, εκδόθηκε Δελτίο Τύπου από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού και απεστάλη σε όλα τα Γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης. Το κείμενο αυτού του Δελτίου Τύπου, έχει ως εξής:

«Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Heide Ruhle σήμανε συναγερμό σήμερα, εξ αιτίας της άμεσης απειλής που αντιμετωπίζουν τα τελευταία ζωντανά άγρια άλογα της Ελλάδας. Σε ερώτηση προς την Κομισιόν, και τους βουλευτές της “GRUENE/EFA” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ruhle αναφέρθηκε στον κίνδυνο εξαφάνισης των αγρίων αλόγων του Πεταλά. Σύμφωνα με ένα άρθρο της γνωστής ελληνικής εφημερίδας «Καθημερινή», η κατασκευή ενός ΧΥΤΑ στο Αγρίνιο, απειλεί τον βιότοπο των τελευταίων αγρίων αλόγων στην ελληνική γη. Η Ruhle κάνει κριτική σε ορισμένα σχέδια, σύμφωνα με τα οποία ο ΧΥΤΑ θα χρηματοδοτηθεί από χρήματα του «Ταμείου Συνοχής» της Ε.Ε.

Η Ruhle λέει: «Εάν ισχύει το άρθρο, τότε η Κομισιόν πρέπει να παρέμβει. Η νομοθεσία Πανίδας-Χλωρίδας, για την προστασία των άγριων ειδών και του περιβάλλοντός τους, πρέπει να ισχύσει και για τα άγρια άλογα του Πεταλά, τα οποία ίσως να είναι τα τελευταία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το λιγότερο που μπορεί να γίνει, είναι να μην επιτραπεί ένα τέτοιο σχέδιο, που βάζει σε κίνδυνο την φύση και την οικολογική ισορροπία, να χρηματοδοτηθεί από χρήματα της Ε.Ε.

Η τάση για εκμοντερνισμό η οποία υπάρχει αυτό το καλοκαίρι στην Αθήνα, εξ αιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων, έκανε ήδη αρκετή καταστροφή στο Περιβάλλον. Επιπλέον, αν το δει κανείς από οικονομική άποψη, ένα τέτοιο έργο (της κατασκευής του ΧΥΤΑ) θα ήταν κοντόφθαλμο. Αντί αυτή η ιδιαιτερότητα να αξιοποιηθεί οικοτουριστικά, αφαιρείται από την περιοχή κάθε ευκαιρία (μακροχρόνιας οικονομικής αναβάθμισης)».

Αυτά γράφονταν το 2004. Εμείς, σ’ ένα άλλο απόσπασμα γράφαμε την ίδια εποχή: “Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές μελέτες, έχει γίνει πια συνήθιο όχι μόνο των ιδιωτών, αλλά και των ίδιων των φορέων του Δημοσίου, να προσαρμόζουν την περιβαλλοντική μελέτη στα δεδομένα του προγραμματισμένου έργου και όχι να προσαρμόζουν το έργο στα περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως θα έπρεπε και όπως επιτάσσει η λογική για την οποία ζητείται από το Νόμο η μελέτη. Πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα αποτέλεσε η περιβαλλοντική μελέτη για τον ΧΥΤΑ στο Μονοδέντρι, όπου – όπως είχε αποκαλύψει η «Αναγγελία» – διατυπωνόταν η «επιστημονική άποψη» ότι τα άγρια άλογα του Πεταλά διαβιούσαν δύο χιλιόμετρα μακριά από το Μονοδέντρι, ενώ το όλο έργο θα γινόταν πάνω από τις τεχνητές λίμνες του Αχελώου, πράγμα που απαγορεύεται. Η ίδια η μελέτη αποσιωπούσε ότι το μέρος όπου θα γινόταν ο ΧΥΤΑ είναι πέρασμα των αγρίων αλόγων από το τέλος του Χειμώνα μέχρι τέλος του Φθινοπώρου, δηλαδή για εφτά με οχτώ μήνες το χρόνο, αποσιωπούσε και την θέση πάνω από τις λίμνες”.

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: