Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, σχετικά με την υποβάθμιση των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ στη Ναύπακτο η οποία σχεδιάζεται με το προτεινόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε τη λειτουργία Διεύθυνσης και όχι Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στην πόλη, προς εξυπηρέτηση τόσο των πολιτών της Ναυπακτίας όσο και της Δωρίδας, τονίζοντας ότι η ταλαιπωρία και το κόστος που θα επωμιστούν οι πολίτες από την μετακίνησή τους αφενός από τη Ναύπακτο σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο και αφετέρου από τη Δωρίδα στην Άμφισσα θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, μη εξισορροπούμενη μάλιστα από αντίστοιχο όφελος για το Δημόσιο.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κυρία Υπουργέ, 

Στο νέο οργανόγραμμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που πρόκειται να εφαρμοστεί, προτείνεται η υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Ναυπάκτου από Διεύθυνση σε Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης υπαγόμενο στην Τοπική Διεύθυνση Μεσολογγίου.

Στην περιφέρεια του Δήμου Ναυπακτίας εδρεύει πλήθος επιχειρήσεων και από τις Υπηρεσίες της Ναυπάκτου εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός εργοδοτών και ασφαλισμένων. Ανάμεσα σε αυτούς και οι πολίτες της Ορεινής Ναυπακτίας, χωριά στα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη, με μεγάλες αποστάσεις και δυσχερές οδικό δίκτυο. Οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στη Ναύπακτο διαθέτουν μάλιστα ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο είναι προς διαμόρφωση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, τα υποκαταστήματα των ασφαλιστικών ταμείων της Ναυπάκτου, εξυπηρετούν και τους πολίτες τμήματος του όμορου Δήμου Δωρίδας, όπου εδρεύουν πολλές βιομηχανικές, βιοτεχνικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Εάν τεθεί σε ισχύ το προτεινόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, οι πολίτες της Ναυπακτίας θα είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο για την πρόσβαση στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Δεδομένου ότι η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της χώρας και ότι οι αποστάσεις εντός αυτού είναι δυσανάλογα μεγάλες, οι πολίτες θα επωμιστούν ένα υπέρμετρο κόστος μετακίνησης στη σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ναύπακτος απέχει 45 χλμ από το Μεσολόγγι και 80 χλμ από το Αγρίνιο,οι δε πρώην καποδιστριακοί δήμοι της Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση, με τον πρώην Δήμο Πλατάνου να απέχει 100 χλμ από το Μεσολόγγι και 140 χλμ από το Αγρίνιο, τον πρώην Δήμο Αποδοτίας να απέχει 110 χλμ από το Μεσολόγγι και 150 χλμ από το Αγρίνιο και τον πρώην Δήμο Πυλλήνης να απέχει 90 χλμ από το Μεσολόγγι και 130 χλμ από το Αγρίνιο. Την ίδια στιγμή οι πολίτες της Δωρίδας παραπέμπονται στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Άμφισσας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις κατοικίες τους.

Η αναβάθμιση,  ο εκσυγχρονισμός και η πραγματική μείωση του κόστους λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης δεν επιτυγχάνεται με προχειρότητα και διοικητική αποδυνάμωση των περιφερειακών Υπηρεσιών. Απαιτείται διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση,  την ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών, το εργατικό κέντρο, το ΤΕΕ, τις ενώσεις και συλλόγους των επαγγελματιών και των εργαζομένων. Οι τοπικοί φορείς ήδη με ψήφισμά τους εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο υποβάθμισης των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ της Ναυπάκτου, ώστε να υιοθετηθούν βιώσιμες λύσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Εκ των παραπάνω κρίνεται αναγκαία η λειτουργία Διεύθυνσης ΕΦΚΑ στην πόλη της Ναυπάκτου κι όχι Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

1. Με ποια κριτήρια καταστρώθηκε το προτεινόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ με το οποίο υποβαθμίζονται οι Υπηρεσίες ΕΦΚΑ της Ναυπάκτου; Υπήρξε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και κοστολόγηση της λειτουργίας των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ της Ναυπάκτου η οποία οδήγησε στο συγκεκριμένο οργανόγραμμα;

2.  Υπάρχει πραγματικό όφελος του Δημοσίου από την υποβάθμιση των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ στη Ναύπακτο, το οποίο να κρίνεται σημαντικότερο από την ταλαιπωρία και τα έξοδα στα οποία θα υποβληθούν οι πολίτες της Ναυπακτίας και της Δωρίδας και αν ναι πόσο συγκεκριμένα είναι αυτό; Σκοπεύετε να αναθεωρήσετε την επιβλαβή για το Δήμο Ναυπακτίας και το Δήμο Δωρίδας απόφασή σας;»

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος