Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

“Ελαία 2015”: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του τριημέρου

Κοινοποίηση

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συνεχίζονται οι εκδηλώσεις “Ελαία 2015” στο Αγρίνιο και θα πραγματοποιηθούν στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου. Έχουν ως θεματολογία το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά και τη Μεσογειακή Διατροφή και στόχο την πολιτιστική δραστηριοποίηση και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που σχετίζονται με την Μεσογειακή Διατροφή.

Η πρόταση που κατατέθηκε από το Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς στη Κρήτη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αγίου Νικολάου και η οποία φέρει τον τίτλο “Olive products in Mediterranean diet: Taste, Health and Mediterranean diet – Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής”, αφορά σε διεθνή προκήρυξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC-PROM 2015) και επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων που είχαν υποβληθεί διεθνώς.

Ο Μεσογειακός τρόπος διατροφής πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολιτιστικό χαρακτηριστικό που αποτελείται από τοπία, καλλιέργειες, τεχνικές καλλιέργειας, αγορές, χώρους και γαστρονομικές καινοτομίες και παραδόσεις τα οποία έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.

Ο θεσμός “Ελαία” αποτελεί «γιορτή» με κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών, συλλόγων, πολιτών και επιστημόνων με σκοπό να ενδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία της περιοχής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Ελαία 2015”:

Παρασκευή 16/10/2015

Εκδηλώσεις προβολής με το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα προϊόντα της ελιάς ως πρωταγωνιστές στη Μεσογειακή Διατροφή στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου.

  • Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και ελιάς σε μαθητές
  • Έκθεση προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου
  • Παιδομαγειρέματα σε μαθητές από τοπικούς chef
  • Kαλλιτεχνικό διαγωνισμό φωτογραφίας και video με θέμα “Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής” καθώς και έκθεση των έργων από μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Φωτογραφική έκθεση από φωτογράφους της ART8 με θεματολογία τη Μεσογειακή Διατροφή ως τέχνη και επικοινωνία
  • Επίδειξη τοπικών προϊόντων και συνταγών μαγειρικής από συλλόγους/ chef ξενοδοχείων/ΚΑΠΗ κλπ
  • Η γνωστή Μαρία Σεραφειμίδου μαγειρεύει φυσικά καλλυντικά. Η συγγραφέας θα παρασκευάσει μπροστά στο κοινό τις συνταγές της και θα υπογράψει τα αντίγραφα του βιβλίου της «Μαγειρεύω Καλλυντικά»
  • Mουσική βραδιά

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις αυτές, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας και το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου την Παρασκευή 16/10/2015 διοργανώνουν ημερίδα με θέμα “Στρατηγικές Αγροτικής Ανάπτυξης: Κοινά Δίκτυα Προώθησης Τοπικών Προϊόντων” στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Σάββατο 17/10/2015

  • Μια επιστημονική ημερίδα με θέμα τα Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή και με ενημερωτικές διαλέξεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.
  • Zωντανή επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής με ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα από τον εγκεκριμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια.

Κυριακή 18/10/2015

Αθλητικές εκδηλώσεις “Μεσογειακή Διατροφή και Άθληση” και τελετή λήξης των εκδηλώσεων με συναυλία του Μουσικού Σχολείου του Δήμου Αγρινίου.

kammenos6

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: