Την Τετάρτη 4 Ιουλίου

Η Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ διοργανώνει την Τετάρτη 4 Ιουλίου, στις 20:30, στο Μνημείο στην Αγία Τριάδα στο Αγρίνιο, εκδήλωση αφιερωμένη στους 120 εκτελεσθέντες της 14ης Απριλίου του 1944 από τους Γερμανούς ναζί-κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, που συμπληρώνονται φέτος το Νοέμβριο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από την Αλεξάνδρα Λαμπροκωστοπούλου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και μουσικό αφιέρωμα από καταξιωμένους μουσικούς της περιοχής: Πάνο Πλαστήρα (κλαρίνο), Σωτήρη Γκεβετζέ (τραγούδι), Γιώργο Σκαβάρα (κιθάρα), Κώστα Γκίκα (μπουζούκι), Θανάση Στεργίου (μπουζούκι).

Τιμή στον Πάνο Αλεξά

Την ημέρα της εκδήλωσης θα γίνει και παράδοση των πρωτότυπων τελευταίων γραμμάτων του Πάνου Αλεξά από την οικογένεια του. Ο Πάνος Αλεξάς ήταν ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης του ΚΚΕ στο Αγρίνιο, ενώ ήταν και παίκτης του Παναιτωλικού.

Συνελήφθη το 1946 και από τότε ήταν φυλακισμένος στο Μεσολόγγι μέχρι το 1949, όπου εκτελέστηκε με απόφαση του στρατοδικείου στη Αγριλιά, Μεσολογγίου σε ηλικία 24 ετών. Πριν την εκτέλεση άφησε πίσω του δυο γράμματα, ένα για την οικογένεια του και ένα για τους υπόλοιπους συγγενείς του. Στο γράμμα προς την οικογένεια του αναφέρει: «Δεν θέλω να λυπηθείτε για τον άδικο σκοτωμό μου. Σας ζητώ να συνεχίσετε τον αγώνα που εγώ άφησα μεσοστρατίς. Ζήτω το  ΚΚΕ.».

Επίσης, στο χώρο του Μνημείου θα υπάρχει έκθεση φωτογραφικού, αρχειακού υλικού καθώς και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος