mpokas

Σε ηλικία μόλις 63 ετών έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους Αγρινιώτες, ο Γιώργος Μπόκας. Ο ιδιοκτήτης του «Αχελώος TV» νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες στο Θριάσιο Νοσοκομείο στην Αθήνα εξ αιτίας ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη. Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 έχασε τη μάχη.

Για το Αγρίνιο είναι μεγάλη απώλεια. Χάθηκε ένας πρωτοπόρος επιχειρηματίας, χωρίς να ολοκληρώσει το σπουδαίο έργο του. Ο Γιώργος Μπόκας άφησε ωστόσο ανεξίτηλο το στίγμα του στην περιοχή, διότι με το ζωντανό πνεύμα του άνοιξε νέους δρόμους, κατ’ αρχήν στην πρωτογενή παραγωγή, στις αγροτικές καλλιέργειες και την ιχθυοπαραγωγή, γεωπόνος ο ίδιος, προσδίδοντας γνήσια και προωθημένα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά στην άσκησή της, γεγονός που θα μπορούσε να καταχωρηθεί στην τοπική οικονομία ως επαναστατική πράξη, σε κάθε περίπτωση πρωτοπόρα. Ήταν δε ο μοναδικός τοπικός επιχειρηματίας που αντιλαμβανόταν άριστα την άρρηκτη σχέση του επιχειρείν και του επικοινωνείν, γι’ αυτό και υπερέβη τα όρια του τυπικού επιχειρηματία με ρόλους όπως αυτός του προέδρου του Παναιτωλικού σε μια κρίσιμη περίοδο της δημοφιλούς ομάδας, για την οποία εργάστηκε ανιδιοτελώς, όσο και στον ευαίσθητο τομέα της τοπικής ενημέρωσης, όπου δημιούργησε το γνωστό σε όλους τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια είχαμε την ευκαιρία αρκετές φορές να εκτιμήσουμε την πρωτοπόρα σκέψη του σε κατ’ ιδίαν διαλόγους, με τους οποίους αναζητούσε νέους δρόμους στη συνεργασία, ψάχνοντας αδιάκοπα για ευρύτερες συμμαχίες, ποτέ από θέση ισχύος, πρόθυμος ν’ αναδείξει ρόλους και πρόσωπα σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, να συζητήσει τις καλές ιδέες και τις προτάσεις. Οι συνθήκες δεν τον ευνόησαν και η ανολοκλήρωτη αστική συνείδηση της πόλης δεν τον βοήθησε. Ο Γιώργος Μπόκας είχε όλα τα εφόδια ν’ αναδειχτεί στον σημαντικότερο επιχειρηματία της περιοχής, διέθετε όλη εκείνη την ευρύτητα σκέψης που απαιτείται, η μοίρα όμως πήρε διαφορετική απόφαση, στέρησε από τον ίδιο, αλλά και από την πόλη, το χρόνο που χρειαζόταν για να ολοκληρώσει την διαδρομή του. Είναι κρίμα να χάνονται τόσο νωρίς τέτοιοι άνθρωποι.

Το agriniovoice.gr και η εφημερίδα «Αναγγελία» εκφράζουν από τη θέση αυτή τα συλληπητήριά τους στους οικείους του.

Παντελής Φλωρόπουλος

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
SHARE
Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα εκμάθησης της Ποντιακής διαλέκτου από το ΚΔΒΜ Αγρινίου
Επόμενο άρθροΈνας άγγελος της ροκ
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Εκδότης και συντάκτης περιοδικών, μεταξύ των οποίων: «Αραμπάς» (1991 – 1997), «Στρατόσφαιρα» (1999 – 2000) και «ΑγοράΖην» (2004 – 2008). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Αναγγελία» (Αγρινίου) από το 2000 μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της “Αναγγελίας” με άρθρα, χρονογράφημα και παραμύθι. Εργάστηκε στο ραδιόφωνο από το 1990 μέχρι το 1996. Το 2016 βραβεύτηκε από τον “Παρνασσό” για το θεατρικό έργο του “ο Καραγκιόζης... Έλληνας”. Παραμυθογράφος, με πρώτο παραμύθι του την “Πολιτεία των λουλουδιών” (1980) και τον “Παραμυθόκηπο” (2010 και 2018).