Ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Τους μαθητές υποδέχονται αύριο Τρίτη (11/09) τα σχολεία όλης της χώρας. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, η φετινή αναμένεται να αρχίσει με τα βιβλία έτοιμα και με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία, αφού σε πρώτη φάση, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, προσελήφθησαν 19.480.

Από αυτούς, 12.392 είναι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων) και 3.988 Δευτεροβάθμιας. Επιπλέον, 3.100 αναπληρωτές Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) προσελήφθησαν στην Ειδική Εκπαίδευση.

Εξάλλου, από τη νέα σχολική χρονιά, σε ορισμένες τάξεις, οι μαθητές θα έχουν νέα βιβλία σε συγκεκριμένα μαθήματα. Ειδικότερα, νέο βιβλίο θα έχουν τα Μαθηματικά της Ε’ Δημοτικού, τα Γερμανικά της Α’ Λυκείου, τα Γαλλικά της Β’ Λυκείου, καθώς επίσης και το μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» της Β’ Λυκείου.

Η ώρα που θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός, διαφέρει από σχολείο σε σχολείο και οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν είτε από αυτό είτε από τον αντίστοιχο σύλλογο γονέων.

Το «πρώτο κουδούνι»

Στις 9 το πρωί αντί για τις 8:15, θα αρχίζουν τα μαθήματα, σύμφωνα με τις αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο και τα όσα προανήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό σύστημα, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή του ωραρίου στην έναρξη των σχολείων.

Η σκέψη του υπουργείου θέλει τα μαθήματα να αρχίζουν στις 09:00 και να ολοκληρώνονται 45 λεπτά αργότερα από το ωράριο που ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο (13:15).

Είναι «δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου και ξεκαθάρισε ότι η ζώνη δραστηριοτήτων δεν θα αλλάξει. «Οι μαθητές θα μπορούν να προσέρχονται στο σχολείο στις 07.30 όπως γίνεται και σήμερα» σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι η χρονική μετάθεση της έναρξης των μαθημάτων θα δημιουργούσε πρόβλημα στους εργαζόμενους γονείς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως πρόκειται για μία σκέψη η οποία ακόμη κι αν αποφασιστεί δεν θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το νέο Λύκειο

Για μετά τον Δεκαπενταύγουστο μετατέθηκε η ανακοίνωση για το νέο Λύκειο. Οι εισηγητές φιλοδοξούν ότι θα δοθεί ο προσανατολισμός προς μια σταδιακή «πολυκλαδικότητα». Στην κατεύθυνση ατή προτείνεται κοινός κορμός στην Α’ τάξη των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και σταδιακή οργάνωση των Β’ και Γ’ τάξεων, στη λογική επιλογών. Ταυτόχρονα, προτείνεται η άμεση επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ώστε να συμπεριλάβει και την Α’ Λυκείου.

Παράλληλα, στην Γ’ Λυκείου προτείνεται τα μαθήματα να διδάσκονται εντός ευρύτερων επιστημονικών ενοτήτων και για περισσότερες ώρες, ώστε να μπορεί η εκπαιδευτική διαδικασία να είναι ουσιαστική, κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα περιορίσει την ανάγκη φροντιστηριακής βοήθειας.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, newsbomb.gr
Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος