Ανακοινώσεις Τσίπρα μετά το υπουργικό συμβούλιο

Την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασισθεί το ύψος του κατώτατου μισθού, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 640 ευρώ.

Εντός της εβδομάδας, μάλιστα, ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, οι οποίοι εκφράζουν ενστάσεις κυρίως για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Ωστόσο το επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας είναι ότι ο υποκατώτατος λαμβάνεται από μικρό ποσοστό εργαζομένων.

Όπως τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η αύξηση «θα είναι μεταξύ 5% και 10%, δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμη τις λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα θα καταργήσουμε τον μισθό ‘κάτω από το ελάχιστο’ για τους νέους κάτω των 25 ετών που θεσπίστηκε το 2012 (510 ευρώ ακαθάριστα έναντι 586 ευρώ για τον κατώτατο μισθό. Αυτό αφορά σχεδόν το 7% των εργαζομένων). Γι’ αυτούς η αύξηση θα είναι αρκετά μεγαλύτερη, γύρω στο 20%».

Την άλλη εβδομάδα η υπουργός Εργασίας αναμένεται να κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία θα τοποθετεί τον κατώτατο κοντά στα 640 ευρώ με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους κάτω των 25 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση για τους κάτω των 25 ετών φτάνει τα 130 ευρώ.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο θα γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ώστε οι αυξημένοι μισθοί να καταβληθούν από τον Φεβρουάριο.

ΠΗΓΗ

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος