Ο Γ. Τσιρώνης γράφει για το πρώτο «δείγμα γραφής» και το φετινό πρωτάθλημα

Τα πρώτο «δείγμα γραφής» του φετινού Παναιτωλικού στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Το σύνολο του Λουίς Κάστρο έδειξε αρετές και σε ένα βαθμό προϊδέασε για το τι πρόκειται να δούμε στη συνέχεια, καθώς και την φιλοσοφία που ο προπονητής θέλει να περάσει στην ομάδα. Μπορεί να γνώρισε την ήττα στην έδρα του πρωταθλητή, όμως απέδειξε πως δεν θα αποτελέσει εύκολο θύμα για κανέναν, όπως και ότι μπορεί να παίξει καλό ποδόσφαιρο.

Το νέο πρωτάθλημα με την μείωση των ομάδων και τον τρόπο που θα διεξαχθεί (play off και play out), στοχεύει αφενός σε ένα αναβαθμισμένο προϊόν και καλά κάνει, αφετέρου όμως αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας για όλες τις ομάδες και αναβαθμίζει τις προϋποθέσεις ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις νέες συνθήκες. Είτε ο αυξημένος αριθμός των αγωνιστικών είτε το ότι όλα θα κρίνονται σε μεγάλο βαθμό στο τέλος, απαιτούν από τις ομάδες βάθος στο ρόστερ και διάρκεια στην απόδοσή τους ώστε να αντέξουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική και να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Σε ότι αφορά τον Παναιτωλικό οι μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ μάλλον ωφέλιμες μπορεί να χαρακτηριστούν, καθώς οι προσθήκες που έγιναν πρόσθεσαν και σε ποιότητα και σε αριθμό αξιόπιστων λύσεων για τον προπονητή. Οι ξένοι που ήρθαν μπορούν να δώσουν ποιοτικές λύσεις που είναι απαραίτητες στην δύσκολη και μαραθώνια συνέχεια του πρωταθλήματος.

Παίκτες ποιοτικοί και με εμπειρία που μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Παράλληλα δεν εγκαταλείφτηκε και ο στόχος της προώθησης νέων παιδιών από τα τμήματα υποδομής, που είναι απαραίτητος για την οικονομική στήριξη της ομάδας αλλά και την αριθμητική επάρκεια του ρόστερ εφόσον μιλάμε για ένα πρωτάθλημα με περισσότερες αγωνιστικές και αυξημένο ανταγωνισμό.

Έφυγαν λοιπόν αρκετοί αλλά ήρθαν περισσότεροι και εξίσου αν όχι πιο ποιοτικοί από αυτούς που έφυγαν. Τα νέα παιδιά έδειξαν πως μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις σε ικανοποιητικό βαθμό. Ο προπονητής και η ομάδα του, έδειξαν ότι στοχεύουν σε μία άλλη νοοτροπία επιθετικού ποδοσφαίρου, με καλή κυκλοφορία και πλουραλισμό στο παιχνίδι της.

Απέναντι στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα, μέσα στην Τούμπα, ο Παναιτωλικός κοίταξε τον ισχυρό του αντίπαλο στα μάτια, έδειξε καλά στοιχεία και αν ήταν πιο τυχερός μπορούσε να πάρει και θετικό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση έδειξε ότι έχει τις προϋποθέσεις να παίξει καλό στρωτό ποδόσφαιρο και να βάλει δύσκολα σε κάθε αντίπαλο όποιος κι αν είναι αυτός. Οπωσδήποτε στη συνέχεια θα παρουσιάζεται πιο βελτιωμένος αφού ακόμη είμαστε στην αρχή και η δουλειά που γίνεται θα φανεί σε όλο της το εύρος σταδιακά και με αυξητική πρόοδο.

Εκείνο που πρέπει να φανεί στη συνέχεια είναι η στήριξη και από τον κόσμο στα εντός έδρας ματς και όχι μόνο, μια στήριξη που θα δώσει ώθηση στο να γίνουν ακόμη καλύτερα τα πράγματα στη συνέχεια. Θα βοηθήσει όχι μόνο στην εμψύχωση της ομάδας και στην ενθάρρυνση για συνεχή προσπάθεια και καλή δουλειά, αλλά και στο εμπορικό κομμάτι προσθέτοντας στην δυναμική της και τονίζοντας τόσο την εμπορική της ισχύ με ότι αυτό συνεπάγεται σε όλους τους τομείς αλλά και στην αποδοχή της από τα κέντρα των αποφάσεων ως δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και μπορεί να καθορίσει πολλές εξελίξεις σε κατεύθυνση θετική.

Υ.Γ. Αναφορικά με την πρεμιέρα του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα πολλά μπορεί να πει και να σχολιάσει κανείς. Εκείνο που πρέπει να τονιστεί σε πρώτη φάση, για να κατανοηθούν θέματα ουσίας και όχι απλά εντυπώσεων, είναι ότι το VAR βοηθάει να ληφθούν σωστές αποφάσεις και να διορθωθούν πιθανά σφάλματα. Τις τελικές αποφάσεις δεν τις παίρνει το σύστημα αλλά ο ανθρώπινος παράγοντας, δηλαδή ο διαιτητής. Βέβαια γι’ αυτό θα έχουμε τον χρόνο και τις αφορμές πιστεύω, ώστε να ασχοληθούμε εκτενέστερα σε επόμενες στήλες στη συνέχεια.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος