Για την πρόληψη πυρκαγιών

Το Σχέδιο Δράσης για την δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος. Το σχέδιο περιλαμβάνεται στην θεσμοθετημένη από το Νοέμβριο του 2018 Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και αφορά τα έτη 2019-2021.

Με βάση τον προγραμματισμό που παρουσίασε ο κ. Φάμελλος, θα υπάρξει ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών της χώρας με ανθρώπινο δυναμικό, χρηματικούς πόρους και τεχνικά εργαλεία.

Η χρηματοδότηση του έργου για την επόμενη τριετία ανέρχεται σε 140.000.000 ευρώ.

200 μόνιμες προσλήψεις

Το ανθρώπινο δυναμικό περιλαμβάνει την πρόσληψη 200 μονίμων δασολόγων και δασοπόνων, καθώς και την πρόσληψη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια 300-350 επιστημόνων στη Δασική Υπηρεσία, οι οποίοι θα απασχοληθούν είτε με συμβάσεις έργου είτε με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Οι επιστήμονες θ’ απασχοληθούν τόσο στο θέμα των διαχειριστικών μελετών των δασών της χώρας όσο και στην εκτέλεση των έργων αυτών.

Τι προβλέπει το Σχέδιο

Προβλέπεται η δημιουργία τεχνικών εργαλείων για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στη μικτή ζώνη δάσους κατοικίας. Ο άξονας αυτός θα χρηματοδοτηθεί με 1.130.000 ευρώ, για να γίνει εντοπισμός των περιοχών δασών-κατοικιών άμεσης προτεραιότητας (hot spots), να δημιουργηθούν ειδικά σχέδια πρόληψης για τη ζώνη αυτή, να εφαρμοσθούν πιλοτικά σε τρεις περιοχές της χώρας και στη συνέχεια να θεσμοθετηθούν. Παράλληλα, υπάρχει χρηματοδότηση και δράση για την εκπαίδευση της κοινωνίας και τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στο φαινόμενο.

Δημιουργούνται με σύγχρονα εργαλεία τηλεπισκόπησης και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών νέες προδιαγραφές διαχειριστικών μελετών δασών και σχέδια αντιπυρικής προστασίας, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση της καύσιμης ύλης και του κινδύνου πρόκλησης δασικών πυρκαγιών. Η διαχείριση των δασών συμβάλλει ταυτόχρονα και στην παραγωγή δασικών προϊόντων (τεχνικής ξυλείας και καυσόξυλων) για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών και λοιπών φορέων της οικονομίας.

Τις επόμενες ημέρες το Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών θα δημοσιευτεί ως Υπουργική Απόφαση σε ΦΕΚ.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος