«Θα εξεταστεί αν θα παραταθεί το Market Pass και μετά τον Οκτώβριο»

Τι είπε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για market pass και ΔΕΘ

Για το Market Pass, την ακρίβεια στα τρόφιμα και τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. «Το Market Pass λειτούργησε και θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα ακόμα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δώσει ο Πρωθυπουργός», επισήμανε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Ένα βασικό εργαλείο που θα έχουμε από την πρώτη του χρόνου για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι η αύξηση των μισθών. Ως προς αυτό, για τον ιδιωτικό τομέα είναι οι αυξήσεις που δόθηκαν ήδη στον κατώτατο μισθό».

Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση επιχειρεί ν’ αντιμετωπίσει το θέμα της ακρίβειας με διαφορετικούς τρόπους. Ένας τρόπος είναι το Market Pass, το οποίο λειτούργησε και στήριξε σε κάποιο βαθμό τα νοικοκυριά. Ένας δεύτερος τρόπος είναι οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Αθροιστικά η ενίσχυση ετησίως των δημοσίων υπαλλήλων είναι 1.476 ευρώ με όλες τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και οι αυξήσεις που δόθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με την αύξηση του κατώτατου μισθού και με τις αυξήσεις των υπόλοιπων μισθωτών».

Για τον κατώτατο μισθό σχολίασε: «Ήμασταν 18οι από πλευράς αγοραστικής δύναμης στον κατώτατο μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα είμαστε 13οι».

Ανακοινώσεις στην ΔΕΘ

Ως προς την ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις που θ’ ανακοινωθούν, είπε: «Δώσαμε ένα ποσό που ισοδυναμεί με το μισό οικονομικό μας πρόγραμμα από πλευράς προεκλογικών δεσμεύσεων, μ’ ένα Νομοσχέδιο. Οι ρυθμίσεις αυτού του Νόμου θα πάρουν σάρκα και οστά -στη μεγάλη τους πλειονότητα- από 1η Ιανουαρίου, όπως είναι οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι το Youth Pass, που δε θα ‘ναι από 1η Ιανουαρίου, θα είναι νωρίτερα, αλλά πάντως δεν έχει πάρει σάρκα και οστά, όπως ήταν και το Market Pass, για το οποίο από 15 Σεπτεμβρίου είναι η υποβολή των αιτήσεων».

Νέες αυξήσεις στις συντάξεις και επίδομα για όσους έχουν προσωπική διαφορά

Ως προς τις συντάξεις, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «το ύψος των αυξήσεων θα είναι λίγο πάνω απ’ το 3%. Ο Νόμος προβλέπει ότι το ύψος της αύξησης στις συντάξεις προσδιορίζεται από την αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση του ΑΕΠ. Αυτά τα δύο μεγέθη προστίθενται και διαιρούνται δια δύο. Θα παρουσιαστεί και επίσημα στη Θεσσαλονίκη το ύψος της αύξησης των συντάξεων».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς που αναμένεται ν’ ανακοινωθεί και υποστήριξε ότι «το ύψος του θα παρουσιαστεί με βάση την προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες