Σχεδόν 7 εκ. ευρώ για επενδύσεις πρόληψης σχετικά με τη συλλογική προστασία από χαλάζι

Δύο δράσεις ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ – Η πράξη αποβλέπει στην πρόληψη φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων

Η πράξη με τίτλο «Υλοποίηση δημόσιων επενδύσεων πρόληψης, σχετικά με τη συλλογική ενεργητική προστασία από χαλάζι» έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Η ανακοίνωση έγινε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αρμόδιο Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Η πράξη έχει συνολικό προϋπολογισμό 6.930.000 € κι εντάσσεται στη Δράση 5.1.1. «Επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων στο φυτικό κεφάλαιο» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα αποβλέπει στην πρόληψη φυσικών καταστροφών, δυσμενών κλιματικών φαινομένων και καταστροφικών συμβάντων που επηρεάζουν το φυτικό κεφάλαιο. Η πρόληψη αυτή περιλαμβάνει τη χρήση ραντάρ καιρού, αλλά και εναλλακτικών επίγειων συστημάτων σποράς των χαλαζοφόρων νεφών, εστιάζοντας κυρίως σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως μικρές σχετικά περιοχές, διακοπτόμενες από ορεινούς όγκους και απομακρυσμένες μεταξύ τους. Η ενίσχυση χορηγείται στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) με τη μορφή επιχορήγησης για δύο υποέργα:

  • Υποέργο 1: «Προμήθεια και εγκατάσταση δύο ΡΑΝΤΑΡ καιρού C-band DOPPLER διπλής πόλωσης και παροχή εγγύησης καλής λειτουργίας για χρονικό διάστημα 5 ετών προϋπολογισμού», επιλέξιμου π/υ 3.600.000 ευρώ.
  • Υποέργο 2: «Προμήθεια και Εγκατάσταση ενός συστήματος χαλαζικής προστασίας με επίγεια μέσα, παροχή εγγύησης λειτουργίας για δύο (2) έτη και επιχειρησιακή λειτουργία για διάστημα δύο (2) χαλαζικών περιόδων που θα αποσκοπεί στην ανάπτυξη εγχώριας ικανότητας προϋπολογισμού», επιλέξιμου π/υ 3.330.000 ευρώ.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην Απόφαση Ένταξης Πράξης και στις ιστοσελίδες www.minagric.gr και www.agrotikianaptixi.gr.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος