Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Παπαευαγγέλου: Γιατί το lockdown δεν έχει φέρει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα

Κοινοποίηση

«Αν η χρήση της μάσκας φτάσει στο 95% ίσως τα lockdown να μην χρειάζονται» σημείωσε η κα. Παπαευαγγέλου

Κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου υποστήριξε ότι δεν έχει παρατηρηθεί η αναμενόμενη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε σχέση με αυτό που παρατηρήθηκε με το lockdown του πρώτου κύματος. Αναλύοντας τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα υποστήριξε ότι αν και το γενικό lockdown φαίνεται να αρχίζει να αποδίδει πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα. «Αν η χρήση της μάσκας φτάσει στο 95% ίσως τα lockdown να μην χρειάζονται» σημείωσε.

Η καθηγήτρια εξέφρασε την ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος 3 εβδομάδες μετά το lockdown της Βόρειας Ελλάδας και 2 εβδομάδες μετά τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ελλάδα. «Από την εμπειρία του πρώτου lockdown θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλοκο» τόνισε.

Που οφείλεται η μη αναμενόμενη ύφεση των κρουσμάτων;

Σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, καθώς αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις. Ο ΕΟΔΥ αναλύει τη μεταβολή του μέσου όρου του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε Π.Ε. ανά εβδομάδα. Τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση στην Βόρεια Ελλάδα και στην Αττική αλλά στη Θεσσαλία συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις. Για την Β. Ελλάδα και όχι μόνο, πάντως, η κ. Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες ακόμα.

Σε κάποιες περιπτώσεις η κούραση των περιορισμών υπερτερεί ή άλλοτε λάθος αποφάσεις για περιστασιακή διασκέδαση έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την κοινωνία. Επομένως, καταλήγει ότι είναι πιθανό η μη σχολαστική τήρηση των μέτρων ενδεχομένως να βοήθησαν στην καθυστέρηση της ύφεσης.

«Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε επειδή μεγάλος αριθμός θανάτων είτε λόγω της μεγάλης τους ηλικίας είτε από υποκείμενα νοσήματα. Αν δεν υπήρχε ο κορωνοϊός δε θα είχαν πεθάνει. Κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ακόμα πόλεμο» συμπλήρωσε.

Εμβλολιο: Ασφάλεια δείχνουν τα πρώτα δεδομένα

Στη συνέχεια, η κ. Παπαεαυγγέλου αναφέρθηκε στα υποψήφια εμβόλια που παρασκευάζονται κατά του κορωνοϊού. Αρχικά, σημείωσε ότι η ασφάλεια των εμβολίων απαιτούν την πρώτη προϋπόθεση για τον εμβολιασμό. «Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τα υποψήφια εμβόλια δείχνουν προφίλ ασφάλειας» πρόσθεσε.

Σχετικά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής στα εμβόλια διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:

  • Τα εμβόλια mRna
  • Τα εμβόλια που κάνουν χρήση των ιικών μεταφορέων
    Αμφότερες οι τεχνολογίες έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως π.χ. στο εμβόλιο έναντι του καρκίνου.

Όσον αφορά τα εμβόλια mRna, τα δικά μας μυικά κύτταρα προσλαμβάνουν την πληροφορία και παραλαμβάνουν το αντιγόνο προκειμένου ο οργανισμός μας να φτιάξει αντισώματα. Στην περίπτωση των ιικών μεταφορέων χρησιμοποιούνται μη παθογόνοι ιοί για να μεταφέρουν πληροφορίες στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μέσω του εμβολιασμού προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε όταν εκτεθούμε στον ιό τα αντισώματα στο αίμα μας εμποδίζουν τον ιό να μας μολύνει ή μας βοηθάνε να νοσήσουμε ελαφρά. Σχετικά με τις παρενέργειες υποστήριξε ότι εμφανίζονται 2-3 μέρες μετά τον εμβολιασμό και πιο συχνά αναφέρονται η κόπωση, τοπικός ερεθισμός στο σημείο της ένεσης, κεφαλαλγία και μυαλγίες.

«Ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί τη μόνη λύση για να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης» κατέληξε η καθηγήτρια.

Πηγή: news4health.gr

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: