Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Όραμα. Ζητείται όραμα

Κοινοποίηση

«Το θέμα της κεντροαριστεράς παραμένει. Το θέμα του δεύτερου πόλου εξουσίας δηλαδή παραμένει» – Γράφει ο Παντελής Φλωρόπουλος

Έγινε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024 η πολυσυζητημένη εκδήλωση για την Κεντροαριστερά, υπό τον τίτλο: «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;». Ομιλητές η Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά, ο Τεμπονέρας από τον ΣυΡιζΑ και ο Χριστοδουλάκης από το ΠαΣοΚ.

Την παράσταση έκλεψε πάλι ο Πρόεδρος του ΣυΡιζΑ Στέφανος Κασσελάκης που μπήκε ακάλεστος στην αίθουσα, είδε και απήλθε.

Οι ομιλητές προσπάθησαν να διασκεδάσουν τον κουρνιαχτό που ένθεν κακείθεν σηκώθηκε τις μέρες που προηγήθηκαν μετατοπίζοντας το ερώτημα από το «ποιος» στο «πως». Αν όμως υπολογίσουμε ότι πρόθεση της εκδήλωσης δεν ήταν το «πώς», αλλά το «ποιος», οι τρεις νέοι πολιτικοί που μίλησαν, ήταν «εκτός θέματος».

Αν και δεν διαφωτιστήκαμε σε τίποτα, καλό είναι που μίλησαν. Έστω κι έτσι. Μακάρι να γίνονταν κι άλλα τέτοια.

Το θέμα της κεντροαριστεράς παραμένει. Το θέμα του δεύτερου πόλου εξουσίας δηλαδή παραμένει.

Σε πρώτη ανάγνωση, η επιτυχία του Μητσοτάκη να εκφράσει την κεντροδεξιά, κόντρα στην ακροδεξιά, δημιουργεί ένα δεδομένο, διαμορφώνει το αντίστοιχο στοίχημα για την πολυδιασπασμένη κεντροαριστερά, όπως σήμερα ορίζεται αριστερά του Μητσοτάκη και δεξιά του Κουτσούμπα.

Σε επίπεδο μαθηματικών αναλογιών, για να γίνει πόλος εξουσίας, η κεντροαριστερά πρέπει να βρει έναν ηγέτη και να τον ρίξει στη μάχη απέναντι στον Μητσοτάκη.

Ποια είναι η κεντροαριστερά σήμερα; Ποια κοινοβουλευτικά κόμματα την αποτελούν; Απάντηση: Το ΠαΣοΚ, ο ΣυΡιζΑ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας. Σύνολο: Τέσσερα.

Πολλοί οραματίζονται το Επινέ του 1971. Που ανέδειξε τον Μιτεράν σε ηγέτη και τον έκαμε Πρόεδρο της Γαλλίας. Άλλοι λένε ότι το Γαλλικό Επινέ συνέβη αλλού, σε άλλους καιρούς, με άλλα ήθη, όχι εδώ και όχι τώρα.

Το ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;» που έθεσε η Εφημερίδα των Συντακτών και μίλησαν οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς των τριών από τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κεντροαριστερά κόμματα, θέτει όμως το ζήτημα με βάση την Γαλλική συνταγή του 1971. Και τίθεται το ερώτημα: Για την Ελλάδα του 2024 ένα Επινέ… είναι ρεαλιστικό;

Θα ήταν ίσως αν υπήρχε ένα υψηλό διακύβευμα στον χώρο, μια μεγάλη ιδέα, ένα όραμα. Υπάρχει άραγε τέτοιο πράμα;

Όχι. Δεν υπάρχει. Ούτε κατά διάνοια. Το μόνο διακύβευμα του χώρου που διατυπώνεται, είναι: «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;».

Αλλ’ αυτό το διακύβευμα της κεντροαριστεράς είναι μονοσήμαντο και μονοδιάστατο, εν τέλει δε, μονότονο. Και μονόχνωτο. Κατά συνέπεια, δεν είναι σε θέση να εμπνεύσει το εκλογικό σώμα που δεν θέλει να ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, κομματικά, ή Μητσοτάκη, προσωπικά.

Ο Τεμπονέρας, η Αχτσιόγλου και ο Χριστοδουλάκης και όσοι περίμεναν κάτι από την εκδήλωσή τους, θα έκαναν καλά λοιπόν να βρουν πρώτα τη «μεγάλη ιδέα» που θα ενέπνεε τον χώρο αριστερά του Μητσοτάκη και, μετά να μιλήσουν.

Αυτή τη μεγάλη ιδέα, δεν θα την ορίσουμε εδώ. Ούτε φυσικά εμείς. Θα σημειώσουμε όμως ότι: Η μεγάλη ιδέα που οι τρεις ομιλητές (αλλά και όλοι στα τέσσερα κοινοβουλευτικά κεντροαριστερά κόμματα) ξέχασαν, δεν λέγεται σοσιαλδημοκρατία (όπως λέει ο Πέτρος Ευθυμίου) αλλά σοσιαλισμός. Που μεταφρασμένος (επιτέλους) στα Ελληνικά, λέγεται ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Αυτοδιαχείριση στην παραγωγή των προϊόντων, των γεωργικών, των κτηνοτροφικών και των βιοτεχνικών προϊόντων. Να οραματιστούμε τη ΝΕΑ Αυτοδιαχείριση που θέλει τον εργαζόμενο μέτοχο της Εταιρείας στην οποία εργάζεται, ώστε να έχει συμμετοχή στα κέρδη. Γιατί, έτσι, ναι, θα καταργήσουμε… την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο! Η κοινωνία θα γίνει μία Κοινότητα. Αυτό είναι το όραμα που ο χώρος αριστερά του Μητσοτάκη ΔΕΝ έχει…

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Παντολέων Φλωρόπουλος
Παντολέων Φλωρόπουλοςhttps://pantoleon.gr
... γεννήθηκε στη Μυρτιά της Αιτωλίας το 1955. Ζει στο Αγρίνιο από το 1984. Εργάστηκε στο τοπικό ραδιόφωνο (1990 – 1992) και ξανά την περίοδο 1994 - 1996. Ιδρυτής και συντάκτης του σατιρικού “αραμπά” του Αγρινίου (1991 – 1997). Εκδότης και δημοσιογράφος της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας “Αναγγελία” (2000) μέχρι τον Ιούλιο του 2017, έκτοτε δε, τακτικός συνεργάτης της. Έχει γράψει ποίηση, 168 παραμύθια και 1.111 χρονογραφήματα, κατέγραψε εκατοντάδες λαϊκούς μύθους και θρύλους, ενώ δημοσίευσε πολλές χιλιάδες πολιτικά και πολιτιστικά άρθρα. Το πρώτο του βιβλίο, “η πολιτεία των λουλουδιών” (παραμύθι) κυκλοφόρησε το 1980. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε συλλεκτικές εκδόσεις λίγων αντιτύπων.
spot_img

Διαβάστε επίσης: