Νέο μοντέλο πληρωμών για τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ, πιθανότατα απ’ τον Σεπτέμβριο

Με βάση τις προτάσεις που έχει εισηγηθεί η επιτροπή Πισσαρίδη

Αλλάζει απ’ τον Σεπτέμβριο ο τρόπος πληρωμής επιδομάτων από ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ με βάση τις προτάσεις που έχει εισηγηθεί η επιτροπή Πισσαρίδη. Το νέο μοντέλο προβλέπει την πληρωμή μεγάλου ποσοστού των επιδομάτων (με εξαίρεση τα αναπηρικά) με άυλη προπληρωμένη κάρτα, όπως συμβαίνει τώρα με το μισό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς το άλλο μισό θα καταβάλλεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στόχος είναι να δίνονται «όσα πρέπει, σε αυτούς που πρέπει, ακριβώς για ό,τι πρέπει», προκειμένου να καταπολεμηθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή. Η δε αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος στο σύνολο της οικονομίας έχει ήδη ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα.

Επιπλέον κίνητρα, αλλά και κόφτης

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Ημερησία, θα δοθούν πρόσθετα πλεονεκτήματα στους χρήστες των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θ’ απαγορευθούν άλλες δαπάνες καθώς, όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες λίγες περιπτώσεις, μέρος των επιδομάτων κατευθυνόταν στον τζόγο και τα ροζ τηλέφωνα!

Στην πράξη, τα ποσά της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, από τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, έως τα επιδόματα ανεργίας με εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα, θα μπαίνουν στην προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Μ’ αυτό τον τρόπο οι περίπου 2 εκατ. δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα για να κάνουν τα ψώνια τους. Επιπλέον ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping, e-banking και άλλες online υπηρεσίες.

Το χρονοδιάγραμμα

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με τη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση έως το τέλος του χρόνου. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σ’ εξέλιξη οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της διοίκησης της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Όταν ολοκληρωθούν θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, προκειμένου να προωθηθεί η ανάληψη του έργου.

Οι τράπεζες θα πρέπει ν’ αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους. Εκτιμάται ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν ένα ποσό της τάξεως των 10 εκ. ευρώ γι’ αυτή τη συνεργασία κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης. Έτσι οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται σε POS, ενώ θα επιβληθεί όριο στα μετρητά που θα μπορούν ν’ αποσύρουν οι δικαιούχοι χρησιμοποιώντας τις προπληρωμένες κάρτες.

Στο νέο σύστημα αναμένεται να εισαχθούν το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού, αναδοχής, στέγασης, διατροφής, ανεργίας και άλλα.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος