Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ηρθε το προσχέδιο 4ου μνημονίου στην Αθήνα – Τι περιλαμβάνει

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται το προσχέδιο του νέου, τέταρτου μνημονίου

Κοινοποίηση

«Ψαλίδι-πλαφόν» 22% στην προσωπική διαφορά των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών αν δεν επιτευχθεί ο στόχος περικοπής δαπανών, αλλαγές στα εργασιακά με κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις και άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω προσχέδιο, που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης.

Στην Αθήνα έχουν φτάσει τρία κείμενα με τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με όσα πληροφορείται το iefimerida, στις 75 σελίδες των τριών κειμένων περιγράφονται οι εκκρεμότητες που απομένουν για υλοποίηση από την ελληνική πλευρά, τα δημοσιονομικά από το 2018 και μετά, αλλά και ένα κείμενο με θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Από την πλευρά της, η Αθήνα ετοιμάζει εφαρμοστικούς νόμους που αναμένεται να κατατεθούν έως τις 16/5 προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων συντάξεις, εργασιακά, ενεργειακά

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα μνημόνια του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, που έφτασαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών και τα οποία θα μπουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, που αρχίζει σήμερα, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Στη συνταξιοδοτική δαπάνη

Το 2019 θα ληφθούν μέτρα μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ μέσω της προσωπικής διαφοράς. Οι εκπρόσωποι των θεσμών σε αυτή τη φάση τουλάχιστον δέχονται την πρόταση της ελληνικής πλευράς για μείωση έως 22%.

Εδώ ωστόσο μπαίνει ο όρος ότι εάν με τον τρόπο αυτό δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για το 1% του ΑΕΠ, τότε θα επιβάλλονται περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό. Οι περικοπές αυτές θα επιβληθούν στην προσωπική διαφορά επί των επικουρικών συντάξεων.

Στα εργασιακά

Στα εργασιακά αναφέρεται ότι έως το τέλος του προγράμματος θα συνεχίσουν να ισχύουν όσα αποφασίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια και αποσαφηνίζεται ότι θα δεν αποκατασταθεί η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που δεν τις υπογράφουν. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, καταργείται το δικαίωμα βέτο του υπουργείου Εργασίας.

Στα ενεργειακά

Προβλέπεται η σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%, ενώ μειώνονται σταδιακά και οι ποσότητες ηλεκτρικές ενέργειας που υποχρεούται να πουλήσει η επιχείρηση σε ιδιώτες μέσω δημοπρασιών.

Καταστήματα

Προβλέπεται η άρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους ή την περιοχή όπου βρίσκονται.

Αποκρατικοποιήσεις

Προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ.

Blame game για την καθυστέρηση

Την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να συμφωνήσει 4ο Μνημόνιο με επαχθείς όρους, το κυβερνητικό επιτελείο εξαπολύει επικοινωνιακή αντεπίθεση με συχνές δημόσιες τοποθετήσεις Τσίπρα (δελτίο ΑΝΤ1 απόψε), καθώς όλα δείχνουν ότι για το ζήτημα της παρέμβασης στο ελληνικό χρέος οι συζητήσεις στην Ουάσινγκτον δεν απέφεραν θεαματικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό το ΔΝΤ κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του, ως προς το είδος και το εύρος της συμμετοχής του.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει κάθε τόσο -και αναμένεται να το κάνει συχνότερα- ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά στις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών, και αυτή η διαμάχη δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον εμποδίζοντας έτσι την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και γι’ αυτό θέλει να έχουν όλα τα τεχνικά ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή. Το σημερινό, πρώτο ραντεβού με τους Θεσμούς αναμένεται να είναι ευρωπαϊκή υπόθεση, καθώς -όπως πληροφορείται το iefimerida- η Ντέλια Βελκουλέσκου θα φτάσει αργά το απόγευμα στην Αθήνα και θα συμμετάσχει στις συναντήσεις από αύριο, Τετάρτη.

Πηγή: iefimerida.gr

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: