Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ηλίας Ηλιού, ο καπνέμπορος

Κοινοποίηση

ilias-iliou

Ο Ηλίας Ηλιού καταγόμενος από την Σμύρνη εγκαταστάθηκε στο Αγρίνιο με τους αδερφούς του Οδυσσέα και Περικλή μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και την επεξεργασία του καπνού. Την περίοδο εκείνη ο καπνός ανθούσε στην περιοχή.

Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη

Ο ίδιος ως πρόσφυγας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την εγκατάσταση των προσφύγων και συνέβαλε οικονομικά στη διαμόρφωση του οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου. Προσέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ώστε να απαλλοτριωθεί μια έκταση και να προχωρήσει η οικοδόμηση της περιοχής. Στη συνέχεια ενίσχυσε οικονομικά την ανέγερση του Παλαιού ιερού ναού Αγ. Κων/νου καθώς και του Δημοτικού σχολείου της περιοχής.

Οι καπναποθήκες Ηλιού που βρίσκονται στην οδό Μεσολογγίου 17, ήταν ιδιοκτησία του. Χτίστηκαν κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου , τότε που χτίστηκαν και οι άλλες μεγάλες καπναποθήκες της πόλης (Παπαστράτου , Παπαπέτρου , Παναγόπουλου κτλ). Χρησιμοποιήθηκαν ως χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας καπνού , όπου εργάζονταν εκατοντάδες καπνεργάτες και καπνεργάτριες της περιοχής.

Στη διαθήκη του ο καπνέμπορος Ηλίας Ηλιού, που συνέταξε το 1937 , ορίζει ότι επιθυμεί μετά τον θάνατο της συζύγου του , η ακίνητη περιουσία του να χρησιμεύσει για την ίδρυση ορφανοτροφείου , το οποίο θα φιλοξενεί ορφανά παιδιά ντόπιων και προσφύγων από το νομό Αιτωλ/νίας.

Η συγκεκριμένη επιθυμία του Η. Ηλιού δεν πραγματοποιήθηκε…

Ο Δήμος Αγρινίου αξιοποίησε την επιβλητική οικία του , την οποία διαμόρφωσε σε Παιδικό σταθμό. Στο προαύλιο του Παιδικού σταθμού διατηρείται το μοναδικό σιντριβάνι με τη χαρακτηριστική μορφή του καπνόφυτου , που ο ίδιος είχε στήσει στην αυλή του. Mε τον τρόπο αυτό συμβολοποιούσε την εργασία του ως καπνέμπορος , στην Καπνούπολη του νομού Αιτωλοακαρνανίας .

Το κτίριο των καπναποθηκών Η. Ηλιού με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 350/Β/28-5-1992 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο Μνημείο .

Ο Ηλίας Ηλιού για τις δωρεές του προς τους πρόσφυγες του Αγίου Κωνσταντίνου , αλλά και προς το Δήμο Αγρινίου , θεωρείται ευεργέτης .

Προς τιμή του υπάρχει οδός που φέρει το όνομά του στο κέντρο της πόλης η οποία αρχίζει από την οδό Κ. Καζαντζή και καταλήγει στην πλατεία Δημοκρατίας .Πρόκειται για την πολυσύχναστη σήμερα οδό του Αγρινίου, με καφετέριες, ουζερί και εμπορικά καταστήματα.

Ομώνυμη οδός υπάρχει και στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου.

Σημείωση: το παρόν κείμενο διάβασε στην ημερίδα παρουσίασης του πολιτιστικού προγράμματος για τους πρόσφυγες Αγρινίου, ο μαθητής Συμεών Βασιλόπουλος. Η ημερίδα έγινε στις 14 Μαίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός».

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: