Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Εμβόλιο για τον κορωνοϊό: Άνοιξε η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό

Κοινοποίηση

Μηνύματα με τον προγραμματισμό των ραντεβού τους λαμβάνουν οι άνω των 85 ετών πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση – Αναλυτικά οι οδηγίες για το πώς θα κλείσετε ραντεβού

Τα πρώτα μηνύματα για τον προγραμματισμό των ραντεβού τους έλαβαν οι πολίτες ηλικίας άνω των 85 ετών. Πρόκειται για εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση. Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των εμβολίων emvolio.gov.gr είναι ήδη σε λειτουργία από τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας.

Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της έδωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Όπως εξήγησε, το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους: Σε φαρμακείο, στα ΚΕΠ, μέσω της άυλης συνταγογράφησης και μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο πολίτης θα λάβει κάποιο κωδικό (αριθμός ή QR code). Με αυτόν τον αριθμό ή το QR code πάμε στο κέντρο εμβολιασμού.

Το ραντεβού μπορεί ν’ αλλάξει μόνο μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 ετών ξεκινά από τις 20 Ιανουαρίου. Περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, υπολογίζεται να έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του μήνα.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο λόγος της προτεραιοποίησης αυτής είναι ότι η πανδημία έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα είναι οι πολίτες της ηλικίας αυτής.

Η ηλικία αυτή συνδέεται τόσο με τη γήρανση του ανοσοποιητικού, όσο και με άλλες επιβαρυντικές καταστάσεις. Ωστόσο, ακόμα και μόνο η ηλικία αποτελεί – όπως αποδεικνύεται – παράγοντα κινδύνου.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, με τη δεύτερη 21 ημέρες μετά την πρώτη. Οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες και στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Αν υπάρξει αναβολή η απάλειψη της δεύτερης δόσης ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Ιδιαίτερα στάθηκε η κ. Θεοδωρίδου στο ερώτημα αν ο εμβολιασμός είναι ασφαλής κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Όπως εξήγησε είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε επιβάρυνση, επειδή όμως οι κλινικές δοκιμές δεν περιέχουν τέτοιες δοκιμές, η σύσταση είναι να μην γίνεται σε αυτήν την περίπτωση.

Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.

Σύνολο από την εταιρεία Pfizer θα μας παραδοθούν 1.348.425 έως το τέλος Μαρτίου, αριθμός ελαφρά αυξημένος από τις προηγούμενες ανακοινώσεις.

Σε αυτές μπορεί να προστεθούν άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία Pfizer – ΕΕ, 240.000 δόσεις από τη Moderna εντός του πρώτου τριμήνου. Επίσης και

Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν από την Astra Zeneca, αν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως αναμένεται. Και της Johnson & Johnson.

Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της» ενώ «στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%».

«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες».

«Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών. Ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό «είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επάρκειας των εμβολίων», εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-9
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-10
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-11
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-12
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-13
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-14
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-15
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-16
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-17
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-18
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-19
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-20
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-21
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-22
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-23
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-24
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-25
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-26
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-27
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-28
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-29
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-30
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-31
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-32
Emvolio_gov_gr-platform-presentation-vFinal-fixed-33

Πρώτο Θέμα

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: