Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Αυξάνονται κατά 50% οι αμοιβές των ιατρών των ΚΕΠΑ

Πώς διαμορφώνονται οι αμοιβές

Κοινοποίηση

Υπεγράφη από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία αυξάνονται κατά 50% οι αμοιβές των ιατρών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) καθώς και των γραμματέων. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται αύξηση στις αμοιβές των ιατρών, από τότε που συστάθηκαν τα ΚΕΠΑ, το 2011.

Οι αμοιβές αναδιαμορφώνονται ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣΜΕΛΗ
ΠΡΙΝΜΕΤΑΠΡΙΝΜΕΤΑ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΚΕΠΑ1015710,5
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ30452131,5

Τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά τρία (3) ευρώ ανά περιστατικό που εξετάζεται εκτός έδρας του εξετάζοντος ιατρού.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών των ΚΕΠΑ και την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης της αναπηρίας. Στην κατεύθυνση αυτή, υπεγράφη πρόσφατα ΚΥΑ με την οποία θα προκηρυχθούν νέες θέσεις ιατρών, υπερδιπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό τους, αλλά και προσθέτοντας νέες ειδικότητες.

Δηλώσεις

Η κυρία Μιχαηλίδου δήλωσε: «Για πρώτη φορά ενισχύουμε το προσωπικό των ΚΕΠΑ, 13 χρόνια μετά τη σύστασή τους. Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο 500 ιατροί στα ΚΕΠΑ. Ο περιορισμένος αριθμός τους, σε σχέση με τον μεγάλο αριθμό των συμπολιτών μας που περιμένει να περάσει από την επιτροπή αξιολόγησης, έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να καθυστερεί η διαδικασία πιστοποίηση της αναπηρίας. Με σκοπό την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, αυξάνουμε κατά 50% την αμοιβή των ιατρών των ΚΕΠΑ ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε και την συμμετοχή τους. Για την Κυβέρνησή μας και αλλά και για εμένα προσωπικά που και ως Υφυπουργός Εργασίας ασχολήθηκα εντατικά με την αναπηρία, σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς την καθημερινότητα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Να τους διασφαλίζουμε την ίση συμμετοχή στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας και, φυσικά, ποιότητα ζωής τόσο στους ίδιους, όσο και στις οικογένειές τους. Με μια σειρά από παρεμβάσεις, συνεχίζουμε να σπάμε το φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού. Είμαστε δίπλα σε όλες και όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο Υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου σχολίασε: «Σήμερα κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στα άτομα με αναπηρία αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας τον ρόλο των ΚΕΠΑ ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία πιστοποίησης η οποία γίνεται πλέον ψηφιακά με μια αίτηση και καταλήγει στην έκδοση μιας ενιαίας γνωμάτευσης που δίνει πρόσβαση σε όλες τις παροχές, συνταξιοδοτικές, επιδοματικές, οικονομικές, κοινωνικές και διευκολύνσεις των ατόμων με αναπηρία. Παρά τη δεδομένη πρόοδο και στη διαδικασία και στους χρόνους, υπάρχουν ζητήματα καθυστέρησης των ραντεβού καθώς μόλις 500 ιατροί υπηρετούν σήμερα τα ΚΕΠΑ. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συγκροτήσαμε και εκσυγχρονίσαμε το Ειδικό Σώμα Ιατρών με υπερδιπλασιασμό του αριθμού των ιατρών από 500 σε 1.200, με νέες ειδικότητες ιατρών που θα υποστηρίζεται από ένα σύγχρονο ψηφιακό μητρώο που θα μειώσει τους χρόνους αναμονής.  Σήμερα ολοκληρώνουμε το έργο μας αυξάνοντας τις αμοιβές των ιατρών, προκειμένου να υπάρχει επιτάχυνση στις διαδικασίες πιστοποίησης και να μειωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι ανταπόκρισης στα αιτήματα πιστοποίησης και στις κατ΄οίκον αξιολογήσεις. Οι νέες δράσεις που υλοποιούνται έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Ο σεβασμός των δικαιωμάτων κάθε ασθενούς αποτελεί πάντα την πυξίδα των πολιτικών μας. Στόχος μας είναι η διαδικασία της πιστοποίησης αναπηρίας να μπορεί να επιτελεί το σκοπό της, άμεσα, χωρίς ταλαιπωρία στους ασθενείς και, κυρίως, χωρίς να θίγεται η αξιοπρέπειά τους».

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: