Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Ανυπότακτο Αγρίνιο: «70.500 ευρώ στον ‘αέρα’ μιας αναποτελεσματικής τουριστικής προβολής»

Κοινοποίηση

“Το παράδοξο μιας απόρριψης μετά πολλών επαίνων και της παραπομπής μιας τεκμηριωμένης πρότασης στις καλένδες”

Με ανακοίνωσή του, το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” κάνει λόγο για σπατάλη «70.500 ευρώ στον ‘αέρα’ μιας αναποτελεσματικής τουριστικής προβολής» από τον Δήμο Αγρινίου.

Όλη η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:

Όλα τα προηγούμενα χρόνια (και δυστυχώς τα χρόνια είναι πολλά, όχι μόνο πέντε, δέκα ή δεκαπέντε), ο Δήμος Αγρινίου, θεωρούσε ότι συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής με το να τυπώνει ιλουστρασιόν φυλλάδια με το απαράμιλλο φυσικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον, να παράγει εξαιρετικά βιντεάκια επιπέδου youtube, να τυπώνει σακούλες, Folders, banners κ.λπ., με τον Ηρακλή να μάχεται με το θηρίο, να στήνει πάνω σε βάθρα μέλια, κρασιά και λάδια (τα τουριστικά προϊόντα δήθεν της περιοχής μας) και να τα απλώνει όλα αυτά με «φαντασία και όραμα» σε ένα περίπτερο γεμάτο από φίκους και άλλα καλλωπιστικά, για να εντυπωσιάσει τους καταξιωμένους επαγγελματίες του κλάδου, που ενδεχομένως το επισκεφτούν, θαμπωμένοι από την ομορφάδα του.

Το αποτέλεσμα όμως, παρά το γεγονός ότι όλα αυτά, είχαν και την έγκριση του ΕΟΤ, το γνωρίζουμε όλοι: Μηδέν επί μηδέν, ίσον με μηδέν.

Αυτή η αναποτελεσματική «πεπατημένη», με τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακυκλώθηκε, αφού (σύμφωνα με την εισήγηση), 57.500 ευρώ θα διατεθούν και φέτος για την προβολή ενός ανύπαρκτου τουριστικού προϊόντος, την ώρα μάλιστα, που το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου δεν έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ούτε 100 φύλλα Α4 μπρος – πίσω.

Το ύψος βέβαια της κοστολόγησης των δράσεων, που αποφασίστηκαν για φέτος, δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχουν άλλες 13.000 ευρώ για να εκτελεστούν έργα όπως: η «Σήμανση περιπατητικών – ορειβατικών μονοπατιών» (3.000€), που κανείς δεν ξέρει πού βρίσκονται, η «Διαμόρφωση περιπατητικού μονοπατιού από την Παντάνασσα προς τις Ίριδες» (2.000€), λες και άλλα μαγαζιά δεν υπάρχουν στην Τριχωνίδα και δύο «Μελέτες διαμόρφωσης θέσεων θέασης» της Τριχωνίδας και της τεχνητής λίμνης Κρεμαστών (8.000€). Όμως αυτά τα τέσσερα έργα είναι τόσο αόριστα και μεμονωμένα, δεν υπακούν δηλαδή και δεν υπηρετούν κανένα γενικότερο σχεδιασμό που μόλις περάσουν λίγοι μόνο μήνες από τη δημιουργία τους θα είναι σα να μην έχουν γίνει ποτέ, αφού η ζοφερή χλωρίδα του περιβάλλοντός τους θα τα κατακλείσει.

Με άλλα λόγια, για άλλη μια φορά, 70.500 ευρώ αποφασίστηκε να «πεταχτούν» στον «αέρα» μιας αναποτελεσματικής προβολής και ενός χρόνια ανερμάτιστου σχεδιασμού.

Στον αντίποδα αυτής της λογικής και αυτής της πρακτικής, το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, κατέθεσε τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόταση, για την οποία, παρά το γεγονός ότι εισέπραξε τα εύσημα από την πλειοψηφία του οργάνου (σημειωτέον και την απαξίωση κάποιων μελών της αντιπολίτευσης), απορρίφθηκε μετά πολλών επαίνων.

Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ, δεν έχει καμία διάθεση για στείρα και αδιέξοδη αντιπολίτευση. Βρισκόμαστε στα έδρανα του Συμβουλίου, όχι για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις, αλλά για να υπερασπιστούμε θέσεις και απόψεις που ενδυναμώνουν το θεσμό της λαϊκής αυτοδιοίκησης και υπηρετούν μέσα από το πρίσμα της δικής μας πολιτικής αντίληψης τις ανάγκες και τα συμφέροντα της περιοχής και του Δήμου μας. Είμαστε εδώ, για να είμαστε ριζοσπαστικά χρήσιμοι.

Δίνουμε λοιπόν σήμερα στη δημοσιότητα μια περίληψη της πρότασής μας, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο ενός γενικότερου σχεδιασμού, που διαμορφώνουμε για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας, το σύνολο του οποίου θα καταθέσουμε στην Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Αγρινίου τους αμέσως επόμενους μήνες.

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2020: ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΒΗΜΑ – ΒΗΜΑ» ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΤΟΧΟΣ

Να καταστεί το πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας, επισκέψιμος προορισμός, όλες τις εποχές του έτους.

ΕΡΓΟ

Η δημιουργία βήμα – βήμα των όρων και των προϋποθέσεων για την υλοποίηση τουριστικών προϊόντων στο Δήμο Αγρινίου, με την απαραίτητη προϋπόθεση της ταυτόχρονης προστασίας της αειφορίας των συστημάτων και την άμεση και καθοριστική συνεργασία του Δήμου Αγρινίου και της τοπικής κοινωνίας. Προβολή και διερεύνηση αγορών.

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ

Σύμφωνα με την Σ.Ε.Σ.Α.Τ. αξιολογήθηκαν τρεις κατευθύνσεις (Σενάρια) τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου, οι οποίες είναι οι εξής: Σ1ο «Ανάπτυξη Αστικού Τουρισμού», Σ2ο «Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, αξιοποιώντας το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον» και Σ3ο «Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής».

Και οι τρεις αυτές κατευθύνσεις αξιολογήθηκαν με βάση 21 κριτήρια και η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη κατεύθυνση, Σ3ο «Ανάπτυξη Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής» είναι εκείνη που μεγιστοποιεί τις δυναμικές των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, έχει τις μικρότερες αντιδράσεις στην εφαρμογή της και συνδέεται με τις περισσότερες κοινωνικές ομάδες της περιοχής.

Προς την υλοποίηση αυτής της κατεύθυνσης απαιτούνται μία σειρά από απαραίτητες και αναγκαίες δράσεις, οι οποίες για το 2020 προτείνονται να είναι αυτές που ακολουθούν (περιληπτικά για τις ανάγκες του δελτίου τύπου) παρακάτω:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ 2020

1. Ενίσχυση Τμήματος Τουρισμού Δ. Αγρινίου

Απαιτείται ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα. Είναι αναγκαία η στελέχωσή του από το δυναμικό του Δήμου με υπαλλήλους που έχουν σπουδές, πάνω στον τουρισμό (αν υπάρχουν), ή θέλουν να ασχοληθούν και να μάθουν το αντικείμενο.

Χρειάζεται συνεχής υποστήριξη από το Τμήμα Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Δήμου.

Η μη ύπαρξη τέτοιων στελεχών στο δυναμικό του Δήμου Αγρινίου απαιτεί τη συνεργασία με εξωτερικούς συνεργάτες που να έχουν έδρα στην περιοχή.

Η λειτουργία πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό 2020 εντάσσοντας στον κωδικό λειτουργίας του ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 2.000€, για την κάλυψη των πρώτων λειτουργικών του εξόδων.

Προϋπολογισμός: 2.000€ | Χρηματοδότηση: ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 | Φορέας Υλοποίησης: Δήμος Αγρινίου

2. Συγκρότηση ομάδων εργασίας για τη δημιουργία, το συντονισμό και την παρακολούθηση (κατά περίπτωση) τουριστικών προϊόντων.

Για τη Δημιουργία Τουριστικών προϊόντων προτείνουμε τη συγκρότηση έξι (6) ομάδων εργασίας στις οποίες θα συμμετέχουν ένα μέλος της επιτροπής και εκπρόσωποι των φορέων της τοπικής κοινωνίας ανάλογα με το περιεχόμενο που η κάθε ομάδα υλοποιεί.

Οι ομάδες αυτές προτείνουμε να είναι:

Ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Βυζαντινού/Θρησκευτικού Τουριστ. Προϊόντος
Ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Φυσιολατρικού/Εκδρομικού Τουρ. Προϊόντος
Ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Περιηγητικού Τουριστ. Προϊόντος
Ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Αθλητικού Τουριστ. Προϊόντος
Ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Ιστορικού/Πολιτισμικού Τουριστ. Προϊόντος
Ομάδα εργασίας για τη δημιουργία Σχολικού εκδρομικού Τουριστ. Προϊόντος

Οι ομάδες αυτές πρέπει να στελεχωθούν ανάλογα με το αντικείμενό τους από:

εκπροσώπους τμημάτων της Δημόσιας Διοίκησης, που έχουν την έδρα τους στο Δήμο και το νομό μας, όπως: η Εφορεία Βυζαντινών και νεοτέρων μνημείων, η Εφορεία αρχαιοτήτων, η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα Γραφεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Επιμελητήρια, οι Μητροπόλεις της περιοχής κ.ά.
εκπροσώπους επαγγελματικών και αθλητικών ενώσεων, πολιτιστικών σωματείων, εταιρειών και συλλογικοτήτων, που ενδιαφέρονται άμεσα ή έμμεσα για τη δημιουργία τουριστικού προϊόντος στην περιοχή.

Η λειτουργία πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό 2020 εντάσσοντας στον κωδικό λειτουργίας του ένα αρχικό κεφάλαιο τουλάχιστον 2.000€, για την κάλυψη των πρώτων λειτουργικών τους εξόδων.

Προϋπολογισμός: 2.000€ | Χρηματοδότηση: ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 | Φορέας Υλοποίησης: Εμπλεκόμενοι Φορείς

3. Προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού

Προμήθεια ενός ισχυρού server για την υποστήριξη του νέου συντονιστικού και προωθητικού ρόλου του Γρ. Τουρισμού του Δήμου.

Προϋπολογισμός: 4.000€ | Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι, ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 | Φορέας: Δήμος Αγρινίου

4. Διαμόρφωση ετήσιου Calendar

Η βεβαιότητα της επανάληψης μιας εκδήλωσης ή ενός γεγονότος και τον επόμενο χρόνο, δημιουργεί από μόνο του μια δυναμική μεγαλύτερη της όποιας δημοσιότητας.

Είναι μια δράση τελείως ανέξοδη και απαραίτητη, που απαιτεί μόνο καλό συντονισμό.

5. Σήμανση και κατασκευή βασικών υποδομών στα βασικά μονοπάτια του Παναιτωλικού.

Η δράση περιλαμβάνει την καταγραφή των σημείων σήμανσης, πινακίδες ενημέρωσης, (και QRcode), διαμορφώσεις διαδρομών πεζοπορίας και διασύνδεσή τους με τα διεθνή μονοπάτια της Ελλάδας και άλλες διαδρομές της περιοχής, καταγραφή και ψηφιοποίηση των σημείων που θα τοποθετηθούν πινακίδες, παγκάκια θέασης, μικροδιαμορφώσεις. Η δράση μπορεί να γίνει τμηματικά.

Προϋπολογισμός: 15.000€ (7.500€/ετ.) | Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι, ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 – 2021 | Φορέας Υλοποίησης: Δήμος Αγρινίου, Ορειβατικός Σύλλογος

6. Ανάδειξη, σήμανση διαδρομών canyoning στα φαράγγια του Παναιτωλικού.

Η διάσχιση φαραγγιών είναι μια δραστηριότητα βουνού και ανήκει στην κατηγορία των υπαίθριων σπορ – εξερεύνησης, που ασκούνται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Αποτελείται από καταβάσεις στο χαμηλότερο σημείο της αποστράγγισης των υδάτων, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα γεωφυσικών χαρακτηριστικών όπως ρυάκια, ρέματα, ποτάμια, φαράγγια (περισσότερο ή λιγότερο στενά και βαθιά), με ή χωρίς νερό, που κινούνται γρήγορα ή όχι, με ύπαρξη καταρρακτών, φυσικών πισινών – τσουληθρών, έως και τα κάθετα τμήματά του.

Προϋπολογισμός: 10.000€ (5.000€/ετ.) | Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι, ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 – 2021 | Φορέας Υλοποίησης: Δήμος Αγρινίου, Ορειβατικός Σύλλογος

7. Σήμανση και κατασκευή βασικών υποδομών στα βασικά μονοπάτια του Αρακύνθου.

Εκτός από το Παναιτωλικό υπάρχει και ο Αράκυνθος.

Η δράση περιλαμβάνει την καταγραφή των σημείων σήμανσης, πινακίδες ενημέρωσης, (και QRcode), διαμορφώσεις διαδρομών πεζοπορίας και διασύνδεσή τους με τα διεθνή μονοπάτια της Ελλάδας και άλλες διαδρομές της περιοχής, καταγραφή και ψηφιοποίηση των σημείων που θα τοποθετηθούν πινακίδες, παγκάκια θέασης, μικροδιαμορφώσεις.

Η δράση μπορεί να γίνει τμηματικά.

Προϋπολογισμός: 15.000 € (7.500€/ετ.) | Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι, ΙΔΙΑ ΜΕΣΑ | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 – 2021 | Φορέας Υλοποίησης: Δήμος Αγρινίου, Ορειβατικός Σύλλογος

8. Γνωρίζω τη Δυτική Ελλάδα.

Δημιουργία ενός Συμφώνου Συνεργασίας ανάμεσα σε φορείς, όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και των αντιστοίχων διευθύνσεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για τη δημιουργία τουριστικών προϊόντων σχολικής εκδρομής (ημερήσιας, διήμερης και τριήμερης διάρκειας), με σκοπό οι μαθητές των όμορων νομών, να γνωρίσουν τις ομορφιές και τα μνημεία πολιτισμού της Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας, αλλά και να εκπαιδευτούν και να συμμετάσχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων που θα προταθούν.

Φορείς που μπορούν να προταθούν για να συνεργαστούν είναι οι: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι Ο.Τ.Α. των όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, η Εφορεία αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας, το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, τα Τουριστικά Γραφεία της πόλης, ο σύλλογος των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής της πόλης του Αγρινίου, μεμονωμένες επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής της ευρύτερης περιοχής, υπό την προϋπόθεση της υπογραφής του κοινού Συμφώνου Ποιότητας.

Προϋπολογισμός: 15.000 € (5.000€/ετ.) | Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 – 2022 | Φορέας Υλοποίησης: Δήμος Αγρινίου

9. Συνδιοργανώσεις Περιφερειακών, Πανελλήνιων και Διεθνών αγώνων σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς.

Προτείνεται η διαφοροποίηση της πολιτικής του Δήμου, στον τομέα της ενίσχυσης εκδηλώσεων διαφόρων φορέων, με το σύστημα της συνδιοργάνωσης, και η ενίσχυσή τους, υπό την προϋπόθεση της εξωστρέφειας και της υποχρέωσης ένταξής τους στον αγωνιστικό προγραμματισμό υπέρτερου οργάνου.

Προϋπολογισμός:45.000 € (15.000€/ετ.) | Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 – 2022 | Φορέας Υλοποίησης: Δήμος Αγρινίου

10. Αγώνες αεραθλητισμού – αερομοντελισμού

Ένταξη στο αγωνιστικό πρόγραμμα του 2020 ή 2021 της ΕΛΑΟ, 2 εκδηλώσεων (αγώνας αερομοντελισμού, επίπεδο Περιφερειακός/Πανελλήνιος και αγώνας Αλεξιπτώτου Πλαγιάς, επίπεδο Περιφερειακός/Πανελλήνιος). Συνεργασία της Αερολέσχης Αγρινίου με την Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία και την Europe Airsports, (η οποία αντιπροσωπεύει τις Εθνικές Αερολέσχες 22 ευρωπαϊκών χωρών, μαζί με τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις αεραθλητισμού πανευρωπαϊκού επιπέδου).

Διεκδίκηση ετήσιας καθιέρωσης των αγώνων και ένταξης στο αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΛΑΟ.

Προϋπολογισμός: 32.000 € (8.000€/ετ.) | Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 – 2023 | Φορέας Υλοποίησης: Δήμος Αγρινίου

11. Μελέτη για τη δημιουργία Ορνιθολογικού Πάρκου στις λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχία και αντίστοιχα Παρατηρητηρίων για Ορνιθοπαρατήρηση.

Η μελέτη, όπως αναφέρει ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, θα γίνει στα πρότυπα άλλων ορνιθολογικών Πάρκων και θα είναι σπονδυλωτή.

Προϋπολογισμός: 10.000 € | Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 | Φορέας Υλοποίησης: Δήμος Αγρινίου, Φ.Δ./Λ.Μ.Α.Ο

12. Παραλίμνια Μονοπάτια πεζοπορίας.

Μέχρι την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, οι δυνατότητες παρεμβάσεων στις παραλίμνιες περιοχές είναι περιορισμένες έως ελάχιστες. Η καταγραφή των υφιστάμενων μονοπατιών, η καταλογογράφηση και η σήμανσή τους ως μονοπάτια πεζοπορίας σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας, είναι από τις λίγες εργασίες που μπορούν να γίνουν.

Προϋπολογισμός: Να κοστολογηθεί | Χρηματοδότηση: Ίδιοι πόροι | Χρονοπροσδιορισμός: 2020 | Φορέας Υλοποίησης: Δήμος Αγρινίου, Φ.Δ./Λ.Μ.Α.Ο

Το συνολικό κόστος της πρότασής μας για το 2020 είναι 66.000 ευρώ, 4.500 ευρώ λιγότερα δηλαδή από το κόστος της εισήγησης που ψηφίστηκε, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του Δήμου μας θα αποτελούσε την αφετηρία, για την υλοποίηση μιας στοχευμένης στρατηγικής στον τομέα της ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή μας.

Υ.Γ. Για τα δικά σας συμπεράσματα, δείτε το βίντεο που ακολουθεί: https://youtu.be/H-zQSb-qsoU

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: