Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Άκυρες οι απολύσεις από 18η Μαρτίου, στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση

Κοινοποίηση

Όποιος εργοδότης προβεί σε απόλυση εργαζόμενου από τις 18 Μαρτίου και μετά την ώρα που η επιχείρηση του βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας με κυβερνητική απόφαση, τότε η απόλυση θεωρείται άκυρη

Η διατήρηση των θέσεων εργασίας ώστε να μην έχει προβεί ο εργοδότης σε απόλυση εργαζόμενου από τις 18 Μαρτίου που ανακοινώθηκαν αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει μία επιχείρηση να ωφεληθεί από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την μη εξάπλωση του κοροωνοϊού.

Ειδικότερα όποιος εργοδότης προβεί σε απόλυση εργαζόμενου από τις 18 Μαρτίου και μετά την ώρα που η επιχείρηση του βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας τότε η απόλυση θεωρείται άκυρη. Υπάρχει ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, ενώ σε περίπτωση που αυτή λάβει χώρα θα θεωρείται άκυρη.

Για τους εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει και είναι ανοιχτές δεν θα μπορούν αν απολύσουν εργαζόμενο να έχουν τα φορολογικά και ασφαλιστικά οφέλη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Έτσι για κάθε μέτρο ενίσχυσης των επιχειρήσεων είτε για την αναστολή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τρεις μήνες, είτε για την τόνωση της ρευστότητάς τους θα είναι απαραίτητη η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης η αγορά εργασίας δια μέσου του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» είναι αποκαρδιωτική τον μήνα Μάρτιο λόγω των αυξημένων απολύσεων σημειώνοντας δε ότι “ο μήνας που διανύουμε έχει μια τρομακτική εικόνα η οποία δεν έχει προηγούμενο”. Μέχρι στιγμής, με τα έως τώρα επίσημα στοιχεία τον μήνα Μάρτιο έχουν γίνει περίπου 41.000 απολύσεις όταν ολόκληρο μήνα τον Ιανουάριο έγιναν 115.454 απολύσεις από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Η πλειοψηφία των απολύσεων σημειώθηκε όταν ξεκίνησαν τα λουκέτα στις καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, θέατρα κλπ στο σύστημα Εργάνη. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι απολύσεις γίνονται με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, προκειμένου να μπουν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ για όσο διάστημα παραμείνει κλειστεί η επιχείρηση με τη δέσμευση του εργοδότη, προφορική τουλάχιστον, ότι θα προσληφθούν εκ νέου όταν τελειώσουν τα μέτρα εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Γι αυτό εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν μέτρα που θα τονώσουν τη ρευστότητα και θα τους επιτρέψουν να αντέξουν μέσα σε αυτή την περιπέτεια.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πολλές φορές πως όλα τα ευνοϊκά μέτρα για τις επιχειρήσεις συνδέονται με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας. “Οι επιχειρηματίες δεν πρέπει αναίτια και αδικαιολόγητα να προχωρούν σε απολύσεις και να εκδηλώνουν καταχρηστικές συμπεριφορές ούτε να λειτουργούν κάτω από καθεστώς πανικού. Η κρίση ήρθε για να περάσει και στο τέλος θα κινήσουμε. Όλα τα ευνοϊκά μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις συνδέονται άρρηκτα με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας”, σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Επομένως με τα νέα μέτρα διατηρούνται όλες οι θέσεις εργασίας ωστόσο σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων που έχουν γίνει στο Dikaiologitika News δεν υπάρχει ρήτρα για διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με την ίδια σύμβαση εργασίας, καθώς πολλοί εργοδότες αλλάζουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής και εκ περιτροπής εργασίας.

Έτσι μέχρι τώρα το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ανακοινώσει την λήψη μέτρων για την μετατροπή των συμβάσεων εργασίας, αλλά ούτε για τη δραστική μείωση των μισθών που αναμένεται να καταγραφεί στην πλήρη διάστασή της στο τέλος του μήνα σε επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές αλλά έχει μειωθεί δραστικά ο τζίρος τους. Γι’ αυτούς τους εργαζόμενους δεν έχει ανακοινωθεί καμία οικονομική ενίσχυση, αλλά ούτε απαγορεύονται οι απολύσεις παρά μόνο σε περίπτωση που ο εργοδότης ενταχθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω κορωνοϊού.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: