Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Αγρίνιο: Ολοκληρώθηκε η επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση

Το Αγρίνιο διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα – Η ΜΤ ΑΤΕ ολοκλήρωσε το βιολογικό Αγρινίου, σε συνεργασία με την ΥΔΑΤΩΡ

Ολοκληρώθηκε η επέκταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Αγρινίου, την οποία εκτέλεσε η ανάδοχος εταιρία του έργου ΜΤ ΑΤΕ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για την τοπική κοινωνία, όχι μόνο λόγω της ενσωμάτωσης στο αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου νέων οικισμών και Τοπικών Κοινοτήτων, αλλά επειδή περιλάμβανε την κατασκευή ενός απ’ τα πλέον σύγχρονα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων με μεμβράνες μικροδιήθησης τύπου MBR, που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα!

Μετά την οριστική παράδοση του έργου, τα οφέλη είναι ήδη ορατά:

  1. Ποιοτικότερη εκροή του επεξεργασμένου νερού, με διευρυμένες δυνατότητες επαναχρησιμοποιήσης κατά 25%
  2. 20% αποδοτικότερη λειτουργία των αντλητικών συστημάτων
  3. 3-πλάσιος χρόνος ζωής των νέων αντλητικών συστημάτων

Προκλήσεις και ιδιαίτερες συνθήκες

Σύμφωνα με το ypodomes, το αντικείμενο του έργου περιελάμβανε εκτός απ’ την δεξαμενή της βιολογικής επεξεργασίας MBR, μία νέα μονάδα χλωρίωσης – αποχλωρίωσης, αντλιοστάσια στραγγιδίων και τροφοδοσίας ιλύος, δεξαμενή αποθήκευσης ιλύος και όλες τις απαιτούμενες κτιριακές υποδομές. Έγιναν αναβαθμίσεις σε υφιστάμενες μονάδες, όπως αυτή της αφυδάτωσης και του κεντρικού αντλιοστασίου πόλης, ενώ επεκτάθηκαν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, οδοποιΐας, ύδρευσης, εξωτερικού φωτισμού και αυτοματισμών, με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του συνόλου της νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυματων.

Κατά τη φάση του σχεδιασμού, το μόνο αντικείμενο που εμφάνιζε κάποια ιδιαιτερότητα, ήταν η αντικατάσταση μίας εκ των τριών αντλιών ονομαστικής ισχύος 140kW του κεντρικού αντλιοστασίου πόλης. Κι αυτό, γιατί θα έπρεπε οι αναγκαίες εργασίες να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη διακοπεί η λειτουργία των γειτονικών μονάδων και υπάρξει πρόβλημα στη διαχείριση των λυμάτων.

Το έργο, όμως, έκρυβε προκλήσεις, που ήταν αδύνατον να προβλεφθούν εξαρχής. Στα μέσα περίπου της κατασκευής, επιβλήθηκαν τα ειδικά μέτρα και το lockdown λόγω του COVID-19. Τα χρονοδιαγράμματα πλέον ήταν δύσκολο να τηρηθούν, καθώς τα κλειστά ξενοδοχεία δεν επέτρεπαν διανυκτέρευση των συνεργείων και η προμήθεια των απαραίτητων συστημάτων και εξαρτημάτων έγινε δυσεπίλυτο πρόβλημα. Παρ’ όλα τα προβλήματα, οι καθυστερήσεις μειώθηκαν στο ελάχιστο.

Σε όλη τη διάρκεια του έργου, εγκαταστάθηκαν συνολικά:

  1. 22 αντλίες ισχύος 2,4-140kW
  2. 8 αναδευτήρες ισχύος 0,9-2,5kW
  3. 3 συστήματα αερισμού τύπου Flow Jet ισχύος 3,1-15kW

Τα διαφαινόμενα οφέλη

Η νέα εγκατάσταση κατασκευάστηκε σε κάτι περισσότερο από 2,5 χρόνια και παραδόθηκε σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2020. Αν και διανύουμε τους πρώτους μήνες λειτουργίας, είναι εμφανή μερικά από τα αναμενόμενα οφέλη. Χιλιάδες κάτοικοι απολαμβάνουν πλέον τα πλεονεκτήματα απ’ την ένταξή τους στο αποχετευτικό σύστημα της πόλης. Επίσης, οι νέες δεξαμενές με τις μεμβράνες τύπου MBR καταλαμβάνουν πολύ μικρότερη επιφάνεια από τις παλαιότερες, οπότε δεσμεύτηκε σημαντικά μικρότερη έκταση της ΔΕΥΑ Αγρινίου. Μάλιστα, επειδή η επέκταση υπερκαλύπτει τις ανάγκες του νέου πληθυσμού, η νέα εγκατάσταση θα διαχειρίζεται και λύματα της πόλης του Αγρινίου.

Κατά την επεξεργασία παρατηρείται μεγαλύτερη συγκράτηση μικροοργανισμών και σημαντικά μικρότερες ποσότητες ιλύος ως παραπροϊόν, που απαιτεί περαιτέρω διαχείριση και ενέργειες αποκομιδής. Επίσης, με περιορισμένη χλωρίωση είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού για άλλες χρήσεις, όπως πχ. άρδευση.

Όσον αφορά στο κομμάτι των αντλιών, η επιλογή μοντέλων τύπου Ν της Flygt, με πτερωτές ημιανοιχτού τύπου, έχει πολλαπλά οφέλη. Ο υδραυλικός σχεδιασμός αποφυγής εμπλοκών θα γλυτώσει χρόνο και κόστος από τη συντήρηση, ενώ οι αντλίες δε θα λειτουργούν σε συνθήκες μειωμένης χωρητικότητας-παροχής. Επίσης, θα διατηρούν υψηλό και σταθερό υδραυλικό βαθμό απόδοσης (η%) και θα καταναλώνουν πολύ λιγότερη ισχύ σε σύγκριση με το έργο που θα παράγουν.

Σε σχετικές δηλώσεις του, ο υπεύθυνος εργοταξίου ΜΤ ΑΤΕ κ. Πετράκος τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το έργο είναι ζωτικής σημασίας και αναβαθμίζει αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του δήμου Αγρινίου. Αυξάνει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης πληθυσμού κατά 30.000 κατοίκους (νέα δυναμικότητα ΕΕΛ Αγρινίου 104.520 ι.κ.) και περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων τύπου μεμβρανών (MBR) στην Ελλάδα».

Το βασικό μειονέκτημα της επεξεργασίας λυμάτων με μεμβράνες τύπου MBR είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Στον αντίποδα όμως, έχουμε τη σημαντικά ποιοτικότερη εκροή επεξεργασμένου νερού και τις εκτεταμένες δυνατότητες επαναχρησιμοποίησής του. Επιπλέον, οι αντλίες πτερωτής ημιανοιχτού τύπου Ν εξασφαλίζουν αποδοτικότερη λειτουργία, οπότε επέρχεται κάποια ενεργειακή εξισορρόπηση».

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: