Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Αναγνώριση, σεβασμός, περηφάνια αλλά και έμπνευση

Κοινοποίηση

vraveusi
Photo-Right: paravatos.eu

Λένε ότι όποιος δεν τιμά την ιστορία του δεν έχει μέλλον. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να ισχύει αυτό εκατό τις εκατό όσον αφορά μεμονωμένα τους ανθρώπους ως φυσικά πρόσωπα ή αν έχει διαφορετική σημασία ή αξία όταν πρόκειται για ομάδες ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά , προέλευση κλπ. κλπ. Εκείνο όμως που μπορώ να πω με βεβαιότητα, όταν αυτό αφορά μία ποδοσφαιρική ομάδα, είναι πως σε καμία περίπτωση δεν είναι περιττή ενέργεια και πρακτική ή δεν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι να γίνεται. Το αντίθετο συμβαίνει.

Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει ταυτόχρονα και προνομιούχες είναι οι ομάδες που διαθέτουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία. Αυτές που στο ταξίδι μέσα στο χρόνο, έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στις τοπικές κοινωνίες ή ευρύτερα και έχουν αποτελέσει ή αποτελούν σημείο αναφοράς χιλιάδων ανθρώπων. Είναι αναμφίβολα ένα στοιχείο που τις κατατάσσει στις μεγάλες ομάδες κατά το κοινώς λεγόμενο. Οπωσδήποτε οι επιτυχίες και οι τίτλοι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στο παραπάνω και βέβαια στη συσπείρωση του κόσμου γύρω από αυτές, όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εξωαγωνιστικές επιτυχίες και δραστηριότητες, που έχουν να κάνουν με το «ζύμωμα» αυτών των συλλόγων με την καθημερινότητα των ανθρώπων και την θέση που ο κόσμος τις βάζει μέσα σε αυτή.

Ο Παναιτωλικός ανήκει σε αυτές που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά και μεγάλο λαϊκό έρεισμα. Αυτό οφείλεται ακριβώς στο «ζύμωμά» του με την τοπική κοινωνία μέσα στα χρόνια και μάλιστα μέσα από δράσεις που ιστορικά είναι αν όχι μοναδικές, τότε σίγουρα σπάνιες και πολύ πολύ σημαντικές, όπως για παράδειγμα το φιλεκπαιδευτικό του έργο. Αποτέλεσε και αποτελεί ιδιαίτερο σημείο αναφοράς για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή και εμπνέει ποικιλοτρόπως χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Για έναν τέτοιο σύλλογο λοιπόν, θα αποτελούσε τουλάχιστον παράλειψη το να λείπουν οι αναφορές στο παρελθόν σε κάθε ευκαιρία (πόσο μάλλον σε επετειακές αφορμές) και φυσικά στα πρόσωπα που τον στελέχωσαν από διάφορα πόστα και συνέβαλαν στο να έχει αυτά τα ιστορικά χαρακτηριστικά. Κανένας σύλλογος δεν είναι απρόσωπος, αποτελεί ομάδα ανθρώπων με κοινούς στόχους, ενδιαφέροντα, προσδοκίες. Αυτά τα πρόσω πα γράφουν την ιστορία και χρεώνονται τα υπέρ η τα κατά.

Συνεπώς η απότιση φόρου τιμής σε αυτά τα πρόσωπα που συνέβαλαν στην ύπαρξη και στην αγωνιστική και όχι μόνο δράση, αποτελεί αναγνώριση, σεβασμό, ευκαιρία για γνώση αναφορικά με τους νεώτερους και περηφάνια που μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Οπωσδήποτε εμπνέει και προτρέπει σε ανάλογη συνέχεια αναφορικά με το παρόν αλλά και το μέλλον.

Πολύ σωστά η διοίκηση της ΠΑΕ Παναιτωλικός τηρεί ανάλογη πρακτική τα τελευταία χρόνια και σε κάθε ευκαιρία τιμά το παρελθόν. Γιατί είναι τέτοιο ώστε ο κάθε φίλαθλος να μπορεί να αισθάνεται περήφανος, αλλά και να εμπνέεται για το μέλλον.

Γιάννης Τσιρώνης
Γιάννης Τσιρώνης
Ασχολείται αρκετά χρόνια με το αθλητικό ρεπορτάζ και έχει συνεργαστεί με όλες σχεδόν τις αθλητικές εφημερίδες στο νομό Αιτωλ/νίας καθώς και με άλλα τοπικά μέσα (πολιτικές εφημερίδες - ραδιόφωνα - ιστοσελίδες). Επίσης έχει διατελέσει ανταποκριτής σε πολλές αθηναϊκές αθλητικές εφημερίδες και ιστοσελίδες.
spot_img

Διαβάστε επίσης: