Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Τι είπε ο Πέτσας για τη σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα

Κοινοποίηση

Όλα όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σήμερα – Τι είπε για την οικονομία, τα μέτρα στήριξης και το Σύστημα Υγείας

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 21 Απριλίου ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όπου μίλησε για την σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα, την οικονομία, τα μέτρα για τους ανέργους και το Σύστημα Υγείας.

Αναλυτικά όσα είπε:

Σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα

«Επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα. Δεν είμαστε ακόμη εκεί, όμως. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί. 

Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί- έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία.

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θ’ ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Επίσης ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων».

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας», αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα:

-Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας
-Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας
-Αποφεύγουμε τις χειραψίες
-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα. Ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει».

Για την οικονομία

«Είναι ήδη προφανές ότι η πανδημία προκαλεί βαθιά ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη, που αναπόφευκτα θα πλήξει και τη χώρα μας. Με αυτά τα δεδομένα λαμβάνονται ήδη έκτακτα μέτρα τόσο σε κοινοτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ήδη έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα από την Ευρώπη, από τα οποία επωφελείται -ισότιμα- και η Ελλάδα:

-Εφαρμόζεται η ρήτρα γενικής διαφυγής από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2020.

-Δόθηκε ευελιξία στη χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ και στις κρατικές ενισχύσεις, που μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε ταχύτερα και χωρίς εθνική συμμετοχή κοινοτικούς πόρους.

-Συμμετέχουμε, μετά από χρόνια αποκλεισμών, στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανέρχεται σε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ για τη χώρα μας. 

-Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (waiver), με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη φθηνή χρηματοδότηση ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

-Το Eurogroup της 9ης Απριλίου 2020 ενέκρινε μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Σε εθνικό επίπεδο δίνουμε, αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο «όπλο» για τη στήριξη όσων πλήττονται και παράλληλα διατηρούμε εφεδρείες που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Συγκεκριμένα:

1.«Δίχτυ προστασίας» σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που πλήττονται, εφαρμόζοντας δημοσιονομικά μέτρα περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

2.Ενίσχυση ρευστότητας με περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιώντας σημαντικούς μηχανισμούς, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και η επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

3. Δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Και ταυτόχρονα προωθούμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με σειρά προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.  

4.Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και προσελκύουν επενδύσεις που φέρνουν δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη.

Νέα διεύρυνση των μέτρων στήριξης που ήδη εφαρμόζονται:
-Επεκτείνεται η χορήγηση των 800 ευρώ και στον επιχειρηματικό κόσμο που απασχολεί από 5 έως 20 εργαζόμενους, έτσι ώστε να καλυφθούν επιπλέον περίπου 200.000 επιχειρήσεις.
-Διευρύνονται οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον 160.000 εργαζόμενοι που είναι εκτός μισθωτής απασχόλησης».

Για την στήριξη των ανέργων

«Άμεση προτεραιότητα τόσο στην ενίσχυση των ανέργων όσο και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζεται ότι:

-Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις στη διάρκεια της κρίσης.
-Τέθηκε ως προϋπόθεση  για την ενίσχυση επιχειρήσεων η διατήρηση τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου των θέσεων εργασίας που είχαν κατά το ξέσπασμα της κρίσης. 
-Δόθηκε δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και για αυτά που λήγουν τον Απρίλιο.

Το Μάιο θα ξεκινήσουν προσλήψεις για 45.000 θέσεις εργασίας μέσω δύο προγραμμάτων. 

-Το πρώτο είναι ένα κοινωφελές Πρόγραμμα 36.500 θέσεων για ανέργους διάρκειας 8 μηνών σε Δήμους και Περιφέρειες, με 100% επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους (βασικός μισθός) και πριμοδότηση για τους μακροχρόνια ανέργους και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας.

-Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά 8.500 θέσεις για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών διάρκειας 12+12 μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ, με  75% επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.

– Με απόφαση του Πρωθυπουργού καταβάλλεται -μέχρι τις 3 Μαΐου- έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ σε 168.000 μακροχρόνια ανέργους.

Παράλληλα μπαίνουν σε εφαρμογή ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ προχωρά σε συνεργασία με την Google για την εφαρμογή προγράμματος που στόχο έχει την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και σε πρώτη φάση αφορά τη δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτιση 3.000 ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ. 

Ο ΟΑΕΔ προωθεί άμεσα άλλα 8 πρόγραμμα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας που συνολικά θα καλύψουν 31.600 θέσεις εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, για πτυχιούχους, για κατάρτιση σε επαγγελματικές ειδικότητες υψηλής ζήτησης, για νεανική επιχειρηματικότητα και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. 

Παράλληλα τροποποιούνται υφιστάμενα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 24.550 αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων νέων και μακροχρόνια ανέργων». 

Για το Σύστημα Υγείας

«Συνεχίζουμε τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ., την προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού. Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 1.004, δηλαδή αύξηση κατά 78% και συνεχίζουμε την προσπάθεια.  Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.131 προσλήψεις,  εκ των οποίων 384 ιατρικό προσωπικό και 2.747 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις».

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: