Χρειάζεται ακόμη μια προσθήκη

Ο Γ. Τσιρώνης κάνει μία πρώτη αποτίμηση των μεταγραφικών κινήσεων και γράφει για τις προσδοκίες πολλών να έρθουν ποδοσφαιριστές με πιο «βαριά» ονόματα

Οι μεταγραφικές προσθήκες στον Παναιτωλικό έφτασαν στις δέκα και πιθανότατα πολλοί θεωρούν ότι η ομάδα διαθέτει πληρότητα σε όλες τις θέσεις. Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον αριθμητικά, αφού οι νέοι παίκτες αγωνίζονται σε διαφορετική θέση ο καθένας. Μοναδική εξαίρεση τα στόπερ όπου αποκτήθηκαν τρεις, αλλά ουσιαστικά αντικατέστησαν ισάριθμες αποχωρήσεις. Όμως υπάρχει ακόμη μια προσθήκη που πρέπει να γίνει, ώστε να θεωρείται και να είναι ισχυρή η μεσαία γραμμή και να μπορούν να καλυφθούν τα όποια κενά υπάρχουν ή μπορεί να προκύψουν στην ανασταλτική λειτουργία.

Με την προσθήκη του Βαρόνε καλύπτεται μία σημαντική αδυναμία που υπήρχε στη μεσαία γραμμή και είχε να κάνει με το δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού. Ο Ιταλός δείχνει να είναι ο παίκτης που θα προσθέσει ποιότητα σε αυτόν τον τομέα, πως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τους συμπαίκτες του και πως στα χαρακτηριστικά του συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Από την άλλη η προσθήκη του Ζεστέντ δίνει επιπλέον λύσεις στη θέση του φορ, καθότι πρόκειται για πολύ έμπειρο παίκτη με παραστάσεις και σε υψηλό επίπεδο και επαφή με τα δίχτυα.

Στο ανασταλτικό κομμάτι όμως του παιχνιδιού και σε ότι αφορά τη μεσαία γραμμή, καλό θα ήταν να προστεθεί ακόμη ένα όπλο στη φαρέτρα του Γιάννη Αναστασίου. Οι Φλόρες και Τσιγγάρας σίγουρα αποτελούν ένα αξιόλογο δίδυμο που μπορεί να προσφέρει πολλά και να ισχυροποιήσουν την πρώτη γραμμή άμυνας μπροστά από τους αμυντικούς. Όμως δεν υπάρχουν οι λύσεις που θα έρθουν να καλύψουν την πιθανή απουσία ενός από αυτούς, τουλάχιστον αυτές που μπορούν να εμπνεύσουν τη σιγουριά που χρειάζεται, χωρίς βέβαια να υποτιμούμε κανέναν ποδοσφαιριστή από το υπάρχον ρόστερ που προορίζεται πιθανώς για αυτό το ρόλο.

Μη ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη θέση είναι καθοριστική για πολλά αποτελέσματα και αυτή που ανακουφίζει την αμυντική γραμμή στις περιπτώσεις που δέχεται μεγάλη πίεση, ειδικά από αντιπάλους που έχουν ποιότητα και σημαντικές επιθετικές αρετές. Επίσης, έχει αποδειχτεί πως δεν είναι τόσο αποτελεσματικές λύσεις ανάγκης εκεί, με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται αλλού αλλά μπορεί να παίξουν και σε αυτή τη θέση. Συνεπώς φρόνιμο είναι να υπάρχει ακόμη μία επιπλέον αξιόπιστη λύση στη θέση του εξαριού, με ανεπτυγμένο τον ανασταλτικό χαρακτήρα στον τρόπο παιχνιδιού του, με πνευμόνια για πολύ τρέξιμο και δυνατότητα για λίγο πιο δυναμική αντιμετώπιση του αντιπάλου. Ένας ποδοσφαιριστής τύπου Γοδόϊ ας πούμε, μια και ο συκεριμένος είχε αυτά τα χαρακτηριστικά και ήταν από τους πιο επιτυχημένους τα τελευταία χρόνια με αυτό το ρόλο στον Παναιτωλικό.

Κατά τα άλλα, σε μία πρώτη αποτίμηση των μεταγραφικών κινήσεων αυτή την περίοδο, το προφανές είναι ότι έγινε προσπάθεια (στα πλαίσια των οικονομικών πλαισίων που υπάρχουν) να αναμορφωθεί το ρόστερ με πιο αξιόπιστες λύσεις από τις προηγούμενες σεζόν και να ενισχυθεί σε όλες τις γραμμές. Φυσικά τα πάντα κρινονται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και εκεί φαίνεται αν βγήκαν κάποια πράγματα και αν ο σχεδιασμός που έγινε θα αποδώσει και σε ποιο βαθμό. Όμως το θετικό και το διαφορετικό θα έλεγα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους είναι πως οι κινήσεις που έγιναν αφορούν όλη τη δομή της ομάδας, δείχνουν πιο ψαγμένες και φυσικά υπάρχει και ο χρόνος (με δεδομένη την καθυστέρηση στην έναρξη του πρωταθλήματος) για να δουλευτεί όλο αυτό.

Αναφορικά τώρα με τις προσδοκίες πολλών ώστε να έρθουν ποδοσφαιριστές με πιο «βαριά» ονόματα και περγαμηνές, ίσως δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε αφενός τα οικονομικά δεδομένα, αφετέρου το κατά πόσο αποτελεί ελκυστικό προορισμό ο Παναιτωλικός για ποδοσφαιριστές μεγάλων δυνατοτήτων. Αυτό που θα μπορούσε ίσως να είναι διαφορετικό, είναι ο αριθμός των Ελλήνων στις νέες προσθήκες. Όμως εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτή την περίπτωση. Τόσοι και τέτοιοι που θα μπορούσαν να απασχολήσουν μόνο αυτοί το περιεχόμενο αυτής της στήλης μιαν άλλη στιγμή.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος