Εντός της εβδομάδας στη Βουλή η τροπολογία
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από 1ης Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη Τύπου, την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου. Η τροπολογία θα περιλαμβάνει την επαναφορά και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Ωστόσο, στο μέτρο δεν προβλέπεται αναδρομική ισχύς.
Όπως είχε πει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι «αυτή η απόφαση φέρνει μπροστά κατά περίπου 1 με 1,5 χρόνο μία διαδικασία που, σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία, θα «ξεκλείδωνε» όταν η ανεργία έφτανε στο 10% για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα».
Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε αναλυτικά: «Όπως γνωρίζετε από την ομιλία του κυρίου Πρωθυπουργού, η Κυβέρνηση αποφάσισε από 1/1/2024 να “ξεπαγώσουν” οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που παρέμεναν σε αναστολή από τον Φεβρουάριο του 2012. Πρακτικά φέρνουμε μπροστά κατά 1 με 1,5 χρόνο περίπου μία διαδικασία που σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία θα ξεκλείδωνε όταν η ανεργία θα έφτανε να έχει 4 συνεχόμενα τρίμηνα κάτω από 10%. Προχωράμε με σταθερά βήματα υπέρ των πολλών και της νόμιμης αυτής εργασίας, αλλά και μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος. Η ανεργία βαίνει μειούμενη με ταχείς ρυθμούς. Η οικονομία πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Έχουμε ρεκόρ μείωσης της ανεργίας πια και τον περασμένο μήνα η ανεργία ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια. Είμαστε εξαιρετικά αισιόδοξοι ότι η καλή πορεία της πτώσης της ανεργίας θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Η Κυβέρνηση, με προεκλογική της δέσμευση, στο πέρας της τετραετίας, επιδιώκει να έχει φτάσει ο μέσος μισθός στην Ελλάδα τα 1.500 ευρώ. Σε συνδυασμό με το εργασιακό νομοσχέδιο που ήδη βρίσκεται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και θα είναι Νόμος του κράτους καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, πιστεύουμε ότι κάνουμε ένα πολύ μεγάλο πρώτο βήμα στην επιστροφή της Ελλάδος στην κανονικότητα».
»Ο λόγος που μπορούμε τώρα να προχωρούμε νωρίτερα στο «ξεπάγωμα» της τριετίας, ή που έχουμε αυξήσει το βασικό μισθό ήδη δύο φορές και θα αυξηθεί μέσα στην τετραετία σίγουρα και άλλες φορές, είναι γιατί η οικονομία μας έχει μπει σε μία σειρά και έχει μπει σε μία τάξη. Γιατί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει επανέλθει, οι εξαγωγές μας αυξάνονται, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ. Η ρύθμιση που φέρνουμε είναι ισορροπημένη, προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και επιταχύνει τη μισθολογική τους εξέλιξη, αλλά λαμβάνει υπόψιν και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών επιχειρήσεων και άρα τη συνέχεια της καλής πορείας που έχουμε μέχρι σήμερα. Με αυτά τα δύο κριτήρια φτάσαμε σε αυτή τη ρύθμιση, η οποία θα νομοθετηθεί άμεσα μέσα σε αυτή την εβδομάδα, στο τρέχον εργασιακό νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί μαζί με το υπόλοιπο νομοσχέδιο στο τέλος αυτής της εβδομάδος».
Ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου δήλωσε: «Ο Νόμος όριζε ότι αυτή η διαδικασία θα ξεκινούσε όταν η ανεργία θα έπεφτε κάτω από το 10%. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε νωρίτερα και αυτό δείχνει ακριβώς αυτή τη δέσμευσή μας, ότι πραγματικά θέλουμε να αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων στην οικονομία και μάλιστα να αυξηθούν σημαντικά».
Ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Σπανάκης δήλωσε: «Το Μάιο είχαμε τις εθνικές εκλογές. Τώρα ερχόμαστε μέσα Σεπτεμβρίου ν’ ανακοινώσουμε ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε η Κυβέρνηση να το έχει εξαγγείλει και νωρίτερα αν ήθελε να το εκμεταλλευτεί πολιτικά. Αντιθέτως, ερχόμαστε τώρα που μπορούμε και που η οικονομία, οι δείκτες ανεργίας, οι προοπτικές για το μέλλον της ανεργίας, της μείωσης της ανεργίας είναι τέτοιες, ώστε να μπορέσουμε από 1/1/24 να υλοποιήσουμε ένα μέτρο το οποίο είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα».
Τέλος, η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, παραθέτοντας παραδείγματα, ανέλυσε μια σημαντική περιπτωσιολογία, όπως αυτή αναπτύσσεται κατά την εφαρμογή του «ξεπαγώματος» των τριετιών. Διευκρίνισε έτσι, πώς θα εφαρμοστεί η σχετική τροπολογία:
- Α. Στην περίπτωση εργαζομένων που είχαν προσληφθεί πριν τη 14.2.2012 και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
- Β. Εκείνων που προσλήφθηκαν μετά την 14.2.2012.
- Γ. Τι θα συμβεί με εκείνους που έχουν σήμερα ενεργές κλαδικές συμβάσεις ή επιχειρησιακές.
- Δ. Πως θα λειτουργήσει ο συμψηφισμός αν υπάρχουν υπερβάλλουσες καταβαλλόμενες αποδοχές.
- Ε. Πως θα εφαρμοστεί για εργαζόμενους που δεν έχουν σήμερα ΣΣΕ.
Σημαντικές πληροφορίες που ειπώθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου:
- Το μέτρο αφορά σχεδόν άμεσα περίπου 600.000 εργαζομένους, συν όλους τους υπόλοιπους που το «χτίζουν».
- Περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ, αφού είναι ιδιωτικού δικαίου.
- Η μερική απασχόληση είναι σύστημα τακτοποίησης οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Ό,τι ισχύει για την πλήρη ισχύει και για τη μερική.
- «Εάν δούμε την ανεργία ν’ ανεβαίνει, προφανώς η απόφαση θα πρέπει να επανεξεταστεί. Η εκτίμηση του Υπουργείου και του Πρωθυπουργού είναι ότι η ανεργία θα συνεχίσει να πέφτει» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.
- Οι πιο ευνοημένοι είναι οι παλιοί. Θα χτίζουν το επίδομά τους από την 1/1/24. Πρόκειται ουσιαστικά για όλο τον ιδιωτικό τομέα.
- Οι εργαζόμενοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα δουν σοβαρή αύξηση στα εισοδήματά τους. Το 2027 εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι θα πάρουν υποχρεωτικά αύξηση λόγω αυτού του Νόμου που θα ψηφιστεί τώρα.
Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.