Όλα τα μέτρα για την Οικονομία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός
Το «ξεπάγωμα» των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012 ανακοίνωσε από την 87η ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Από την 1.1.2024 “ξεπαγώνουν” οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Φέρνουμε νωρίτερα 1-2 χρόνια κάτι που θα ίσχυε μόνο αν η ανεργία έπεφτε κάτω από το 10%», είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Τα περισσότερα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω καρτών».
Συνολικά ανακοίνωσε 18 μέτρα για την οικονομία, τα οποία έχουν αναλυτικά ως εξής:
- «Ξεπαγώνουν» από 1/1/2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012.
- Αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο από 1/1/2024 κατά 10,5%. Σχεδόν 660.000 υπάλληλοι αποκτούν έναν πρόσθετο μισθό το χρόνο.
- Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά.
- Σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μηδενίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα.
- Νέα μέτρα με στόχο τη διατήρηση σταθερών και μειωμένων τιμών σε βασικά προϊόντα.
- Συνέχιση του «Market Pass» έως το τέλος του έτους στη Θεσσαλία και στον Έβρο.
- Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.
- Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο.
- Καταβολή έκτακτης αρωγής σε όσους αδικεί η «προσωπική διαφορά», με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους.
- Νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο.
- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο.
- Συνέχιση του Επιδόματος Θέρμανσης, με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.
- Συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.
- Καταβολή μόνο μίας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών από τους συνταξιούχους που εργάζονται, αντί της σημερινής επιβάρυνσης των αποδοχών τους κατά 30%.
- Εξυγίανση και ενίσχυση του ανταγωνισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάδειξη και 5ου τραπεζικού πυλώνα και παροχή δανείων από μη τραπεζικούς φορείς.
- Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης.
- Μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
- Ανάδειξη της υπηρεσίας IRIS, με την οποία ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως διακινούνται χωρίς τραπεζική προμήθεια.
Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.