Αυτό το Σαββατοκύριακο τα εργαστήρια για τη φορεσιά της Φουστανέλας

Στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Δράσεις Έκφρασης ΚΟΙΝΣΕΠ», με έδρα την Πάτρα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει διήμερο εργαστήριο παρουσίασης και έκθεσης της παραδοσιακής φορεσιάς της Φουστανέλας όλων των περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 36-40. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των ατόμων που προβλέπεται (βεβαιωμένα εμβολιασμένοι ή άτομα που έχουν νοσήσει, με χρήση μάσκας).

Έχει προβλεφθεί και μετάδοση σε κανάλι Youtube στη διεύθυνση:

Σε όλες και όλους που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια θα δοθούν με ηλεκτρονικό τρόπο πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Η διήμερη εκδήλωση «Φουστανέλα: Εμβληματική και Διαχρονική αξία τέχνης, μνήμης και ενδύματος» διεξάγεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση 1821. Θα βιντεοσκοπηθούν και θα φωτογραφηθούν, ώστε να παραχθεί ανάλογο αρχειακό υλικό που θα είναι χρήσιμο για καλλιτεχνική αναδημιουργία και μελέτη.

Έχουν προσκληθεί ειδικοί ραφτάδες, συλλέκτες, συντηρητές και υπεύθυνοι μουσειακών και άλλων χώρων που ασχολούνται με το συγκεκριμένη εμβληματική και τοπική παραδοσιακή ανδρική φορεσιά, για να παρουσιάσουν αυθεντικές φορεσιές των προηγούμενων αιώνων από την Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

Επίσης θα παρουσιαστεί και το επετειακό ένδυμα Release της διεθνούς φήμης και πατραϊκής εταιρείας ενδυμάτων «Dur» από εκπρόσωπους της Εταιρείας.

Τρεις θεματικές ενότητες

Οι παρουσιάσεις θα διεξαχθούν σε τρεις θεματικές ενότητες από το Σάββατο πρωί 11 Σεπτεμβρίου 2021 και από ώρες 10:00-13:00, Σάββατο απόγευμα 17:00-20:00 και Κυριακή πρωί 12 Σεπτεμβρίου 2021 από ώρες 10:00-13:00, καλύπτοντας τα σχετικά ενδυματολογικά χαρακτηριστικά και των τριών νομών.

Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα και οι φορείς που θα παρουσιάσουν κατά τόπους τη φορεσιά της φουστανέλας είναι:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ (Σάββατο πρωί 10:00-13:00)

  • Δημήτριος Καραβασίλης -καθηγητής φυσικής αγωγής-μέλος Συλλόγου πανηγυριστών «Ο Αη Συμιός».
  • Νικόλαος Πλακίδας-ράφτης, συλλέκτης και συντηρητής παραδοσιακών φορεσιών.

ΑΧΑΪΑ (Σάββατο απόγευμα 17:00 -20:00)

  • Κωνσταντίνος Βαγγελάκος –πρόεδρος, καθώς και λοιποί εκπρόσωποι του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.
  • Λεωνίδας Πετρόπουλος -εκπαιδευτικός-ιδιοκτήτης και υπεύθυνος Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Καλαβρύτων.

ΗΛΕΙΑ (Κυριακή 10:00πμ.-13:00):

  • Γεώργιος Κουρκούτας -Φιλόλογος-Γραμματέας Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης».
  • Αιμιλία Γιαννοπούλου-πρόεδρος Συλλόγου Ηλείων «Εσθήτα».

Την οργανωτική επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν ο Δρ. Νικόλαος Τόμπρος, Επίκουρος καθηγητής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και ο Δρ. Γρηγόριος Μικρώνης, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες