Το φράγμα και η σήραγγα Λυσιμαχίας (VIDEO)

Πλάνα από drone

Η λίμνη Λυσιμαχία βρίσκεται νότια της πόλης του Αγρινίου με επιφάνεια 13,2 km2,περίμετρο περίπου 17 km και μέγιστο βάθος μόλις στα 9 m. Στα ανατολικά, ακριβώς δίπλα της, βρίσκεται η άλλη λίμνη του μεγάλου Αιτωλικού Πεδίου, η Τριχωνίδα, με την οποία αποτελεί ένα ενιαίο οικοσύστημα.

Παλαιότερα οι δύο λίμνες ήταν εντελώς ενωμένες και αποτελούσαν έναν πλούσιο υγροβιότοπο. Μετά την κατασκευή της εθνικής οδού, που διέρχεται ανάμεσα από τις δύο λίμνες και διάφορα αρδευτικά έργα που ακολούθησαν, η επικοινωνία ανάμεσα τους γίνεται μόνο μέσω ενός ελεγχόμενου καναλιού.

Η λίμνη αποτελεί υδρολογική συνέχεια της λίμνης Τριχωνίδας, δέχεται τα πλεονάζοντα νερά της με μια διώρυγα και χωρίζεται από αυτή με μια λωρίδα ξηράς. Η Λυσιμαχία έχει μετατραπεί σε ρυθμιστικό ταμιευτήρα νερού με μια σειρά από τεχνικά έργα (π.χ. σήραγγες, τάφροι).

Μέσω της σήραγγας Λυσιμαχίας μήκους 6410 μέτρων κάτω από τον Αράκυνθο, παροχετεύονται τα νερά της Τριχωνίδας και της Λυσιμαχίας προς το εξωτερικό βύθισμα Μεσολογγίου και µε δίκτυο διωρύγων αρδεύουν περίπου 280000 στρέμματα. Το ύψος της σήραγγας είναι 5,02 μ. το πλάτος της 5,15 μ. και η κλίση της 0,74%. Το φράγμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 1981.

VIDEO: Andreas Koutsothanasis

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος