Αντιπροεδρία για πρώτη φορά για την Ελλάδα και για τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή
Στο 4ο Φόρουμ για την στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR) και στην 2η ετήσια κοινή διάσκεψη του Φόρουμ των Επιμελητηρίων, των Πόλεων και των Πανεπιστήμιων Αδριατικής και Ιονίου, συμμετείχε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας. Αντιπροεδρία για πρώτη φορά για την Ελλάδα και για τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή.
Οι εργασίες του 4ου Φόρουμ και η 2η ετήσια συνδιάσκεψης του Φόρουμ έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 8 Μαΐου 2019, στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου. Επικεντρώθηκαν κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με τον τομέα του τουρισμού και της “μπλε ανάπτυξης”. Έγινε επίσης συζήτηση για τους μηχανισμούς χρηματοδότησης και για τους τέσσερις θεματικούς πυλώνες της EUSAIR.
Η στρατηγική περιλαμβάνει 9 χώρες και… 72 εκ. κατοίκους
Η Στρατηγική της Ε.Ε. για την Περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, καθιστώντας την την τρίτη μακροπεριφερειακή στρατηγική στην Ε.Ε.. Η στρατηγική περιλαμβάνει 9 χώρες – 4 κράτη μέλη της Ε.Ε. (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία και Σλοβενία) και 5 υποψήφια ή δυνάμει υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. κράτη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία) καλύπτοντας μια περιοχή 72 εκατομμυρίων κατοίκων.
Εκπρόσωποι της Αιτωλοακαρνανίας οι Τσιχριτζής – Μακρυγιάννη και Ρόμπολας
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε στο Φόρουμ η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία ήταν ομιλήτρια στη συζήτηση με θέμα «Αειφόρος υδατοκαλλιέργεια και αλιεία στην περιοχή της Αδριατική και Ιονίου».
Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Παναγιώτης Τσιχριτζής, η Υπεύθυνη Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Αφροδίτη Μακρυγιάννη και το στέλεχος του Επιμελητηρίου και μέλος της ελεγκτικής επιτροπής του συνεδρίου του Φόρουμ, Γεώργιος Ρόμπολας.
Με πρόταση του νέου Προέδρου του Φόρουμ Τζίνο Σαμπατίνι, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, η πρώτη χώρα που θα εκπροσωπηθεί στη νέα Αντιπροεδρία θα είναι η Ελλάδα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, Παναγιώτη Τσιχριτζή, ν’ αναλαμβάνει τα καθήκοντα.
Παράλληλα το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχε ως Αντένα του Δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas και στις Επιχειρηματικές Συναντήσεις (Β2Β) των χωρών της Αδριατικής και του Ιονίου (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία).