Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Τι ισχύει για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στην Αιτωλοακαρνανία

Πότε θα ενταχθεί ο Νομός στο πρόγραμμα - Οι ωφελούμενοι, τα κριτήρια και... τα ερωτηματικά σε σχέση με την Κοινωφελή Εργασία

Κοινοποίηση

Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στην Αιτωλοακαρνανία και για την εξαίρεση των Δήμων του Νομού από την πιλοτική εφαρμογή του, η οποία ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα (υπολογίζεται για τον Ιούλιο) σε 30 Δήμους.

Πρέπει να υπογραμμιστεί εδώ ότι η εξαίρεση των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας αφορά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και όχι την καθολική ή συνολική εξαίρεσή τους. Στο μεταξύ, οι Δήμοι θα παραμείνουν στο πρόγραμμα “Αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης”, το οποίο παρέχει στους δικαιούχους, μέσω της Κάρτας Αλληλεγγύης, επίδομα σίτισης, επίδομα ενοικίου και δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος.

Από εκεί και πέρα, οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, όπως και οι υπόλοιποι Δήμοι όλης της χώρας θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Θυμίζουμε ότι, όπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εργασίας, οι πρώτοι 30 Δήμοι στους οποίους θα εφαρμοστεί το μέτρο είναι οι εξής: Νέας Ιωνίας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Φυλής, Αγίων Αναργύρων (Καματερό), Αιγάλεω, Κερατσινίου-Δραπετσώνα, Νίκαιας – Ρέντη, Περάματος, Λαμίας, Βέροιας, Παύλου Μελά (Θεσσαλονίκη), Κιλκίς, Κατερίνης, Ρεθύμνου, Γόρτυνος, Ορεστιάδας, Καβάλας, Άρτας, Ζακύνθου, Λέσβου, Καλαμάτας, Σκιώνης, Καλύμνου, Λέρου, Τρικκαίων, Ελασσόνας, Πύργου, Αιγιαλείας και Καστοριάς.

Η επιλογή των Δήμων έγινε βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων, των δεικτών φτώχειας και των ποσοστών ανεργίας, κάτι που ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί, ειδικά για τον Δήμο Αγρινίου, έρχεται σε αντίθεση με την επιλογή που έγινε στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, στο οποίο ο Δήμος Αγρινίου επιλέχτηκε για τους ίδιους λόγους μαζί σε 16 ακόμη Δήμους από όλη τη χώρα… (βλ. ΕΔΩ λεπτομέρειες)

Όπως και να ‘χει, υπογραμμίζουμε εδώ ότι ο Δήμος Αγρινίου, ο Δήμος Μεσολογγίου αλλά και όλοι οι υπόλοιποι του Νομού θα ενταχθούν στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Τέλος, αξίζει να δούμε τα κριτήρια και τους ωφελούμενους του προγράμματος…

Οι ωφελούμενοι

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία ως Ωφελούμενες Μονάδες ορίζονται οι κάτωθι κατηγορίες:

(α) Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο (άγαμος/η, χήρος/α, διαζευγμένος/η ή σε διάσταση), που υποβάλλει ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές, σε σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής,

(β) Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: περιλαμβάνει όλα τα άτομα, που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη και απαρτίζεται από ένα άτομο και ένα ή περισσότερα τέκνα, ή από έγγαμο ζευγάρι, ή ζευγάρι, το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα, καθώς και από φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια.

Ως Ανήλικα μέλη ορίζονται τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας έως δεκαοκτώ (18) ετών. Άστεγοι, που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων της πρώτης φάσης ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοικτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων που λειτουργούν στους Δήμους της πρώτης φάσης, δύναται να είναι ωφελούμενοι του προγράμματος.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων θα είναι ίδια με εκείνα που ίσχυσαν και κατά την πρώτη πιλοτική φάση του προγράμματος. Για κάθε ενήλικα το επίδομα θα ανέλθει στα 200 ευρώ το μήνα. Κάθε επιπλέον ενήλικας σε ένα νοικοκυριό, θα λαμβάνει 100 ευρώ και κάθε ανήλικος 50 ευρώ το μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομική ενίσχυση για μια τετραμελή οικογένεια θα ανέλθει στα 400 ευρώ το μήνα. Υπολογίζεται ότι η δεύτερη πιλοτική φάση του προγράμματος θα ωφελήσει έως 87.000 πολίτες.

Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων περιγράφονται με ακρίβεια σε τροπολογία του Υπουργείο, την οποία αποκάλυψε το aftodioikisi.gr, ΕΔΩ.

Σημειώνεται ότι η δαπάνη για την πιλοτική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης θα ανέλθει στα 68 εκατ ευρώ. Τόσο η πιλοτική, όσο και η καθολική εφαρμογή του προγράμματος, η οποία κοστολογείται στα 700 εκατ ευρώ και που αναμένεται να ξεκινήσει σε όλους τους δήμους της χώρας από την 1.1.2017 και μετά, θα καλυφθεί από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Περιεχόμενα άρθρου

Διαβάστε επίσης: