Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Τι αλλάζει στην καταβολή των εφάπαξ – «Ξεπαγώνουν» 18.000 αιτήσεις

Κοινοποίηση

Τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας

Η απονομή του εφάπαξ μαζί με τις αλλαγές στην επικουρική σύνταξη βρίσκονται μεταξύ των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης πρέπει να εξεταστεί συνολικά το θέμα του εφαρμογής των εφάπαξ κατά πόσο δηλαδή είναι δίκαιος ο σημερινός τρόπος καταβολής. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι να καταβάλλεται στους ασφαλισμένους το εφάπαξ άτοκα στο τέλος του εργασιακού του βίου με βάση τις εισφορές που μόνο ο εργαζόμενος έχει καταβάλλει. Αυτό το υπουργείο Εργασίας εξετάζει να το αλλάξει για να είναι πιο δίκαιος ο τρόπος καταβολής και να ανταποκρίνεται στις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Οι αλλαγές στο εφάπαξ θα κατατεθούν συνολικά στις προτάσεις για τον νόμο Κατρούγκαλου, όταν ολοκληρωθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας προχώρα άμεσα στην απονομή των εκκρεμών αιτήσεων για εφάπαξ που σύμφωνα με πληροφορίες του Dikaiologitika News ξεπερνούν τις 18.000.

Στις προτεραιότητες του ΕΤΕΑΕΠ είναι η βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και εφάπαξ, η μείωση του χρόνου αναμονής για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, η αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων, καθώς και η αξιοποίηση και η ανάδειξη του προσωπικού του ΕΤΕΑΕΠ, αλλά και η ενίσχυσή του εντός των πλαισίων που υπάρχουν σήμερα.

«Στόχος του ΕΤΕΑΕΠ είναι η καταβολή μηνιαίας επικουρικής σύνταξης γήρατος, θανάτου ή αναπηρίας και η καταβολή σε όσους δικαιούνται εφάπαξ καταβολής» σημείωσε ο κ. Μηταράκης, αναφέροντας ότι στην κεντρική υπηρεσία του ΕΤΕΑΕΠ και στις περιφερειακές υπηρεσίες απασχολούνται 637 άτομα, ενώ διαθέτει και 182 ωφελούμενους, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Στο ΕΤΕΑΕΠ ασφαλίζονται περίπου 2,9 εκατομμύρια εργαζόμενοι και ανήκουν σε αυτό 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι, 72% των οποίων είναι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα και 28% προέρχονται από το Δημόσιο.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ενισχύσει το ΕΤΕΑΕΠ, για να μπορέσει να επιτελέσει σήμερα το ιδιαίτερα σημαντικό του ρόλο στην επικουρική ασφάλιση και στην καταβολή των εφάπαξ εισφορών.

Στο ΕΤΕΑΕΠ έχει ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των φορέων υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης και των υπαγόμενων προσώπων στην επικουρική ασφάλιση, ενώ παραμένουν εκτός του ΕΤΕΑΕΠ τέσσερα ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης.

Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματά του, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του δείχνει σήμερα οριακά πλεονάσματα, αν αφαιρεθούν τα ποσά που πρέπει να δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Όπως υπογράμμισε, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 7 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: