Τί αλλάζει σε φόρους, εισοδήματα και επιδόματα

Πότε θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα – Τι κερδίζουν φορολογούμενοι με παιδιά, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιοκτήτες ακινήτων, νέοι και επαγγελματίες

Σταδιακά, απ’ τον επόμενο μήνα, θα ενεργοποιούνται τα μέτρα στήριξης, οι φοροελαφρύνσεις και οι εισοδηματικές αυξήσεις σε νοικοκυριά, δημοσίους υπαλλήλους, νέους, ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη 7 Ιουλίου, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή.

Η αρχή γίνεται τον Αύγουστο με την επέκταση του Market Pass για ακόμα τρεις μήνες, ακολουθεί το Σεπτέμβριο το Youth Pass και το 2024 έρχονται οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για φορολογούμενους με παιδιά και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους έναντι φυσικών καταστροφών. Το 2025 μπαίνει «ψαλίδι» 30% στα τεκμήρια και ξεκινά η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, τα μέτρα που θα ισχύσουν το 2023 και 2024 θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα υλοποιεί τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και θα ψηφιστεί έως τα τέλη Ιουλίου από τη Βουλή. Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις θα νομοθετηθούν εντός του 2024 ενώ περισσότερες λεπτομέρειες επί των κυβερνητικών μέτρων αναμένονται το Σάββατο από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στα μέτρα άμεσης εφαρμογής περιλαμβάνονται:

  • Μarket Pass. Με την ακρίβεια να επιμένει η ενίσχυση θα παραταθεί για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, όπως και τα ποσά του market pass παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για την καταβολή της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 τα οποία θα έχουν αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
  • Youth Pass. Κάθε νέος και νέα 18 έως 19 ετών θα λάβει το Σεπτέμβριο 150 ευρώ για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις. Το youth pass είναι μόνιμο μέτρο και θα χορηγείται κάθε χρόνο στους νέους και τις νέες που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα έρθουν:

  • Αύξηση αφορολογήτου. Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024. Με τα νέα δεδομένα, το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ. Το όφελος ξεκινάει από τα 90 ευρώ για τους φορολογούμενους με 1 παιδί και φθάνει τα 220 ευρώ για όσους έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές. Όσοι έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2024.
  • Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, σε αυτούς που έχουν οικογένεια. Ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα στα επίπεδα των 840 ευρώ με την εξίσωση με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στον βασικό μισθό θα προστεθεί η οικογενειακή παροχή η οποία αυξάνεται για τους υπαλλήλους με ένα παιδί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025:

  • Το τέλος επιτηδεύματος θα αρχίζει να σβήνει σταδιακά από το φορολογικό χάρτη. Το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως. Το μέτρο αυτό, επιβλήθηκε την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
  • Τα τεκμήρια διαβίωσης θα «κουρευτούν» κατά 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος