Μέτρα που αφορούν τη μείωση φόρων και την επίλυση του στεγαστικού, συμβατά με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, σχεδιάζει αυτό το διάστημα το Μαξίμου, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο. Αν και το σημείο αναφοράς για την ανακοίνωσή τους θα έπρεπε να είναι η ΔΕΘ, αυτό δεν είναι βέβαιο.
Σύμφωνα με το thetoc.gr και το capital.gr, κάποια από τα μέτρα (κυρίως αυτά που βελτιώνουν την καθημερινότητα) θ’ ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό από τη Θεσσαλονίκη, αλλά υπάρχουν άλλα τα οποία θ’ ανακοινωθούν με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2025, αφού θα πρέπει να ενσωματωθούν στο 4ετές δημοσιονομικό πλάνο που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες μέσα στον Σεπτέμβριο.
7 φορολογικά μέτρα
Βασικό σημείο αναφοράς για το πακέτο της ΔΕΘ θα είναι η συνέχιση του προγράμματος της μείωσης των φόρων. Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν συνολικά 7 φορολογικά μέτρα, από τα οποία τα δύο έχουν ήδη εξαγγελθεί από τον Απρίλιο και είναι πιθανό να “εμπλουτιστούν” ή να επεκταθούν. Συγκεκριμένα:
1. Το πρώτο αφορά την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που ξεκίνησε από φέτος με τη μείωσή του κατά 50%, μαζί βέβαια με την επιβολή του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης για τους μη μισθωτούς. Το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και για όσους αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.
2. Το δεύτερο είναι το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%. Τόσο το Μαξίμου όσο και οι Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα θετικοί με το μέτρο, αφού συμβάλλει και στην αύξηση της απασχόλησης. Για τον λόγο αυτό, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2025 μπορεί να αυξηθεί στο 1% αν συμφωνηθεί και με τις Βρυξέλλες.
3. Το τρίτο μέτρο που εξετάζεται εν όψει ΔΕΘ είναι η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους. Το κόστος του μέτρου από τη μείωση των κρατήσεων ξεκινά από μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, που είναι το λεγόμενο ουδέτερο δημοσιονομικά σενάριο, και φτάνει έως τα 163 εκατ. ευρώ, που είναι και το μεγαλύτερο όφελος για τους συνταξιούχους. Στην κατεύθυνση της εφαρμογής του, εξετάζονται δύο σενάρια:
– Να μειωθεί κατά 50% η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 20% ή 25% στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλούνται απώλειες από 127 εκατ. ευρώ έως 145 εκατ. ευρώ και τα ετήσια έσοδα του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) διαμορφώνονται μεταξύ 345 εκατ. ευρώ και 327 εκατ. ευρώ.
– Να καταργηθεί τελείως η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 15% στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαλούνται απώλειες 163 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ διαμορφώνονται στα 309 εκατ. ευρώ.
4. Η μείωση της αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων, προκειμένου να ανοίξουν “κλειστά” σπίτια που δεν ενοικιάζονται σήμερα για φορολογικούς λόγους. Υπενθυμίζεται ότι για εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ ο συντελεστής, από το 15%, αυξάνεται στο 35% έως τα 35.000 ευρώ και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω.
5. Η παροχή φορολογικών κινήτρων για πολύτεκνες οικογένειες με κορμό την εξίσωση των 200.000 τριτέκνων με τους πολύτεκνους. Επίσης για τα νέα ζευγάρια εξετάζεται η θέσπιση ειδικών φορολογικών απαλλαγών, όπως για παράδειγμα η έκπτωση ΦΠΑ για την αγορά βρεφικών ειδών ή οι αυξημένες επιστροφές φόρου για μια σειρά δαπανών που επιβαρύνουν μια οικογένεια από τη γέννηση του παιδιού.
6. Σε συνεπείς φορολογούμενους εξετάζεται έκπτωση φόρου στο 5%, από 3%, για όσους εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές με εφάπαξ καταβολή. Επιπλέον εξετάζεται η μείωση του επιτοκίου κατά 50% για μελλοντικές οφειλές προς το Δημόσιο και οι ταχύτερες επιστροφές φόρων.
7. Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζει τα φορολογικά κίνητρα για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων μέσα σε ειδικό νομοσχέδιο που θα προωθήσει στη Βουλή.