Θέσεις εργασίας για 30.000 ανέργους με μισθό έως 951 ευρώ

Μέσα στον Οκτώβριο θα τρέξουν τρία προγράμματα

Με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας και τη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων ανέργων και περιοχών με υψηλή ανεργία, η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) βγάζει εντός Οκτωβρίου, τρία προγράμματα για 30.000 ανέργους. Το πρώτο αφορά σε επιδότηση θέσεων εργασίας για πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας 45 και άνω σε περιοχές με μεγάλο δείκτη ανεργίας, ενώ το δεύτερο αναφέρεται σε 10.000 άνεργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών, με στόχο την προετοιμασία τους για ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το τρίτο αφορά μητέρες, αλλά και ομάδες ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Πιο αναλυτικά, όπως καταγράφει το workenter, στο πρώτο πρόγραμμα για 10.000 ανέργους, κυρίως μακροχρόνια, ηλικίας 45 και άνω σε περιοχές με μεγάλο δείκτη ανεργίας, προβλέπει μισθό 951 ευρώ για 18 μήνες. Η ΔΥΠΑ θα επιδοτεί το μισθό μέχρι και το 80%. Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου, όπου το ποσοστό ανεργίας είναι σημαντικά υψηλό. Έμφαση θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πράσινης και ψηφιακής οικονομίας.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προεργασία 10.000 άνεργων νέων ηλικίας 18-30 ετών. Στόχος είναι οι άνεργοι νέοι που βρίσκονται στα μητρώα της ΔΥΠΑ ν’ αποκτήσουν εμπειρία σε εργασιακό περιβάλλον του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα εν όψει της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, ενώ θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε Ατομικό Σχέδιο Δράσης μετά την επεξεργασία των χαρακτηριστικών τους. Θα καταβάλλεται για επτά μήνες από τη ΔΥΠΑ μηνιαίως αποζημίωση ίση με το νόμιμο κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία Δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση την προαναφερόμενη αποζημίωση.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά 10.000 ανέργους που ανήκουν είτε σε δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες (3.000), είτε σε ομάδες που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά (7.000). Στόχος είναι η ένταξη γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, Ρομά, αλλά και ατόμων μεγάλης ηλικίας που είναι για πάνω από 12 μήνες εκτός αγοράς εργασίας. Η επιχορήγηση για την αποζημίωση δαπανών ανέρχεται σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75% του μοναδιαίου κόστους (μισθολογικό και μη μισθολογικό), με ανώτερο όριο τα 700 ευρώ μηνιαίως.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος