Σάββατο, 22 Μαρτίου, 2025

Θέρμο – Αντλησιοταμίευση Τριχωνίδας: Όσα… πρόλαβε να παρουσιάσει η TERNA στην επεισοδιακή εκδήλωση (βίντεο)

«Ένα μικρό τμήμα του έργου είναι σε περιοχή NATURA» - Ποια τα οφέλη του έργου - Αβραάμ Ζελιλίδης: «Επικίνδυνο το έργο» - Αντισταθμιστικά οφέλη ζήτησε ο Κωνσταντάρας

Κοινοποίηση

Επεισοδιακή ήταν η εκδήλωση παρουσίασης του έργου αντλησιοταμίευσης στη λίμνη Τριχωνίδα, που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Θέρμου και η εταιρεία TERNA, το απόγευμα της Τετάρτης 5 Φεβρουαρίου 2025. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος που ήθελε να ενημερωθεί για το έργο και τον τρόπο λειτουργίας του, αλλά η διαδικασία διεκόπη εν τέλει, μετά από φραστικές εντάσεις που προκλήθηκαν μεταξύ των διαδηλωτών και των εκπροσώπων της εταιρείας TERNA. Πολύς κόσμος παρακολουθούσε την εκδήλωση και διαδικτυακά.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, κόσμος που βρισκόταν στην αίθουσα έλεγε συνθήματα κατά του έργου και της εταιρείας, φωνάζοντας «Αίσχος» και «Κάτω τα χέρια από την Τριχωνίδα».

Όσα… πρόλαβε να παρουσιάσει η TERNA

Η επικεφαλής της ομάδας της εταιρείας Παναγιώτα Τσικνάκου (υπεύθυνη ανάπτυξης υδροηλεκτρικών έργων), στον χαιρετισμό της, είπε αρχικά: «Εκφράζουμε μεγάλη χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας και επικοινωνούμε, για να σας παρουσιάσουμε το έργο αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα», εξηγώντας ότι τα έργα αυτού του τύπου «αποθηκεύουν» ενέργεια, ενώ τα χαρακτήρισε «εθνικής σημασίας και υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας». Διευκρίνισε δε ότι «δεν είναι μπαταρίες κι έχουν πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Σύμφωνα με την ίδια, «το έργο έχει ξεκινήσει από το 2010, η πρώτη άδεια παραγωγής του εκδόθηκε το 2021», ενώ -όπως ειπώθηκε στη συνέχεια- το 2023 ελήφθη και η άδεια αποθήκευσης.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η πολιτικός μηχανικός Κατερίνα Μαλανδράκη, εξηγώντας μερικά στοιχεία του έργου. Το έργο βρίσκεται εντός του Δήμου Θέρμου, υπενθύμισε η κυρία Μαλανδράκη και υπογράμμισε ότι «το αντλησιοταμιευτικό έργο “Τριχωνίδα Ι” είναι το μοναδικό έργο που αναπτύσσει η εταιρεία με Κάτω Ταμιευτήρα τη λίμνη Τριχωνίδα».

Όπως είπε, το έργο αποτελείται από τον Άνω Ταμιευτήρα με εμβαδόν 230 στρέμματα (και ωφέλιμο όγκο περίπου 5 εκ. κυβικά), τον Κάτω Ταμιευτήρα που είναι η υφιστάμενη φυσική λίμνη Τριχωνίδα και όλο το υπόλοιπο σύστημα προσαγωγής (συνολικού μήκους 3,2 χλμ.), το οποίο θα είναι εξ ολοκλήρου υπόγειο. Ως προς τον Άνω Ταμιευτήρα είπε ότι «για την πλήρωσή του, εκτιμάται πως θα υπάρχει μία διακύμανση στην υφιστάμενη λίμνη Τριχωνίδα γύρω στα 5 εκατοστά». Συμπλήρωσε δε ότι «ο Άνω Ταμιευτήρας θα διαμορφωθεί με την κατασκευή δύο φραγμάτων», υποστηρίζοντας ότι «έχει επιλεχθεί τύπος φράγματος (σ.σ. RCC) που είναι ο πλέον κατάλληλος, δεδομένης της σεισμικότητας που παρουσιάζει η περιοχή».

Στη συνέχεια εξήγησε τον τρόπο που λειτουργεί το έργο. Μεταξύ άλλων, είπε: «Κατά την διάρκεια αυξημένης παραγωγής από τις ΑΠΕ, αυτή η ενέργεια δε δύναται να καταναλωθεί κι εκεί έρχονται τα αντλησιοταμιευτικά έργα, τα οποία χρησιμοποιούν αυτή τη περίσσια ενέργεια για να μεταφέρουν νερό από τον Κάτω στον Άνω Ταμιευτήρα, όπου θ’ αποθηκεύσουν την ενέργεια προσωρινά, έως ότου το σύστημα να χρειαστεί πάλι ενέργεια, χωρίς απώλειες νερού».

Τα οφέλη του έργου

Η κυρία Μαλανδράκη αναφέρθηκε στα οφέλη του έργου, τα οποία -όπως είπε- είναι:

  • Το 70% του τελικού προϋπολογισμού του έργου θα μείνει στη χώρα μας.
  • Θα βοηθήσει στη μεγιστοποίηση διείσδυσης των ΑΠΕ, στη μείωση των περικοπών και στη σταθεροποίηση του διασυνδεδεμένου δικτύου.
  • Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της χώρας από εισαγώμενα ορυκτά καύσιμα.
  • Επίτευξη στόχων του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ).
  • Αποφυγή έκλυσης 585.431 τόνων διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση.
  • Η παραγώμενη ενέργειά του μπορεί να καλύψει σε ετήσια βάση 335.000 νοικοκυριά.
  • Δημιουργία 1.100 νέων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή και 70 θέσεων εργασίας κατά την λειτουργία του έργου.
  • Τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Ένα μικρό τμήμα του έργου είναι σε περιοχή NATURA

Στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπεκιάρης της εταιρείας Enveco, η οποία εκπόνησε όλες τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες για το έργο. Αφού αναφέρθηκε στο σχετικό Νομοθετικό πλαίσιο, ο κ. Μπεκιάρης προχώρησε σε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, ότι δηλαδή «ένα μικρό τμήμα του έργου εμπίπτει μέσα στην περιοχή NATURA 2000». Ωστόσο, όπως εξελίχθηκε η εκδήλωση δε μπόρεσαν να υπάρξουν περαιτέρω εξηγήσεις για το συγκεκριμένο δεδομένο.

Το «υπάρχουν κι άλλα μέρη που μας θέλουν πάρα πολύ» της TERNA

Όσο μιλούσε ο κ. Μπεκιάρης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η ένταση αυξανόταν στην αίθουσα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η κυρία Τσικνάκου. Η επικεφαλής των εκπροσώπων της εταιρείας, εμφανώς επηρεασμένη και ενοχλημένη από το κλίμα που επικρατούσε στην εκδήλωση, δήλωσε απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Θέρμου: «Νομίζω ότι μία σοβαρή επένδυση πρέπει να την “αγκαλιάσει” ο κόσμος, αλλιώς δεν έχουμε διάθεση. Υπάρχουν κι άλλα μέρη που μας θέλουν πάρα πολύ».

Η δήλωση αυτή δυναμίτισε ακόμα περισσότερο το κλίμα, με τον κόσμο στη συνέχεια να μην ηρεμεί, ζητώντας από την TERNA «να πάρει το έργο και να φύγει από την περιοχή».

Αβραάμ Ζελιλίδης – Καθηγητής Γεωλογίας: «Επικίνδυνο το έργο»

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Αβραάμ Ζελιλίδης, ο οποίος έθεσε σημαντικά ερωτήματα ως προς την υλοποίηση του έργου. Ο ίδιος χαρακτήρισε το έργο «επικίνδυνο», με τον κόσμο στην αίθουσα να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζελιλίδης εξήγησε: «Η λίμνη Τριχωνίδα είναι πάνω σε μία “υπόθεση”. Αυτό σημαίνει ότι τα ρήγματα ενεργοποιούνται και ξαναενεργοποιούνται και με τον πρώτο σεισμό, μπορεί το φράγμα να σπάσει», ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από την εταιρεία εάν πήρε υπ’ όψιν της αυτό το στοιχείο. «Επενδύετε σ’ ένα έργο με τρία πιθανά ενεργά ρήγματα. Σκοπεύετε να πλημμυρίσετε τον κόσμο; Το ξέρετε ότι το έργο θα αποτύχει, γιατί τα ρήγματα αυτά μπορεί να καταστρέψουν τα πάντα; Ξέρετε πού είναι ο κατακόρυφος αγωγός σας; Πάνω στο ρήγμα “τρία”. Και ο οριζόντιος αγωγός σας είναι πάνω στα ρήγματα “αλφα” και “βήτα”». είπε, μεταξύ άλλων, ο Καθηγητής. Υποστήριξε επίσης ότι οι χάρτες και οι μελέτες του έργου δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια ορισμένα γεωλογικά -και όχι μόνο- στοιχεία της περιοχής (επίκεντρα, ρήγματα κ.λπ.).

Συνεχίζοντας τόνισε: «Εάν ο χάρτης 1:100.000 του κ. Λέκκα είναι σωστός, το έργο είναι πάνω στην διασταύρωση δύο ενεργών ρηγμάτων. Άρα, λοιπόν, το έργο, από άποψη ενεργότητας σεισμών, είναι επικίνδυνο».

Τσικνάκου: «Δε θα μπορέσετε να μας ξεφτιλίσετε, θα φύγουμε όποτε θέλουμε»

Η μόνη απάντηση που ειπώθηκε απ’ τους εκπροσώπους της TERNA στα επιχειρήματα του Καθηγητή ήρθε από την κυρία Τσικνάκου, η οποία απευθυνόμενη στο κοινό που χειροκροτούσε είπε: «Επιστήμονες, κύριοι, δεν είναι αυτοί που συμφωνούν μ’ εσάς. Η επιστήμη έχει αντικειμενικότητα. Όλη η χώρα έχει ρήγματα. Υπό αυτή την έννοια δεν έπρεπε να γίνονται έργα στη χώρα». Η δήλωση προκάλεσε νέες αντιδράσεις απ’ τον κόσμο, με την κυρία Τσικνάκου να τονίζει εμφανώς εκνευρισμένη: «Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δε θα μπορέσετε να μας ξεφτιλίσετε, αυτό να καταλάβετε».

Ο κόσμος φώναζε «αίσχος» και ζητούσε απ’ τους εκπροσώπους της TERNA να… φύγουν μαζί με το έργο απ’ την περιοχή, ως αποτέλεσμα η κυρία Τσικνάκου να τονίσει με θυμό: «Θα φύγουμε όποτε θέλουμε, καταλάβατε; Είναι δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε το έργο και την εταιρεία», ενώ στη συνέχεια, απευθυνόμενη στον Δήμαρχο Θέρμου, ζήτησε την άδεια ν’ αποχωρήσει η TERNA από την εκδήλωση, ώστε, όπως είπε, «να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας».

Αντισταθμιστικά οφέλη ζήτησε ο Κωνσταντάρας

Με την ένταση στην αίθουσα να είναι τεταμένη, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, ο οποίος τόνισε πως «θ’ αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για το έργο και δε θα γυρίσει την πλάτη απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση όλων των αιώνων, εάν η ζημία στο περιβάλλον αγγίζει το 10%, εάν η λίμνη και η πανίδα δεν υποχωρεί και δεν καταστρέφεται».

Αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά από αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τον Δήμο. Μεταξύ άλλων, ζήτησε «να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε όλους τους δημότες του Δήμου Θέρμου» και «να γίνουν καλύτεροι δρόμοι στον Δήμο για ευκολότερη πρόσβαση», ενώ συμπλήρωσε: «Εάν υπάρξει αντιστάθμιση με τον δρόμο Θέρμου – Αγρινίου, για το τμήμα Πέρεβος – Θέρμο, σας δηλώνω ότι, εάν επιστημονικά υποστηριχθούν οι μελέτες, να ξέρετε ότι θα δώσω το “πράσινο φως”, ώστε να γίνει το έργο».

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση και τα όσα έγιναν/ειπώθηκαν

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: