Τέλος το «τσάμπα» στον ηλεκτρισμό – Πότε θα κατεβαίνει ο διακόπτης

Οριστικό μπλόκο στους κακοπληρωτές

Οριστικό μπλόκο στους κακοπληρωτές βάζουν τα μέτρα της κυβέρνησης σε συνεργασία με την ΡΑΑΕΥ, κόβοντας το δρόμο στους κακοπληρωτές που αφήνουν χρέη μεταπηδώντας από το ένα δίκτυο στο άλλο. Η μορφή της τελικής ρύθμισης συμφωνήθηκε χθες σε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ μεταξύ του υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη, της ρυθμιστικής αρχής και εκπροσώπων των προμηθευτών με στόχο η πρόταση να βγει άμεσα σε διαβούλευση.

Το σχέδιο βάζει στο «κυνήγι» τους κακοπληρωτές, οι οποίοι μετά από δύο απλήρωτους λογαριασμούς θα φέρουν ειδική σήμανση χρέους (debt flagging) με κόκκινο για την οποία θα ενημερώνεται τόσο ο ίδιος ο καταναλωτής όσο και ο νέος προμηθευτής στον οποίο πρόκειται να μετακινηθεί. Αν ο πελάτης αποπληρώσει το χρέος ή προχωρήσει σε διακανονισμό τότε θα μπορεί να αποχρωματίζεται και να μετακινείται χωρίς εμπόδια. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρείται κακοπληρωτής και τότε ο προηγούμενος πάροχος θα έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή αποκοπής στο ΔΕΔΔΗΕ για τον πρώην πελάτη του. Τον ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση και ως προς τις επισημάνσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε βάλει φρένο στις αποκοπές των κακοπληρωτών ακυρώνοντας το άρθρο 42 του κώδικα προμήθειας, με το σκεπτικό ότι δεν εφαρμόζονταν αναλογικές ποινές. Η απόφαση διόγκωσε τον όγκο των χρεών και σε συνδυασμό και με τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση που άφησαν ελεύθερες τις μετακινήσεις δίχως κανένα πέναλντι οδήγησαν σε χρέη ύψους 500 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκυλακάκης πρότεινε χθες να προχωρήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ και ένα εναλλακτικό μέτρο που θα έχει τα χαρακτηριστικά του ενεργειακού Τειρεσία και θα είναι συνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ. Μέσω του συστήματος αυτού θα γίνεται έλεγχος σε βάθος πενταετίας ώστε να διαπιστώνεται αν ένας καταναλωτής έχει ανεξόφλητες οφειλές ή χρέη λόγω οικονομικής αδυναμίας πληρωμής. Εάν ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, τότε θα δίνεται εντολή για αποκοπή της παροχής, διαφορετικά θα υπάρχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο μεταχείρισης. Για το σύστημα αυτό όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να επιλυθούν νομικά θέματα και ζητήματα χρήσης προσωπικών δεδομένων.

Ρευματοκλοπές και μονάδες αποθήκευσης

Με αυστηρά διοικητικά μέτρα θα αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τις ρευματοκλοπές ,οι οποίες ναι μεν έχουν μετριαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά συνεχίζουν να αποτελούν ένα υπολογίσιμο νούμερο. Πέρσι υπολογίζεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που κλάπηκε και δεν τιμολογήθηκε έφτασε τα 11 εκατομμύρια κιλοβατώρες. Σχετικές ανακοινώσεις σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Ενισχύεται η αποθήκευση

Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ και παρά τις γκρίνιες που διατυπώνονται στην αγορά από εταιρείες του κλάδου, για τις προωθούμενες αλλαγές στους διαγωνισμούς, το υπουργείο προετοιμάζεται για ενίσχυση του τομέα της αποθήκευσης. Το μοτο του νέου μοντέλου δημοπρασιών θα είναι έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας μόνο με μπαταρίες και χωρίς σταθερές τιμές.

Οι νέοι διαγωνισμοί θα ξεκινήσουν να διενεργούνται από την νέα χρονιά, με στόχο να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος ώστε να ενταχθούν στο σύστημα και νέες μονάδες. Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές για κάθε 1 GW μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες, απελευθερώνονται 500 MW ηλεκτρικού χώρου.

Ο πρώτος διαγωνισμός μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο αλλά στόχος είναι η διαδικασία να τρέξει σταδιακά ώστε να επωφεληθούν οι επενδυτές και από τη συνεχή πτώση τιμών στις μπαταρίες.

Στο ΥΠΕΝ τονίζουν πως θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να αυξηθούν και οι αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης με μικρή αύξηση του αρχικού στόχου για 1 GW.

Πηγή: newmoney

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες