Τελειώνουν οι επιδοτήσεις του Κράτους για το ρεύμα

Σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αντικατοπτριστεί στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

Το «χρονοδιάγραμμα» για το τέλος της επιδότησης στο ρεύμα ανακοίνωσε έμμεσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του επικαιροποιημένου ΕΣΕΚ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε ότι οι «όταν οι ανταγωνιστικές χρεώσεις πέσουν στα 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh, τότε θα σταματήσει η επιχορήγηση των νοικοκυριών».

Σύμφωνα με το μηχανισμό που έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, οι επιδοτήσεις που ανακοινώνονται κάθε μήνα, μετά τις 20 του μηνός -κι αφού έχουν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των παρόχων για τις αρχικές τιμές- «κουμπώνουν» στην αρχική τιμή του δεσπόζοντα παρόχου, έτσι ώστε η τελική λιανική τιμή για τους καταναλωτές να πέσει στην περιοχή των 0,15 με 0,16 ευρώ ανά KWh. Όπως γράφει η Ημερησία, η επιδότηση καλύπτει το υπερβάλλον κόστος πάνω από αυτό το όριο, που τεκμαίρεται ως το ανεκτό όριο κόστους για τα νοικοκυριά. Συνεπώς, όταν η αρχική τιμή πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα, τότε η επιδότηση θα βγει από το τραπέζι, καθώς το κόστος του ρεύματος θα έχει – λίγο πολύ – επιστρέψει από μόνο του σε προπολεμικά επίπεδα.

Λιγότερες επιδοτήσεις το Φεβρουάριο

Η συζήτηση αυτή ανοίγει, καθώς η βουτιά του φυσικού αερίου σε προπολεμικά επίπεδα και κοντά στα 50 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχη βουτιά τον Φεβρουάριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Φεβρουάριο, θα πέσει σημαντικά το βάρος των επιδοτήσεων, καθώς η σημαντική πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου θα αντικατοπτριστεί στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Στις 20 Ιανουαρίου οι προμηθευτές ενέργειας θα ανακοινώσουν τις τιμές του ρεύματος για το Φεβρουάριο στις οποίες και αναμένονται μεγάλες μειώσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος. Οι ευνοϊκές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές του φυσικού αερίου με την αποκλιμάκωση του TTF στα επίπεδα των 63 και 65 ευρώ/MWh μειώνουν το κόστος του ρεύματος και αντίστοιχα τις προβλέψεις των προμηθευτών για τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον επόμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι το φυσικό αέριο αποτελεί το 40% του ενεργειακού μίγματος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος από τα εργοστάσια της ΔΕΗ και των ιδιωτικών ομίλων. Γι αυτό και στις περιόδους αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου το κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανεβαίνει υπέρμετρα και επηρεάζει αντιστοίχως και τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Πού θα κινηθούν οι τιμές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι τιμές των προμηθευτών αναμένεται να κινηθούν στα επίπεδα 0,20 με 0,22 ευρώ/kWh δηλαδή πολύ χαμηλά ίσως και πάνω από 50%, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις του Ιανουαρίου. Τον τρέχοντα μήνα το εύρος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ήταν από τα 0,358 έως τα 0,489 ευρώ/kWh.

Οι επιδοτήσεις που έδωσε στη συνέχεια το ΤΕΜ οδήγησαν τις τελικές τιμές καταναλωτή σε ένα εύρος τιμών από 0,03 έως και 0,15 ευρώ/kWh.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα οι μειώσεις του φυσικού αερίου TTF δεν μετακυλίονται άμεσα στην αγορά καθώς οι προμηθευτές του καυσίμου τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Έτσι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που θα αποτυπωθούν στις τιμές ρεύματος οι μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος