Στον Δρυμώνα η 14η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Από 29 έως 31 Ιουλίου

Στο Δρυμώνα Θέρμου θα διεξαχθεί η 14η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων (ΠΕΕΑ), από 29 έως 31 Ιουλίου. Την διοργάνωση έχουν η Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας «Ηρακλής», ο Δήμος Θέρμου και ο Δήμος Αγρινίου. Οι ΠΕΕΑ πραγματοποιούνται κάθε Ιούλιο σε διαφορετικό βουνό και Νομό σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων, όπου συναντώται πολύ σκοτεινοί ουρανοί. Φέτος θα γίνει για δεύτερη φορά (μετά το 2018) σε ορεινό πλάτωμα στον Δρυμώνα, με το σπάνιας ομορφιάς ελατοδάσος, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.

Για τους επισκέπτες θα υπάρχουν τηλεσκόπια στον χώρο των εκδηλώσεων, καθώς και έμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι που θα τους ξεναγήσουν στον έναστρο ουρανό.

Η ανακοίνωση των Διοργανωτών:

Είναι η ευκαιρία όπου έμπειροι παρατηρητές και αστροφωτογράφοι μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε αρχάριους. Είναι επίσης η ευκαιρία άνθρωποι που τους ενώνει ο θαυμασμός και η αγάπη τους για την αρχαιότερη επιστήμη της αθρωπότητας, να γνωρίσουν νέες εμπειρίες, να κάνουν νέους φίλους, να συσφύξουν τις σχέσεις τους, να ανταλλάξουν απόψεις, να προωθήσουν και να διαδόσουν τις επιστήμες και ειδικά την αστρονομία, σε άμεση επαφή με τη φύση σε ένα πανέμορφο μέρος.

Κατά την αφιξή μας γίνεται εγγραφή στη γραμματεία, αν είμαστε επισκέπτες παραμένουμε στον χώρο των εκδηλώσεων όπου εκεί λαμβάνει χώρα όλο το πρόγραμμα της 14ης ΠΕΕΑ.

Η εξόρμηση χωρίζεται στις δραστηριότητες κατά τη νύχτα και αντίστοιχα την ημέρα.

Τη νύχτα από τις 22:00 έως τα ξημερώματα λαμβάνει χώρα η παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού όπου ξεκινάει στις 22:00 με την ουρανογραφία όπου παρουσιάζεται ο έναστρος ουρανός, τόσο στα μυθολογικά στοιχεία του όσο και στα αστρονομικά. Στις 23:00 έως τα ξημερώματα εφαρμόζεται πλήρης συσκότιση και ξεκινάει η παρατήρηση μέσω οπτικών οργάνων.

Για τους επισκέπτες θα υπάρχουν τηλεσκόπια στον χώρο των εκδηλώσεων, καθώς και έμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι που θα τους ξεναγήσουν στον έναστρο ουρανό.

Για τους συμμετέχοντες στην 14η ΠΕΕΑ η διαμονή γίνεται με σκηνές είτε σε κοντινά καταλήματα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας από τις 07:00 έως τις 22:00 λαμβάνουν χώρα πλήθος δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορίες, ομιλίες, διαλέξεις, workshops για ενήλικες και παιδιά. Κατά την διάρκεια του ημερήσιου προγράμματος θα έχετε την ευκαιρία να πεζοπορήσετε στο ελατοδάσος του Δρυμώνα και στο ποταμοσπήλαιο του Θεοτικού, να ακούσετε για την ανακύκλωση του Σύμπαντος σε αντιπαραβολή με την ανακύκλωση που οι άνθρωπος καλείται να εφαρμόσει, να ενημερωθείτε για την καταγραφή εξωπλανήτη από ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, για τους ήχους του διαστήματος στην επικοινωνία της αστρονομίας και για την ηχητική παράσταση της πτώσης των δορυφόρων Starlink, για την ιατρική υποστήριξη αστροναυτών σε διαστημικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, να ενημερωθούμε για το συνέδριο διαστημικής “COSPAR” που έλαβε χώρα στην Αθήνα πριν λίγες ημέρες, να περπατήσετε στο ηλιακό μας σύστημα μήκος ενός χιλομέτρου, να ακούσετε για την ανίχνευση ιουνίζουσας ακτινοβολίας, για τις μαύρες τρύπες και τις σκουλικότρυπες, για τη λήψη εικόνων του Ήλιου μέσα από τηλεσκόπιο, για την αστρονομική φασματοσκοπία.

Τα παιδιά θα πάρουν αστρομαριονέτες (καρτέλες) και θα ακούσουν για τον νυχτερινό ουρανό. Θα μπορέσετε να δείτε την έκθεση 75 μετεωριτών από όλον τον κόσμο, να ακούσετε για τους αστρονομικούς χάρτες και πως να τους “κατεβάσετε”, να ακούσετε για το αξιοθαύμαστο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb όπου και θα εξηγηθούν οι πρώτες φωτογραφίες του από τον κοσμολόγο και πρόεδρο του Εθνικού Αστροσκοπείου Αθηνών Δρ. Μανώλη Πλειώνη. Οι διαλέξεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου με την κεντρική ομιλία από τον Δρ. Αθανάσιο Οικονόμου ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτη της NASA με θέμα “O άνθρωπος και τα ρομπότ στο διάστημα”.

Το αναλυτικό πρόγραμμα με τις περιλήψεις της κάθε ομιλίας – δραστηριότητας – workshop βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.astroexormisi.gr στην επιλογή «πρόγραμμα».

Η σελίδα της εξόρμησης στο facebook: https://www.facebook.com/astroexormisi.gr

email: [email protected]

Με μεγάλη χαρά σας περιμένουμε όλους στο βουνό μας, για να ταξιδέψουμε μαζί στα άστρα του ουρανού μας.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος