Προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Η Αφρίν στον καιρό της πλημμύρας» του Άγγελου Ράλλη, παρουσία και του σκηνοθέτη, θα γίνει στο Αγρίνιο στον Δημοτικό κινηματογράφο «Άνεσις», την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025. Η εκδήλωση θα έχει διάρκεια τριών ωρών, από τις 9:00 έως τις 12:00.
Η εκδήλωση, με δωρεάν κινηματογραφική προβολή για σχολεία, στο «Άνεσις» εντάσσεται στις δράσεις του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και του Κινηματογραφικού Αφιερώματος «Περιβάλλον και Κοινωνία: Η Δυτική Ελλάδα σε Μετάβαση» και των παράλληλων δράσεων κινηματογραφικής εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, την Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Το εικαστικό αριστούργημα του Άγγελου Ράλλη αποτελεί μια κραυγή αγωνίας για την κλιματική αλλαγή, βρίσκοντας ένα ιδιαίτερο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία. Μια ταινία που πραγματεύεται το θέμα της με έναν τρόπο ποιητικό και συνάμα ρεαλιστικό, καταδεικνύοντας το γεγονός ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης βιώνονται ήδη με τρόπο δραματικό από τους πιο αδύναμους του πλανήτη. Η πολυβραβευμένη ελληνική ταινία με τις συγκλονιστικές εικόνες, πραγματεύεται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ζωή ενός κοριτσιού από το Μπαγκλαντές.
Η προβολή της ταινίας γίνεται παρουσία του σκηνοθέτη, ο οποίος είναι έτοιμος να μοιραστεί με τα παιδιά τα βιώματά του από τα πολυετή και υπό αντίξοες συνθήκες γυρίσματα της ταινίας αλλά και να συζητήσει μαζί τους γύρω από τα φλέγοντα θέματα που πραγματεύεται η ταινία του. Επίσης αξιοποιείται η εκπαιδευτική επεξεργασία της ταινίας και το εκπαιδευτικό υλικό που έχουν υλοποιήσει οι συνεργάτες του Φεστιβάλ μαζί με τον σκηνοθέτη.
Βιογραφικό Σκηνοθέτη
Άγγελος Ράλλης: Έχει σπουδάσει Κινηματογράφο, Ανθρωπολογία και Φωτογραφία. Ξεκίνησε την καριέρα του δουλεύοντας στο θέατρο και ως σκηνοθέτης στην ΕΡΤ. Το 2006 εκλέχτηκε μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και ξεκίνησε ένα μακροπρόθεσμο έργο τεκμηρίωσης των αναδυόμενων πολιτισμών και κοινοτήτων στο East End του Λονδίνου. Η εικαστική και καλλιτεχνική του προσέγγιση, με άξονα τη μέθοδο της παρατήρησης, βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο στοχαστικό σινεμά, το θέατρο και το δημιουργικό ντοκιμαντέρ με στοιχεία αισθητικής του κινηματογράφου μυθοπλασίας.