Στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών

Ενημερωτική επίσκεψη της Μονάδας στο σχολείο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας (16 Ιουνίου), στέλεχος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας επισκέφτηκε το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου. Μέσω παρουσιάσεων και δραστηριοτήτων οι μαθητές της 5ης και της 6ης τάξης ενημερώθηκαν για την σημασία της Προστασίας του Περιβάλλοντος, του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα.

Στο τέλος της επίσκεψης μοιράστηκε στους μικρούς μαθητές έντυπο υλικό της Μονάδας Διαχείρισης, καθώς και το Λεύκωμα «Εχινάδες νήσοι από το μύθο στην πραγματικότητα», που εκδόθηκε από την Μονάδα με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ιόνια Νησιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 είναι η μεγαλύτερη διεθνής ημέρα για το περιβάλλον. Υπό την ηγεσία του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), και διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1973, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη παγκόσμια πλατφόρμα για την περιβαλλοντική ενημέρωση. Γιορτάζεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το σύνθημα της εκστρατείας για το 2022 είναι το “Μόνο μία Γη”, με έμφαση στη “Βιώσιμη διαβίωση σε αρμονία με τη φύση”. Αξίζει να τονιστεί ότι η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων επηρεάζει την ευημερία περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή του 40% του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς και ότι η αποκατάσταση του 15% των οικοσυστημάτων που έχουν υποβαθμιστεί και η ταυτόχρονη διακοπή της περαιτέρω μετατροπής των φυσικών οικοσυστημάτων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να αποτρέψει το 60% των αναμενόμενων εξαφανίσεων ειδών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, ημερομηνία γέννησης του Δρ Archie Carr που αφιέρωσε τη ζωή και την καριέρα του στην έρευνα και την προστασία τους. Σκοπός της ημέρας, είναι να στρέψει την προσοχή της ευρύτερης κοινωνίας στα υπέροχα αυτά πλάσματα, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Η παρουσία του προστατευόμενου είδους εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού για να τραφεί και να γεννήσει έγινε γνωστή σχετικά πρόσφατα, έπειτα από έρευνα που συντόνισε η μονάδα Διαχείρισης, τέως Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων. Ιδιαίτερα, το 2020 και το 2021 στα πλαίσια Δράσης Παρακολούθησης της Καρέτα στο Εθνικό Πάρκο, εντοπίστηκαν, προστατεύθηκαν και χαρτογραφήθηκαν 12 φωλιές θαλάσσιων χελωνών Καρέτα στην αμμολουρίδα του Λούρου, στον Παλαιοπόταμο και στην αμμώδη παραλία που γειτνιάζει με την παράκτια λιμνοθάλασσα Κόκκαλα (ΙΧΘΥΚΑ). Η Δράση Παρακολούθησης πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Διαχείρισης με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος