Στο 50% η δόση των δανείων για αγρότες και επαγγελματίες

Αναχρηματοδότηση, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και περίοδος χάριτος από 12 έως 18 μήνες με πληρωμή μόνο των τόκων οι τρεις άξονες για τις ρυθμίσεις. Το 80% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών που έχουν δάνεια προσπαθούν να τα ρυθμίσουν ή να τα αναδιαρθρώσουν.

Για τους μικρομεσαίους οι ρυθμίσεις είναι αλά καρτ, ανάλογες δηλαδή με το προφίλ του κάθε πελάτη -κατά πόσο εξυπηρετεί το δάνειο του ή όχι-, το ύψος του δανείου, την προοπτική της εταιρείας του.

Με την περίοδο χάριτος στον επιχειρηματία η δόση του δανείου μπορεί να μειωθεί κατά 70%

Με την περίοδο χάριτος στον επιχειρηματία η δόση του δανείου μπορεί να μειωθεί κατά 70%

Για τα αγροτικά δάνεια που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου οι διαδικασίες ρύθμισης καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις. Σήμερα η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί έντονο πρόβλημα για το 40% των ΜμΕ, καθώς την τελευταία διετία οι καθυστερήσεις εισπράξεων από πελάτες έχουν αυξηθεί κατά 7 ημέρες ενώ οι πληρωμές προς προμηθευτές γίνονται συντομότερα κατά 21 ημέρες, ενώ συνεχώς περιορίζεται η χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών (35% των συναλλαγών των ΜμΕ στα τέλη του 2012 από 57% το 2009), σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας (Μάρτιος 2013).

Και καθώς δεν υπάρχει ρευστό, το πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανείων είναι ιδιαίτερα έντονο και οξύνεται διαρκώς. Με τον διακανονισμό οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες προσπαθούν να δώσουν «ζωή» στις επιχειρήσεις τους, και να αποφύγουν το λουκέτο. Οπως λένε τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη μέσα από προγράμματα ρυθμίσεων και αναδιαρθρώσεων η δόση μπορεί να μειωθεί ακόμα και στο μισό. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, οι τράπεζες ζητούν πρόσθετες εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος