Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Ημερίδα για το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων ο ΦΔΛΜ

Κοινοποίηση

Συμμετείχε στην Ημερίδα ο Φορέας Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων

Στην ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ασθένεια του μεταγχρωματικού έλκους των πλατάνων συμμετείχε ο Φορέας Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Ακαρνανικών Ορέων, με εκπροσώπους τον Πρόεδρο του ΦΔ/ΛΜ-ΑΟ κ. Φώτη Περγαντή, τον Συντονιστή κ. Γιάννη Σελιμά και στελέχη του Φορέα.

Η ημερίδα είχε ως θέμα την ασθένεια του μεταγχρωματικού έλκους που προκαλείται από το μύκητα Ceratosystis platani και απειλεί με εξαφάνιση τα πλατάνια της Δυτικής Ελλάδας. O πρόεδρος του Φορέα τοποθετήθηκε επί του θέματος, καθώς η ασθένεια έχει εμφανιστεί και σε περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 η διοίκηση και διαχείριση των οποίων αποτελεί αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης.

Με την παρουσία του τίμησε την ημερίδα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεώργιος Δημαράς, μιλώντας για τη σημαντικότητα της εξάλειψης του προβλήματος. Το θέμα ανέλυσαν οι ειδικοί Παναγιώτης Τσοπέλας, Ρήγας Τσιακίρης, Γρηγόρης Βάρρας τονίζοντας τις κύριες αιτίες της διάδοσης της ασθένειας και προτείνοντας σημαντικές και δραστικές λύσεις. Η θανατηφόρος ασθένεια των πλατάνων διαδίδεται κυρίως με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Αυτό αποτελεί λόγο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των δημόσιων αρχών για την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

“Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Γι αυτό θα πρέπει τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία ή κλάδευση δένδρων πλατάνου να απολυμαίνονται πριν τη χρήση τους αλλά και μετά, τα εκσκαπτικά μηχανήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ή έχουν χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με πλατάνια να πλένονται με επιμέλεια και να απολυμαίνονται, αλλά και να μην χρησιμοποιούνται καυσόξυλα από προσβεβλημένα δένδρα πλατάνου, γιατί μαζί με τα ξύλα μεταφέρεται το παθογόνο. Το ροκανίδι που παράγεται κατά την κοπή των ξύλων από προσβεβλημένα δένδρα μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια” σημειώνει ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου σε ανακοίνωσή του και κλείνει υπογραμμίζοντας:

“Όταν υπάρχει υποψία προσβολής από την ασθένεια (νεκρά ή ημίξερα δένδρα πλατάνου) ειδοποιήστε αμέσως της Δασική Υπηρεσία ή τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων. Η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά εάν διαπιστωθεί στα πρώτα στάδια προσβολής. Κρατήστε την ασθένεια μακριά από την περιοχή μας”.

Τμήμα Ειδήσεων
Τμήμα Ειδήσεωνhttps://agriniovoice.gr
Ειδησεογραφία με έμφαση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία. Επικαιρότητα, Θέσεις Εργασίας, Παναιτωλικός, Μικρές Αγγελίες. Με την υποστήριξη της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Αιτωλοακαρνανίας «Αναγγελία».
spot_img

Διαβάστε επίσης: