Στην αίθουσα του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου τελικά η «Ελληνική Νομαρχία»

Λόγω αστάθειας του καιρού, το δρώμενο δεν θα γίνει στο αρχαίο Βουκάτιο

Στην αίθουσα του Δη.Πε.Θε. Αγρινίου θα γίνει τελικά το προγραμματισμένο δρώμενο με τίτλο: «Ελληνική Νομαρχία» του ΑΝΩΝΥΜΟΥ, που ανεβαίνει σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου και ώρα 18:00. Το δρώμενο είχε προγραμματιστεί αρχικά να γίνει στο αρχαίο Βουκάτιο [κάστρο Παραβόλας], αλλά η αστάθεια του καιρού ανάγκασε τους διοργανωτές να μεταφέρουν την παράσταση. Ελεύθερη είσοδος.

Για την είσοδο των θεατών άνω των 12 ετών στις παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ υπ΄ άρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.61910 (ΦΕΚ 4674/Β 8.10.2021) και αστυνομικής ταυτότητας. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά την διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Λίγα λόγια για το έργο:

Ελληνική Νομαρχία: Ήτοι Λόγος Περί Ελευθερίας είναι ο τίτλος πολιτικής πραγματείας του ελληνικού προεπαναστατικού διαφωτισμού. Αναφέρεται ότι το συνέγραψε «Ανώνυμος ο Έλλην» και εξέδωσε ο ίδιος στην Ιταλία, χωρίς να αποκαλύπτεται το πραγματικό όνομά του. Το κείμενο φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού ριζοσπαστικού ρεπουμπλικανισμού, αντιμοναρχικού, και κριτικού έναντι των υπαρχόντων κοινωνικών δομών και συνθηκών. Εκτυπώθηκε ως έντυπο μικρών διαστάσεων πιθανώς για συνωμοτικούς λόγους. Ορισμένοι Έλληνες ερευνητές βλέπουν στο ριζοσπαστικό κείμενο της Ελληνικής Νομαρχίας το εγχειρίδιο των Φιλικών.

Πρόκειται για ένα έργο κοινωνικής κριτικής και εθνικής αφύπνισης, εθνεγερτικού χαρακτήρα που εκδόθηκε στην Ιταλία το 1806, περιλαμβάνοντας 266 σελίδες. Αφιερωμένο στον Ρήγα Βελεστινλή (1757–1798), το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί έναν ύμνο προς την «ιερά ελευθερία», ενώ στη συνέχεια καυτηριάζει έντονα την τυραννία, την κοινωνική ανισότητα, το χρήμα, την κατάσταση του υπόδουλου ελληνικού έθνους, τους προύχοντες και το ιερατείο της εποχής, προβάλλοντας τέλος την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης προς αποφυγή κυρίως της ξενοδουλείας.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μαρίνα Καραφά
Απαγγέλει ο Γιώργος Γεροντιδάκης
Συμμετέχει η Μαριέτα Μπελεβώνη
Προλογίζει η φιλόλογος – ιστορικός Βασιλική Μίκροβα
Εικαστική εγκατάσταση: Νάντια Σκορδοπούλου
Φωτογραφίες / video: Αντώνης Μίκροβας

Το Δη.Πε.Θε. Αγρινίου τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και παράλληλα κατανοώντας την ανάγκη του κοινού και των καλλιτεχνών για επικοινωνία επέλεξε να υπάρχει ελεύθερη είσοδος στις παραστάσεις του.

Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, θα πρέπει να επικοινωνούν τις εργάσιμες ημέρες στα τηλέφωνα του θεάτρου 26410 21158 και 46452 (9:00-13:00) για κρατήσεις θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ετικέτες