Η πανώλη των αιγοπροβάτων εξαπλώνεται στη χώρα με ραγδαίους ρυθμούς, μιας και νέα κρούσματα ανιχνεύονται σχεδόν σε όλη την επικράτεια κάθε μέρα. Πλέον η πανώλη πλήττει σημαντικά και τη Δυτική Ελλάδα, καθώς έχουν ήδη θανατωθεί 280 ζώα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία.
Η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά σχολιάζει αρχικά: «Δυστυχώς, βρισκόμαστε ενώπιον ενός υπαρξιακού προβλήματος για τον αγροτικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και όλης της χώρας. Σα να μην έφταναν τα χιλιάδες ζητήματα που αντιμετωπίζουν λόγω καθυστερημένων και “πετσοκομμένων” αποζημιώσεων, λόγω της λειψυδρίας και της υποκαλλιέργειας εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, τώρα ήρθε να προστεθεί και μία νέα “πανδημία” με ανυπολόγιστες ζημιές για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, την εξαρτώμενη δευτερογενή παραγωγή (κρεοπαραγωγή και γαλακτοκομία), το ήδη πενιχρό εισόδημα των κτηνοτρόφων και γενικά την εθνική οικονομία».
Υπογραμμίζει δε ότι: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Οι μεγαλοστομίες της για ισχυρούς ελέγχους σε αθρόες εισαγωγές κτηνοτροφικών και γεωργικών προϊόντων από τρίτες χώρες και χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης αποδείχτηκαν ψέματα. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι μαζικές παράνομες ελληνοποιήσεις και η απουσία ελέγχων οδήγησαν τη ζωική παραγωγή στο σημείο μηδέν. Ίσως αν άκουγε η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους που εδώ και αρκετό καιρό αναφέρονταν με αγωνία σε όλα τα παραπάνω να μην φτάναμε σε αυτό το σημείο».
Η κυρία Σταρακά υποστηρίζει ότι «η επιστολή του Υπουργού κ. Τσιάρα στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος με κοινοτικές ενισχύσεις ήταν το λιγότερο που μπορούσαν να πράξουν οι αρμόδιοι» και τονίζει: «Η κυβέρνηση, που με τις πολιτικές της 5 χρόνια έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα, πρέπει τώρα να βρει τους απαιτούμενους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους δοκιμαζόμενους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους. Παράλληλα, οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε ενίσχυση των υποστελεχωμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών και υποδομών και σε προσλήψεις προσωπικού για τη διεξαγωγή περισσότερων και πιο στοχευμένων ελέγχων, ειδικά στην εισαγωγή ζώων και στην άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων, ώστε να αποτρέψει φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους, με τελικό θύμα τον καταναλωτή».
Κλείνοντας σημειώνει: «Οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο».