Σταϊκούρας: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο για “μέρισμα ανάπτυξης” στο τέλος του έτους»

«Όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε» είπε ο κ. Σταϊκούρας

«Θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί», διεμήνυσε σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο τόσο για την επέκταση των μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης -εντός του 2022- όσο και για την διανομή «μερίσματος ανάπτυξης» σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες στο τέλος του έτους, τον Δεκέμβριο.

Αποφεύγοντας να δεσμευθεί ευθέως για νέα μέτρα στήριξης, καθώς όπως λέει «όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των οικονομικών μεγεθών», περιέγραψε τη σαφή κατεύθυνση του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης: «Αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και μπορεί ν’ αξιοποιηθεί φέτος, οφείλει η Πολιτεία να είναι μπροστά αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτό να μπορεί να γίνει με μέτρα βραχυπρόθεσμα», που θα ισχύσουν μόνο για φέτος, καθώς αυτά τα μέτρα θα έχουν μηδενικό αποτύπωμα το 2022 και άρα δεν θα επιβαρύνουν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή προς το 2023.

«Δε μπορώ ν’ αποκλείσω κανένα ενδεχόμενο», απάντησε ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει μια προσωρινή παροχή ελάφρυνσης των ασθενέστερων ή όσων έμειναν εκτός. «Σε κάθε περίπτωση ο δημοσιονομικός χώρος που τυχόν θα προκύψει θ’ αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως των χαμηλότερων και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων», εξήγησε ο Υπουργός.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε» είπε ο κ. Σταϊκούρας για το τι θα κρίνει τα νέα μέτρα και το «μέρισμα ανάπυξης» και διευκρίνισε: «Άλλο οι μειώσεις φορών που έχουμε και που είναι μόνιμα μέτρα και άλλο η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα ή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είναι για δύο χρόνια. Θέλουμε να μονιμοποιηθούν αυτά τα μέτρα αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τον μόνιμο δημοσιονομικό χώρο που προσδοκούμε να δημιουργήσουμε από το 2022 και μετά».

Σημείωσε επίσης πως τους επόμενους 2-3 μήνες θα έχουμε την εκταμίευση της πρώτης δόσης απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ακολουθήστε το agriniovoice.gr στο Google News.

Ενεργειακό Νόρα Καρατσικάκη - Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος